Foto:
Foto:
Anton Rop
Turčije nekateri v EU ne marajo
Novi predsednik Irana Ahmadinedžad
Peter Kauzer

Ob tej priložnosti so se zvrstile številne slovesnosti. Na osrednji v Ljubljani je predsednik Janez Drnovšek poudaril, da smo v 14 letih upravičili obstoj države.

Premier Janez Janša je v poslanici poudaril, da se demokracija odraža tudi kot pravica državljanov, da na volitvah izberejo tiste, ki jim zaupajo glede prihodnosti.

Zaupanje je očitno izgubil nekdanji premier Anton Rop, ki je objavil, da bo jeseni odstopil z vrha nekdaj vladajočega LDS-a.

Na notranjepolitičnem področju je še vedno odmevalo službeno potovanje obrambnega ministra Karla Erjavca in njegov ne povsem pravilen prestop slovenske meje.

Komisija za nadzor varnostno-obveščevalnih služb je ugotovila, da je napako tokrat storila policija.

V parlamentu, kjer se še niso povsem pomirile strasti zaradi neprimernih izrazov nekaterih poslancev, so začeli zbirati podpise za referendum. LDS je namreč objavil, da bodo poskušali dobiti 30 podpisov poslancev za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o RTV Slovenija.

Podpise za razpis referenduma bodo začeli zbirati tudi v nekaterih evropskih državah. Pod imenom Glas Evrope so se združili tisti, ki želijo preprečiti začetek pogajanj s Turčijo o vstopu v EU.

Negotovo je postalo tudi vključevanje Bolgarije v EU, saj je na volitvah zmagala opozicijska socialistična stranka, ki nima dovolj glasov za samostojno vladanje.

Kakšna bo vladavina novega iranskega predsednika Ahmadinedžada pa se zaskrbljeno sprašujejo marsikje po svetu. Čeprav obljublja vlado brez ekstremistov, je že najavil, da bodo še naprej razvijali jedrsko tehnologijo. ZDA trdijo, da je to temelj za jedrsko orožje.

Med kulturnimi dogodki je teden zaznamoval začetek festivala Lent v Mariboru. Do 19. julija se bo zvrstilo več kot 400 dogodkov.

Nagrado kresnik za najboljši slovenski roman je dobil Alojz Rebula za delo Nokturno za Primorsko.

Med športniki so bili v ospredju kajakaši, ki so na EP-ju v Tacnu osvojili moštveno zlato, Peter Kauzer pa je postal evropski podprvak.

V Wimbledonu pa je dobro nastopila Katarina Srebotnik, ki se je prebila do tretjega kroga.