Foto:
Foto:
Andrej Bručan
Pascal Lamy
Zoran Mušič

Teden je minil v znamenju raznih volitev. Novico tedna pa je sporočil preiskovalec povojnih pobojev Peter Jamnik, ki je potrdil ovadbo funkcionarja Ozne.
V pričakovanju izida nedeljskega referenduma o ustavi EU-ja v Franciji so dokument ratificirale Avstrija, Nemčija in Latvija.

Kriminalisti so ovadili Mitjo Ribičiča zaradi domnevne odgovornosti za zunajsodne poboje po II. svetovni vojni. Ovadbo bo reševal okrožni državni tožilec Zoran Milanovič.

Vlada je potrdila dva nova praznika, v DZ pa poslala rebalans proračuna.

Na javni predstavitvi enotne davčne stopnje so zagotovili, da se socialne razlike zaradi reforme ne bi smele povečati.

V sindikatih ZSSS-ja in Pergamu so izrazili zaskrbljenost glede pomanjkanja socialnega dialoga. Ekonomsko-socialni svet zaradi kritike do novele pokojninskega zakona ni sprejel skupnega stališča.

DZ bo zakon o znižanju nadomestil med bolniškim dopustom sprejemal po rednem, in ne hitrem postopku, je sporočil minister Bručan.

Branko Grims je glede mnenja zakonodajnopravne službe o zakonu o RTV-ju povedal, da gre za politično, in ne strokovno mnenje. Ustavno sodišče pa je razsodilo, da zakon o RTV-ju ni usklajen z ustavo, saj ne ureja pravice delavcev do sodelovanja pri upravljanju zavoda.

V Ljubljani je potekala petdnevna parlamentarna skupščina Nata ob strogih varnostnih ukrepih.

Ministrstvo za delo pripravlja spremembe ureditve študentskega dela. Med drugim naj bi predlagalo ukinitev študentskih servisov.

Svetovna trgovinska organizacija je za generalnega direktorja imenovala Pascala Lamyja. Ta organizacija naj bi v prihodnje začela pristopna pogajanja z Iranom.

Na prvem obisku v ZDA je palestinski predsednik Abas prepričeval Belo hišo, da je resen partner za mirovne pogovore z Izraelom.

Iraški notranji minister Džabor je potrdil trditve, da je bil jordanski skrajnež Al Zarkavi ranjen.

V ZDA pa so objavili listine FBI-ja, v katerih so zapisi z zaslišanja zapornika v Guantanamu o slabem ravnanju stražarjev s koranom, kar je izzvalo proteste.

V 96. letu je umrl veliki slovenski slikar in grafik Zoran Mušič.

Nogometaši Liverpoola so v finalu Lige prvakov premagali ekipo Milana s 6:5.


Vabimo vas k ogledu Utripa in Zrcala tedna.