Pred enim letom se je Evropska unija močno razširila Foto: European Community
Pred enim letom se je Evropska unija močno razširila Foto: European Community
Kresovi postajajo iz leta v leto večji.
Benedikt XVI. se je v soboto preselil v svoj novi dom.
Na svečani paradi so odigrali tudi prizor vstopa v prestolnico pred 30 leti.
Airbus A-380 je trenutno največji potniški velikan.

Predsednik Evropske komisije Jose Barroso je poudaril, da je razlikovanje med starimi in novimi članicami preteklost.

Predsednik države Janez Drnovšek meni, da mora država bolj izkoristiti možnosti črpanja sredstev, EU nam ne bo sam ponudil vsega.

Premier Janez Janša pa meni, da Slovenija vključitve ni občutila kot spremembo, ampak nadaljevanje poti v pozitivno smer.

V Sloveniji so na predvečer praznika zagoreli kresovi. Nedelja pa je minila v znamenju prireditev.

1. maj pa ostaja tudi mednarodni praznik dela v spomin na žrtve demonstracij leta 1886 v Chicagu.

Na obisku v Sloveniji je bil komisar za gospodarske in denarne zadeve Almunia, ki je poudaril, da smo na dobri poti do evra, paziti moramo le na previsoko inflacijo.

Na zdravje pa bo moral paziti premier Janša, ki so ga v petek operirali v mariborski bolnišnici zaradi suma ukleščene kile.

Vlada je sprejela noveli plačnega in pokojninskega zakona, zavrnila pa odškodninski zahtevek Vege za skoraj 41 milijard tolarjev in študentski predlog novele zakona o dohodnini.

Konec tedna je zaznamoval prvi blagoslov papeža Benedikta XVI., ki za Vatikan pomeni vrnitev v normalne tirnice in konec žalovanja za pokojnim Janezom Pavlom II.

Nova vlada Silvia Berlusconija je dobila podporo tudi v senatu. Berlusconi naj bi na položaju ostal do volitev sredi naslednjega leta.

Po 50 letih so v Iraku dobili prvo demokratično izvoljeno vlado. Vodil jo bo Ibrahim Džafari.

Vietnam se je z barvito parado v Hošiminhu, nekdanjem Sajgonu, spomnil 30. obletnice konca vojne, ki je zahtevala življenja treh milijonov državljanov.

S prvim majem so začele veljati trgovinske sankcije Evropske unije proti Združenim državam Amerike, ker slednje niso odpravile protidumpinške zakonodaje. Na uvožene ameriške kmetijske pridelke, papir in tekstil veljajo dodatne, 15-odstotne carinske dajatve. Uvedbo ukrepov je že novembra lani dovolil WTO.

Za nejevoljo na drugi strani Atlantika pa so poskrbeli tudi pri Airbusu, saj so uspešno opravili prvi polet z najnovejšim velikanom A-380. Trenutno največje potniško letalo bo lahko sprejelo do 555 potnikov.

V tednu spomina na zadnje dni 2. svetovne vojne so neznanci nad Novo Gorico s črno barvo in z žaljivkami v italijanščini popisali spomenik, posvečen padlim.


Eden izmed letošnjih dobitnikov Herderjeve nagrade je glasbeni zgodovinar in muzikolog Primož Kuret.

Slovenski hokejisti so na zadnji pripravljalni tekmi pred SP-jem elitne divizije na Jesenicah izgubili proti Rusiji s 4:0.

Košarkarji Uniona Olimpije so se na zaključnem turnirju Lige Goodyear v Beogradu poslovili že v četrtfinalu. Branilec naslova Reflex je bil boljši z 91:80.


Vabimo vas k ogledu Utripa in Zrcala tedna.