Nizozemska in francija sta zavrnili evropsko ustavno pogodbo. Foto: epa
Nizozemska in francija sta zavrnili evropsko ustavno pogodbo. Foto: epa
Posnetek iz filma
Posnetek ubitih Muslimanov. Foto: epa
Mihail Hodorkovski.
Hodorkovski je bil po dolgotrajnem sojenju spoznan za krivega. Foto: epa
V oplu vectra je bilo sedem potnikov. Foto: RTV Slo
Rušenje Metelkove je do nadaljnega ustavljeno. Foto: RTV Slo
Nastja Čeh in Klemen Lavrič
Nastja Čeh in Klemen Lavrič sta v 17. minuti takole proslavila izjemni zadetek Čeha. Foto: epa

Večina evropskih voditeljev, med njimi tudi slovenski premier Janez Janša, so se kljub temu zavzeli za nadaljevanje postopka ratifikacije prve evropske ustave.

Francoski predsednik Jacques Chirac je zaradi politične krize po zavrnitvi ustave opravil menjave v vladi. Za novega premierja je imenoval dosedanjega notranjega ministra Dominiqua de Villepina.

V senci zavrnitev pa je ustavno pogodbo EU ratificirala Latvija.

Haaško tožilstvo je objavilo grozljiv posnetek, na katerem so Srbi ubili šest Muslimanov iz Srebrenice. Posnetek je sprožil val aretacij v Srbiji in močno vplival na zavest o vojni v BiH-u.

Nekdanja novinarja Washington Posta sta potrdila, da je bil vir v aferi Watergate res agent FBI-ja Mark Felt. Dogodki, ki so vodili k odstopu predsednika Richarda Nixona, veljajo za začetek sodobnega preiskovalnega novinarstva.

V zamrzovalniku v hiši v Gradcu so policisti našli dve trupli dojenčkov, med preiskavo hiše pa so naleteli še na dve trupelci. 32-letna mati je priznala detomor, ki je pretresel Avstrijo in svet.

Ruski naftni mogotec Mihail Hodorkovski je bil spoznan za krivega v šestih točkah obtožnice in obsojen na devet let zapora.

V Ljubljani se je s plenarnim zasedanjem končalo petdnevno spomladansko zasedanje parlamentarne skupščine zveze Nato.

Majska inflacija je bila 0,3-odstotna. Zavarovalnica Vzajemna je sporočila, da bo 1. julija za 5,8 odstotka zvišala premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Družba Western Wireless International, ki v Sloveniji posluje pod znamko Vega, je zaradi domnevne neučinkovite konkurence vložila tožbo proti Mobitelu in državi.

Predsednik Slovenije Janez Drnovšek je zaradi srčne aritmije v sredo odpovedal vse obveznosti. Ker se mu je stanje umirilo, mu ni bilo treba v bolnišnico.

V hudi prometni nesreči v središču Ljubljane so v noči na nedeljo umrli trije atleti. V nesreči je bilo udeleženo še šest oseb.

Na postajališču mestnega potniškega prometa pri glavni pošti v središču Ljubljane so bili v v četrtek zjutraj v streljanju ranjeni trije ljudje. 21-letnega osumljenca iz Črnuč so že prijeli.

V požaru v predoru Frejus, ki pod Alpami povezuje Francijo in Italijo, sta umrla dva slovaška avtoprevoznika. Tuje agencije so poročale, da naj bi bili obe žrtvi Slovenca, vendar so na ministrstvu za zunanje zadeve to zanikali.

Napovedano rušenje Male šole na Metelkovi v Ljubljani je bilo zaradi pravnih zapletov preloženo do nadaljnjega.

Po skoraj letu dni agonije je Slovenska kinoteka prešla v last države. Kulturni minister Vasko Simoniti je napovedal njeno obnovo. V Cankarjevem domu so se poklonili stoletnici slovenskega filma.

S pisnim izpitom iz maternega jezika se je začel osrednji del spomladanskega roka mature.

Slovenski nogometaši so v kvalifikacijah za SP 2006 v Minsku igrali z Belorusijo 1:1. Gol za Slovenijo je dosegel Nastja Čeh.

Zmagovalca odprtega prvenstva Francije v tenisu sta postala Belgijka Justine Henin-Hardenne in 19-letni Španec Rafael Nadal.

Priporočamo ogled oddaj Utrip in Zrcalo tedna.