Jordanskemu kralju skrajneži očitajo, da je preveč naklonjem zahodnemu, nevernemu svetu. Foto: EPA
Jordanskemu kralju skrajneži očitajo, da je preveč naklonjem zahodnemu, nevernemu svetu. Foto: EPA
Janez Drnovšek na Kosovu
Obisk slovenskega predsednika je izval številne vroče razprave o njegovem smislu in pomenu. Foto: RTV SLO
Nemška koalicija
Nemško kanclerko čaka težko delo vodenja koalicije in reševanja številnih težav s katerimi se spopada Nemčija. Foto: EPA
Sonja Savič, Jan Cvitkovič in Mojca Fatur

Odgovornost za napade v Amanu, v katerih je umrlo 57 ljudi, vsaj 300 pa je bilo ranjenih, je prevzela teroristična mreža Al Kaida.

Ulično nasilje v Franciji, ki se je sredi tedna umirilo, pa se je med vikendom znova razplamtelo.

Bolj mirno je na nekdaj vročem Kosovu, ki ga je konec tedna obiskal slovenski predsednik Janez Drnovšek. Sešel se je s predstavniki misije ZN-a, obiskal bogoslužne objekte in predstavil svoj načrt rešitve statusa Kosova.

Visoki slovenski vladni predstavniki in predvsem člani nekdanjega Demosa so se konec tedna v Poljčah spomnili 15. obletnice odločitve za plebiscit.

V začetku tedna pa je vlada sprejela predlog o delitvi države na dve kohezijski regiji, vzhodno in zahodno. Predlog je že v Bruslju.

Konec tedna je začel veljati novi zakon o RTV-ju, ki so ga državljani potrdili na naknadnem zakonodajnem referendumu 25. septembra.

Hrvaška pa je presenetila z odločitvijo, da proti Sloveniji sproži arbitrarni postopek zaradi nedobavljene električne energije iz Nuklearne elektrarne Krško.

Pretekli teden je nova nemška koalicijska vlada dobila dokončno podobo in predstavila svoje cilje. Osrednjo pozornost bo namenila zmanjševanju nezaposlenosti.

Nemčija pa v družbi s Poljsko in Luksemburgom zamuja pri predlogu programa reform, ki ga mora poslati v Bruselj. 22 od 25 članic je to že opravilo, na izsledke pa bo treba počakati do januarja.

V Bruslju so objavili podatek, da delež ponarejenega blaga predstavlja devet odstotkov svetovne trgovine, zaradi česar imajo proizvajalci do 300 milijard evrov letne izgube. Ponaredki pa neposredno vplivajo tudi na ključne finančne vire EU-ja.

Ljubitelji filma si bodo teden zapomnili po začetku ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe in slovenske premiere filma Jana Cvitkoviča Odgrobadogroba.

Ljubitelji športa pa zaradi rokometašev Celja Pivovarne Laško in njihove zmage nad Ademarjem iz Leona v zadnjem krogu skupine B v rokometni Ligi prvakov. Žal pa tudi zaradi poraza košarkarjev Olimpije na tekmi Evrolige proti Bambergu.

Teden pa bo ostal tudi v spominu kadilcev, saj je začela veljati novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki prepoveduje vsakršno oglaševanje teh izdelkov.