Davki, s katerimi se polni proračun, naj bi se nekoliko spremenili. Foto: RTV SLO
Davki, s katerimi se polni proračun, naj bi se nekoliko spremenili. Foto: RTV SLO
Ljubljanska borza
Na predloge finančnega ministrstva se je močno odzvala borza. Foto: RTV Slovenija
Ira se je razorožila
Severna Irska naj bi dokončno zaživela v miru. Foto: EPA

Z referendumskim izidom so bili zadovoljni tako predlagatelji kot nasprotniki zakona. Prvi trdijo, da je zakon dobil še drugo potrditev, drugi pa tesen izid razumejo kot prvo nezaupnico vladi.

Do uveljavitve na referendumu potrjenega zakona, ki med drugim prinaša tudi parlamentarni kanal, v prenosu nacionalke gledamo samo poslanska vprašanja vladi. Premier Janša je bil vprašan o prodaji deleža Soda in Kada v Mercatorju in zanikal vpletenost politike.

Vlada in premier sta se v tem tednu v sklopu proračuna in davčne reforme ukvarjala s finančno prihodnostjo države in državljanov.

Koalicija je uskladila in v državni zbor poslala predlog proračuna za prihodnji dve leti. Proračunskih izdatkov bo v letu 2006 za 1.857 milijard SIT, primanjkljaja pa za 102 milijardi oz. 1,4 % BDP.

Finančni minister Bajuk je ob tem napovedal znižanje davka na plače, kar naj bi dvignilo konkurenčnost gospodarstva, ob tem pa na finančnem ministrstvu razmišljajo o dvigu DDV. Zaradi napovedi retroaktivnega obdavčenja dobička iz kapitala je borzo zajela panika. Ministrstvo je predlog popravilo.

Za javnost pa še vedno ostaja neznanka predlog reform, ki jih je pripravila skupina pod vodstvom Jožeta P. Damijana in jih v petek posredovala vladi. Z uvedbo enotne davčne stopnje naj bi počakali do leta 2007.

Poslanci so v sklopu septembrske redne seje sprejeli več novel, s spremembo zakona o praznikih pa so uzakonili tri nove praznike, ki pa ne bodo dela prosti dnevi. Občinam so odprli možnost dodatnega zadolževanja, od vlade pa zahtevali poročilo o trgovini z orožjem.

V tednu, ko se je razorožila nekoč ena nojbolj zloglasnih terorističnih organizaciji Ira, so se po dveh letih ponovili krvavi napadi na Baliju. Ob tem ko se je Na Baliju so po dveh letih spet udarili samomorilski napadalci. Umrlo je 26 ljudi, med njimi tudi tuji turisti, več kot 100 je ranjenih. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, strokovnajki pa jih pripisujejo Džamaji Islamiji, ki je indonezijska podružnica teroristične mreže Al Kaida.

V Nemčiji so se nadaljevala pogajanja o sestavi nove vlade. Zaenkrat tako Angela Merkel kot Gerhard Schröder vztrajata pri kanclerskem mestu.

V Evropi so se nadaljevala pogajanja o prihodnjih širitvah. Slovenija podpira tako Turčijo, ki ji nasprotuje predvsem Avstrija, in zlasto Hrvaški, nad katero je razočarana glavna haaška tožilka Carla del Ponte.

Izpadel je še zadnji slovenski predstavnik v evropskih nogometnih pokalih Domžale. Negotova usoda slovenskega nogometa se najbolj očitno kaže ob zapletih s stadionom za Bežigradom, ki je zdaj razglašen za državni spomenik.