Slovenija gosti vrhunsko zasedanje Ovseja. Foto: RTV SLO
Slovenija gosti vrhunsko zasedanje Ovseja. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Predsednik DZ-ja France Cukjati se bo zaradi odločitve o preiskovalni komisiji o Mercatorju znašel pred sodiščem. Foto: RTV SLO
Tony Blair
Britanski premier Tony Blair se je pripravljen odpovedati delu rabata. Foto: EPA
Jan Cvitkovič s svojim novim filmom niza nagrade. Foto: Kolosej

Pred začetkom ministrskega zaseddanja Ovseja so delegacije potrjevale visoke udeležence, ljudi pa je predvsem skrbelo, kakšne bodo zapore po Ljubljani in drugje po državi, ki jih bo policija uvedla zaradi varovanja udeležencev.

Minilo je prvo leto od imenovanja vlade premierja Janeza Janše. Ta je ob tem dejal, da je Jože P. Damijan načelno dal soglasje za reformnega ministra, hkrati pa napovedal spremembe na nekaterih ministrskih mestih.

Novembrsko zasedanja DZ-ja je prineslo nove zaplete zaradi preiskovalne komisije, ki bo obravnavala sporne prodaje deležev Soda in Kada. Del opozicije je na dve sodišči vložilo tožbo proti predsedniku DZ-ja Francetu Cukjatiju, ker je dal na dnevni red ustanovitev samo t. i. koalicijske komisije. Kompromis naj bi še bil možen, pogajanja bodo tekla še naslednje dni.

Nadzorni svet Petrola je za novega predsednika uprave imenoval Marka Kryžanowskega, ki je tako zamenjal Janeza Lotriča.

Evropska centralna banka je prvič v 5 letih dvignila obrestno mero, in sicer na 2,25 odstotne točke.

Na evropski sceni je največ prahu dvignil britanski predlog evropske finančne perspektive, ki po neuradnih podatkih predvideva zmanjšanje sredstev za nove članice EU-ja.

Svet se še vedno sprašuje, čez katere države je Cia v skrivne zapore prevažala domnevne teroriste. Samo v Nemčiji naj bi letala pristala več kot štiristokrat.

Hrvaška je z Avstrijo in Italijo podpisala sporazum, po katerem bo plačala odškodnino za po 2. svetovni vojni zaseženo premoženje. Temu ostro nasprotuje predsednik Stipe Mesić, ki trdi, da je to nevaren precedens tudi za druge države s podobnimi primeri.

Že drugič zapored sta bila Prešernova nagrajenca dva - vsestranski literat Milan Dekleva in priznani filmski ustvarjalec Karpo Godina.

Na slovenskem filmskem festivalu je glavno nagrado za film Odgrobadogroba prejel Jan Cvitkovič, evropskega filmskega oskarja pa se je veselil Avstrijec Michael Hanekeja za film Skrito.

Po katastrofalnem začetku sezone Olimpije se je pod Rožnik vrnil stari znanec Tivolija Zmago Sagadin.

Rokometaši Celja PL in Gorenja so v osmini finala Lige prvakov zmagali (Kolding - Celje 33:34, Velenje - Montpellier 26:22).