V Londonu so teroristi napadli podzemno železnico in avtobus. Foto: Reuters
V Londonu so teroristi napadli podzemno železnico in avtobus. Foto: Reuters
Kot možna tarča napadov se je pogosto omenjal tudi Rim. Foto: EPA
Deep Impact
Deep Impact je izpolnil misijo. Foto: Nasa
Zmagovita kombinacija, ki je bila vplačana na dveh mestih v Ljubljani. Foto: RTV SLO

Po uradnih podatkih je v treh eksplozijah na podzemni železnici in v eni na mestnem avtobusu umrlo najmanj 50 ljudi, še vedno pa pogrešajo 30 ljudi. Okoli 700 ljudi je bilo ranjenih. Slovencev med žrtvami ni bilo.

Policija o napadalcih bolj ugiba, odgovornost za napad pa so med drugim prevzele tudi Brigade Abuja Hafsa Al Masarija, ki so prevzele odgovornost že za napade v Madridu. Zaradi podobnosti napadov so tudi oblasti prepričane, da za napadi stoji mreža Al Kaida.

Svet je napade ostro obsodil. Slovenski državni vrh se je pridružil obsodbi napadov in izrazil podporo Veliki Britanji.

Po napadih je policija prejela še več groženj, a so se vse izkazale za neresnične. Na svetovnem spletu so se pojavile tudi grožnje Rimu, vendar italijanski premier Berlusconi ne namerava pospešiti umika iz Iraka.

V senci napadov v Londonu so se voditelji najbolj razvitih držav sveta na vrhu G-8 na Škotskem dogovorili o odpisu dolga in pomoči najrevnejšim.

Ob vseh skrbeh tega sveta je Nasi v začetku tedna uspel velik projekt v vesolju. Del plovila Deep Impact je uspešno trčil v komet, s čimer naj bi pridobili pomembne podatke o njegovi sestavi. To naj bi prispevalo k novim spoznanjem o nastanku in evoluciji našega osončja.

Teden doma je minil v znamenju razprav o politični kulturi v državnem zboru. T. i. izjavo Sovražni govor, s katero so želeli opozoriti na nedopusten nivo razprav, je podpisalo okoli 400 ljudi. Predsednik DZ-ja France Cukjati je v odgovoru zapisal, da gre za pretiravnaje. Kot nedopustno je označil imenovanje poslancev za ksenofobe, homofobe in rasiste.

Vlada je za novega tiskovnega predstavnika imenovala Valentina Hajdinjaka in sprejela proračunski načrt za obdobje 200-2010, ki je izodišče za pripravo proračuna za leti 2006 in 2007.

Vozilo Slovenske vojske je med izvajanjem rednih izvidniških nalog v Kabulu naletelo na mino, a vojaki niso bili poškodovani.

Dva srečneža pa sta si v 28. krogu igre loto razdelila rekordnih 750 milijonov tolarjev.

Športni dogodek je bilo zasedanje Mednarodnega olimpijskega komiteja v Singapurju, kjer so za prireditelja poletnih olimpijskih iger leta 2012 izbrali London.

Iztok Čop in Luka Špik sta zmagala na najprestižnejši tekmi veslaškega svetovnega pokala v Luzernu.

V Mariboru se je končal festival Lent, predvsem mlajši pa so se zabavali na Soča Reggae Riversplashu in Rock Otočcu.


Oglejte si Utrip in Zrcalo tedna.