Organizatorji zasedanja so poželi številne pohvale sodelujočih na zasedanju. Foto: EPA
Organizatorji zasedanja so poželi številne pohvale sodelujočih na zasedanju. Foto: EPA
Zborovanje v Splitu
Gotovina na Hrvaškem velja za junaka, zato je njegova aretacija sprožila burne odzive javnosti. Foto: EPA
Janez Janša
Premier je delo vlade v prvem letu po volitvah ocenil kot zelo uspešno. Foto: RTV SLO
Unnur Birna
Islandska lepotica je osvojila naziv najlepše na svetu. Foto: EPA

Na ministrskem zasedanju Ovseja v Ljubljani so se zbrale delegacije vseh 55 sodelujočih držav, ki so ohromile promet v prestolnici. Slovenija je predsedovanje sklenila brez ministrske deklaracije, a s sprejetjem časovnega načrta reform Ovseja. To je bil največji mednarodni dogodek v samostojni Sloveniji.

Velika Britanija je prvič v svojem polletnem predsedovanju EU-ju predlagala osnutek proračuna Unije za obdobje 2007-2013, ki je za 25 milijard evrov nižji od predloga predhodno predsedujočega, Luksemburga. Največ naj bi izgubile nove članice, zato je britanski premier Tony Blair na pogovorih v Londonu gostil premierje teh držav, med njimi tudi Janeza Janšo.

Običajen obisk haaške tožilke Carle Del Ponte v Beogradu je svet osupnil z novico o prijetju hrvaškega generala Anteja Gotovine. Med večerjo v uglednem hotelu na Kanarskih otokih ga je aretirala španska policija in ga čez dva dni predala haaškemu sodišču. Aretacija je sprožila številne proteste med hrvaškimi veterani domovinske vojne.

Na okolijski konferenci v Montrealu so udeleženci dosegli dogovor o nadaljnjih pogovorih za nadgradnjo kjotskega protokola.

Na domačem prizorišču je premier Janez Janša dokončno potrdil govorice o novem ministru za usklajevanje razvoja. Državnemu zboru je predlagal, da na to mesto imenuje Jožeta P. Damijana, vodjo vladnega odbora za reforme. Poslanci naj bi o tem glasovali na četrtkovi seji.

Kljub številnim kritikam nekaterih ministrov premier ob letu dni vlade sprememb za letos še ni napovedal, kljub temu pa je najbolj kritizirano finančno ministrstvo okrepil z državnim sekretarjem za davčno politiko Andrejem Šircljem. Vlada načrtuje tudi zamenjavo direktorice davčne uprave Zvezdane Geržina s predsednikom društva davčnih svetovalcev Ivanom Simičem.

Javnost je presenetila tudi novica o razveljavitvi sodbe že pravnomočno obsojenega Ivana Perića na 30 let zapora za trojni umor v Rovinju leta 2003. Primer je vrnjen na višje sodišče, kljub temu pa Perić zaradi begosumnosti ostaja v priporu.

Slovenske rokometašice so navdušile z dvema zmagama in izenačenjem proti Madžarski na svetovnem prvenstvu v Rusiji, potem pa je sledil hladen tuš z ekipo Norveške in Angole, s čimer so se poslovile od prvenstva. Bolj uspešni so bili rokometaši Celja, ki so se z drugo zmago proti danskemu Koldingu uvrstili v četrfinale Lige prvakov.

Slovenski plavalci nadaljujejo odlične dosežke tudi na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih v sosednjem Trstu. Peter Mankoč je že šestič zapored postal evropski prvak na 100 m mešano, na 100 m delfin pa je osvojil bron. Matjaž Markič si je z državnim rekordom priplaval bron na 50 m prsno.

Dobili smo tudi novo mis sveta. Na izboru, ki je letos potekal v kitajskem letovišču Sanja na otoku Hajnan, je laskavi naziv osvojila 21-letna predstavnica Islandije Unnur Birna. Sanja Grohar ni prišla v finale.

Teden je bil ponovno poln nesreč. V Teheranu je v stanovanjsko stolpnico trčilo vojaško letalo, pri čemer je umrlo okoli 120 ljudi. V nigerijskem mestu Port Harcourt je pri pristajanju v nevihti strmoglavilo letalo. Umrli so 103 potniki. V skladišču goriva severno od Londona pa je odjeknilo več eksplozij, ki so ranile več deset ljudi.