Trojane niso več prometno ozko grlo slovenskih cest. Foto: Dars
Trojane niso več prometno ozko grlo slovenskih cest. Foto: Dars
Hrvaška in Italija se o morju pogovarjata brez Slovenije. Foto: RTV SLO
Slovenija se resno pripravlja na vodenje EU-ja. Foto: RTV SLO
Nesreče ciprskega letala ni preživel nihče. Foto: EPA
Kljub težavam se je polet Discoveryja končal srečno. Foto: EPA

V Sloveniji je bil brez dvoma najpomembnejši dogodek preteklega tedna odprtje trojanskega odseka avtoceste med Koprom in Mariborom.

Za avgust zelo značilni so bili zastoji na cestah. Še posebej ob koncu tedna, ko se je znova povečalo število turistov.
Kljub temu da si po podatkih slovenskih turističnih centrov vse več tujih potnikov vzame vsaj nekaj časa za ogled Slovenije, pa jih še vedno večina hiti proti Hrvaški.

Prav Hrvaška pa je znova poskrbela za dvig politične temperature, saj se z Italijo dogovarja o razdelitvi epikontinentalnega pasu brez sodelovanja Slovenije.

Mešane občutke je izzvala napoved finančnega ministra Andreja Bajuka o spremembah zakona o DDV-ju, ki naj bi razbremenile gospodarstvo zaradi finančne nediscipline.

Iz ZDA je prek Amsterdama v spremstvu policistov prispel v Slovenijo nekdanji finančni čarovnik Davorin Sadar. Ob prihodu v mariborski zapor so mu izročili sklep o priporu.

Kmalu se bo začelo novo šolsko leto, v katerem bodo ravnatelji osnovnih in srednjih šol, ki nimajo primerne izobrazbe, postali vršilci dolžnosti. Takšna naj bi bila kar četrtina vseh ravnateljev.

Več časa je še do slovenskega vodenja EU-ja. Potem ko je svoje načrte predstavila vlada, je glavno nalogo predstavil še parlamentarni odbor za EU, ki bo moral pripraviti konferenco predsednikov nacionalnih parlamentarnih delovnih teles in Evropskega parlamenta.

V Sloveniji in tudi svetu smo pozorno spremljali dogajanje v steni Nanga Parbata.

Posadka pakistanskega helikopterja je namreč končno rešila alpinista Tomaža Humarja, ki je bil šest dni ujet v steni osemtisočaka.

Pretekli teden so zaznamovale tudi nesreče letal. Največja v nedeljo, ko je umrlo 121 ljudi na krovu ciprskega letala, ki je strmoglavilo v Grčiji, severno od Aten.

V tednu, ko smo se spomnili 60. obletnice eksplozije nad Nagasakijem, je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) podprla resolucijo, ki od Irana zahteva ustavitev jedrskega programa.

V Šrilanki so po uboju zunanjega ministra Lakšmana Kadirgamarja razglasili izredne razmere, Tamilski tigri pa zanikajo vpletenost v umor.

Dozdajšnji nemški kancler in vodja socialdemokratov Gerhard Schröder je na začetku predvolilne kampanje ostro napadel opozicijo.

Na Škotskem so pokopali nekdanjega britanskega zunanjega ministra in dolgoletnega poslanca Robina Cooka, ki je nenadoma umrl med planinarjenjem.

Srečno se je končal polet raketoplana Discovery, ki je po 14 dneh v vesolju uspešno pristal v oporišču Edwards v puščavi Mojave.

Del bogatega kulturnega utripa je predstavljala tretja razstava Teritoriji, identitete, mreže s katero je Moderna galerija končala pregled slovenske umetnosti med letoma 1975 in 2005.

Katarina Srebotnik je v finalu teniškega turnirja v Stockholmu premagala Anastazijo Miskino in osvojila 4. turnir v karieri.

Jadralec Gašper Vinčec je na EP-ju v švedskem Kalamarju doživel uspeh kariere in v razredu finn osvojil srebrno medaljo.