Z domnevno nepooblaščenim fotokopiranjem se bodo ukvarjali pristojni organi. Foto: MMC RTV SLO
Z domnevno nepooblaščenim fotokopiranjem se bodo ukvarjali pristojni organi. Foto: MMC RTV SLO
Zrcalo tedna, 8. 2. 2009
Utrip

Slovenija podpira predlog EU-ja o mediaciji, medtem ko je za Hrvaško ta le pot do meddržavnega sodišča, ki naj bi reševalo spor med državama.

Predlog partnerstva za sodelovanje med parlamentarnimi strankami je v preteklem tednu obstalo na majavih tleh, saj so koalicijske parlamentarne stranke zaradi SDS-ove blokade glasovanja o ratifikaciji pridružitvenega sporazuma Hrvaške in Albanije Natu izrazile dvom o iskrenosti partnerstva.

Pojavila se je tudi nova afera. Generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl je namreč objavil sum, da so v mandatu nekdanje vlade nepooblaščene osebe nepooblaščeno fotokopirale 30.000 dokumentov in osebnih map iz arhiva vlade.

Sindikati so se na vladni predlog, ki v okviru varčevalnih ukrepov predvideva tudi zamik uskladitve plač, odzvali negativno. Zahtevajo, da se nesorazmerja odpravijo, nato pa so se pripravljeni pogovarjati o varčevanju.

Predsednik države Danilo Türk je zavrnil zahteve nekdanjih častnikov JLA, ki so nanj naslovili pismo s predlogi rešitev lastnih pokojninskih vprašanj.

Po napovedih Umarja naj bi bila Slovenija ena redkih evropskih držav, ki bo letos zaznamovala sicer zelo nizko, a pozitivno gospodarsko rast (0,6-odstotno). Posledica nizke gospodarske rasti bosta manjša proizvodnja in manjše število naložb v gradbeništvu. S tem se bo povečalo število brezposelnih.

Obama je "zamočil"
Kandidat za ministra za zdravje v administraciji Baracka Obame je v torek odstopil, ker je prišla na dan novica, da ni plačal skoraj 150.000 dolarjev davkov. Obama je tudi omejil skupne dohodke direktorjev zasebnih podjetij, ki prejemajo proračunsko pomoč, na 500.000 dolarjev letno.

ZDA so napovedale »nov ton« v svoji zunanji politiki. Ameriški podpredsednik Joe Biden je kot primer navedel zaprtje Guantanama. Dejal je, da ZDA ne bodo več mučile, a da bodo še vedno pripravljene uporabiti vojaško silo, če bo treba zaščiti nacionalni interes države, je dejal Biden.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je v Evropskem parlamentu dejal, da ostaja zavezan spravi s Hamasom, in poudaril, da ne bo dovolil, da bi Palestinci ostali razdeljeni. Po končanem premirju se napadi nadaljujejo. Pojavili so se tudi pomisleki, ali naj Izrael zaradi napadov odgovarja pred sodiščem.

Stopnjevali so se spopadi v Šrilanki. Ubitih naj bi bilo 2.000 ljudi, do 250 tisoč pa naj bi jih ostalo ujetih v navzkrižnem ognju na severu otoka.

Jugovzhodno Avstralijo so zajeli siloviti gozdni požari, v katerih je umrlo okoli 65 ljudi. V več kot 60 odstotkih Queenslanda na severu Avstralije pa vladajo izredne razmere zaradi poplav. Te so na ceste ponekod naplavile krokodile, ki ovirajo promet in pomenijo grožnjo prebivastvu.

Hokej: konec sanj o olimpijskih igrah
Slovenski hokejisti so ostali brez olimpijskih iger v Vancouvru. Na kvalifikacijskem turnirju v Hannovru je po izgubljeni tekmi z Avstrijo vse upe pokopala tekma z Japonsko, ki so jo risi nesrečno "zapravili".

Tina Maze je na svetovnem prvenstvu v superveleslalomu izenačila svoj najboljši izid na svetovnih prvenstvih in zasedla peto mesto. Zmagala je Lindsey Vonn.

Kanadčan John Kucera je postal presenetljivi svetovni prvak v smuku, potem ko mu niti Didier Cuche niti privilegirani Avstrijci niso mogli do živega. Andrej Jerman je bil 13., Rok Perko pa 22.

A. K. K.

Zrcalo tedna, 8. 2. 2009
Utrip