Pahorjeva politika konsenza ali Pahorjeva vojna za konsenz? Foto: MMC RTV SLO
Pahorjeva politika konsenza ali Pahorjeva vojna za konsenz? Foto: MMC RTV SLO
Zrcalo tedna 12. 10. 2008
Utrip

Stranka Zares je kot svojega kandidata za predsednika DZ-ja predlagala Pavla Gantarja, SDS za podpredsednika pa Franceta Cukjatija.

Predsednik vlade Janez Janša je na državno tožilstvo vložil predlog za kazenski pregon finskega novinarja Magnusa Berglunda.

Tudi v Sloveniji lahko pričakujemo odpuščanja in propadanje podjetij, je zadnje dogajanje na finančnih trgih za MMC komentiral ekonomist Dušan Mramor.

Tragedija in zasluge za mir
Po še vedno neuspešnem iskanju morilca Ivane Hodak hrvaško ministrstvo za notranje zadeve razmišlja o obupani potezi: razpisu nagrade za informacije.

Letošnjo Nobelovo nagrado za mir je prejel nekdanji finski predsednik Martti Ahtisaari za zasluge pri mirovnih posredovanjih.

Oči ZDA in sveta so uprte v predsedniško tekmo – Barack Obama ali John McCain? V Nashvillu v Tennesseju je potekalo drugo soočenje ameriških predsedniških kandidatov, ki je minilo v znamenju finančne krize in razlik v zunanji politiki.

Kdo je bil Primož Trubar?
Na dvodnevnem simpoziju Novi pogledi na Primoža Trubarja in njegov čas so postavili pod vprašaj tudi letnico in natančno lokacijo Trubarjevega rojstva. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da je bil oče Primoža Trubarja Mihelj v urbarskih omembah dosledno naveden kot Mull(n)er, saj ni bil iz Trubarjevega rodu, temveč le oženjen z Jero Trubar. Primož je tako na Rašici veljal za Malnarjevega, za priimek Trubar pa se je odločil šele v šolah.

Letošnji izbor za Emo bo potekal malo drugače. V razvedrilnem programu TVS so se namreč odločili, da bodo k sodelovanju povabili znane in uspešne avtorje skladb.

Nogometna reprezentanca je znova navdušila Slovenijo, saj je na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo z dvema goloma v pičli minuti premagala Severno Irsko (2:0).

Zrcalo tedna 12. 10. 2008
Utrip