DZ naj bi o vstopu Hrvaške in Albanije v Nato odločal prihodnji teden. Foto: EPA
DZ naj bi o vstopu Hrvaške in Albanije v Nato odločal prihodnji teden. Foto: EPA
Zrcalo tedna, 1. 2. 2009
Utrip

To pomeni, da DZ vse do tedaj ne bo glasoval o ratifikaciji sporazuma o vstopu Hrvaške in Albanije v Nato, saj je za potrditev ratifikacije potrebna dvotretjinska večina, ki pa je državni zbor brez SDS-a nima. Prav zaradi omenjene odločitve pa so člani koalicijskih strank začeli dvomiti o prihodnosti sodelovanja parlamentarnih strank, o katerem so se predsedniki strank ustno dogovorili v sredo.

Ministrstvo za notranje zadeve je objavilo natančno število izbrisanih. V Sloveniji je bilo 25.671 ljudi, ki jim je 26. februarja 1992 v Sloveniji prenehala pravica do stalnega bivališča.

Slovensko-hrvaška komisija mednarodnopravnih strokovnjakov je dosegla soglasje, da bi moral morebitni forum o meji razsojati o stanju na dan 25. 6. 1991. Komisija se je še strinjala, da so poznejša enostranska ravnanja ali dokumenti brezpredmetni. Le dan pozneje pa je presenetila novica, da je predsednik slovenskega dela komisije Miha Pogačnik odstopil, predvsem zaradi očitkov o visokih honorarjih, ki jih prejema za to delo in drugo svetovanje ministrstvom.

Ministra za javno upravo in finance sta predstavila predlog usklajevanja plač v javnem sektorju, po katerem naj bi se usklajevanje zamaknilo za nekaj mesecev. Po predlogu, ki ga je v četrtek sprejela vlada, naj se splošna uskladitev plač 1. julija letos ne bi izvedla. Poleg tega bi se tretja četrtina uskladitve plač javnih uslužbencev s 1. septembra premaknila na 1. januar 2010, četrta četrtina pa s 1. marca 2010 na 1. januar 2011. Sindikati se s predlogom ne strinjajo in napovedujejo pogajanja, v skrajnem primeru pa celo stavko.

Obama nadaljeval delo
Na zunanjepolitičnem področju je bil v ospredju novi ameriški predsednik Barrack Obama, ki je nadaljeval "čistko" v Beli hiši in ameriški politiki. V svojem prvem intervjuju po nastopu funkcije predsednika, za televizijo Al Arabija, je Obama ponudil roko muslimanskemu svetu. Predstavniški dom ameriškega kongresa pa je potrdil 819 milijard vreden sveženj ukrepov, ki ga je predlagal Obama.

V švicarskem Davosu je potekal gospodarski forum, ob katerem pa se mnogi sprašujejo, ali gre za osrednje srečanje politikov in gospodarstvenikov ali za nepotrebno zapravljanje denarja. V moskovski katedrali pa so v navzočnosti 4.000 povabljencev metropolita Smolenska in Kaliningrada Kirila ustoličili za patriarha Ruske pravoslavne cerkve.

Deklica nosi otroka svojega očeta?
Slovenijo je med drugim pretresla vest, da naj bi bila v mariborsko porodnišnico sprejeta 15-letna deklica, ki bo kmalu rodila otroka, katerega oče naj bi bil njen oče. Podrobnosti niso znane, oče pa naj bi bil v priporu.

V Avstraliji pa so opazili jadrnico slovenskega jadralca Jureta Šterka, na kateri naj ne bi bilo znakov življenja. Kakšna usoda je doletela 72-letnika za zdaj ni znano, saj se jadrnici ni še nihče približal.

Maruša Ferk prvič na stopničkah svetovnega pokala
Na športnem področju je prijetno presenetila smučarka Maruša Ferk, ki je bila na slalomski preizkušnji tretja. Tudi sicer so slovenski smučarji na tekmah svetovnega pokala tik pred začetkom svetovnega prvenstva dosegali dobre uvrstitve. Končalo se je avstralsko odprto prvenstvo v tenisu, kjer sta slavila Rafael Nadal in Serena Williams.

A. M.

Zrcalo tedna, 1. 2. 2009
Utrip