V zemljevidih, ki jih je Hrvaška priložila dokumentom za pogajanja z EU-jem, je zarisana meja, ki še ni določena. Foto: MMC RTV SLO
V zemljevidih, ki jih je Hrvaška priložila dokumentom za pogajanja z EU-jem, je zarisana meja, ki še ni določena. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Slovenski premier je hrvaškega kolega povabil na pogovor, ki ga je ta sprejel. Foto: EPA
General Motors
Ameriški avtomobilski velikani bodo dobili svoj del pomoči od ameriške administracije. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je postal Timeova osebnost leta 2008. Foto: Reuters
Zlatko Šugman
Umrl je Zlatko Šugman, od njega pa so se poslovili vsi njegovi stanovski kolegi. Foto: MMC RTV SLO

Pahor je s soglasjem vlade in vseh političnih strank Hrvaško obvestil, da bo Slovenija dala veto na 11 poglavij v pristopnih pogajanjih, saj v sedmih poglavjih priloženi dokumenti prejudicirajo mejo, na štiri pa ima Slovenija druge vsebinske zadržke. Zunanji minister Samuel Žbogar je dejal, da je najpomembnejša zahteva za Slovenijo, da se Hrvaška zaveže, da dokumentov z zemljevidi, ki vsebujejo prejudic meje, ne bo posredovala pred morebitno arbitražo.

Na slovensko dejanje se je takoj odzvala Hrvaška. Prvotni odzivi iz Zagreba so bili izjemno ostri, kasneje pa se je uveljavilo mnenje, da blokada ne bo škodila Hrvaški na njeni poti v EU. Premier Ivo Sanader trdi, da Hrvaška v pogajalskih dokumentih ne prejudicira meje s Slovenijo, v petek pa je pristal tudi na srečanje s slovenskim premierjem Pahorjem, a le v družbi predstavnikov EU-ja.

Ukrepi gredo v pravo smer
Vlada je predstavila ukrepe, s katerimi naj bi ohranila konkurenčnost in delovna mesta, Ekonomsko-socialni svet pa je ocenil, da gredo v pravo smer. Dušan Semolič iz ZZZS-ja pravi, da bo država pomagala tam, kjer so podjetja prisiljena skrajšati delovni čas, da bi delavce zaščitila pred odpuščanji. Vlada bo zaradi gospodarske krize dvignila trošarine na gorivo, zato sta ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva kljub nižjim cenam nafte nespremenjeni, 98-oktanski bencin pa se je malenkost pocenil.

Umar je popravil svojo napoved za gospodarsko rast, ki prihodnje leto ne bo znašala 3,1 odstotka, ampak le 1,1 odstoteka. Tudi rast BDP-ja se bo upočasnila.

Imenovanje Veselinoviča zatreslo koalicijo
Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke je za novega predsednika uprave imenoval Draška Veselinoviča, ki naj bi položaj prevzel 1. februarja 2009. Ta poteza je sprožila napetosti v vladni koaliciji, zato je predsednik Zaresa Gregor Golobič premierju Pahorju poslal pismo, v katerem naj bi zagrozil celo z izstopom iz koalicije.

Predsednik republike Danilo Türk je iz Sarajeva odpoklical slovensko veleposlanico v BiH-u Natašo Vodušek in izrazil obžalovanje zaradi vseh zapletov. Türk je Voduškovo odpoklical na predlog zunanjega ministra Žbogarja, zunanje ministrstvo pa je objavilo tudi razpis za več veleposlaniških mest, tudi tista, za katera predsednik države imenovanja že predlaganih kandidatov ni podpisal.

ZDA bodo pomagale avtomobilskim velikanom
Ameriški predsednik je domači avtomobilski industriji le namenil 17,4 milijarde dolarjev pomoči, saj bi bilo drugače gospodarstvo resno ogroženo. Avtomobilska podjetja bodo 13,4 milijarde dobila v okviru 700 milijard vrednega vladnega svežnja pomoči ameriškim finančnim ustanovam, ostale štiri milijarde dolarjev pa bodo zagotovili pozneje. Medtem pa so 48.000 delavcev v tovarnah Fiata prisilno poslali na skoraj enomesečni dopust, saj je uprava zaradi gospodarske krize ustavila proizvodnjo.

V 95. letu starosti je umrl Mark Felt, znan tudi kot "Globoko grlo", ena osrednjih osebnosti znamenite afere Watergate, ki je odnesla takratnega ameriškega predsednika Richarda Nixona. Felt je bil vir zaupnih informacij o škandalih Nixonove administracije.

Obama postal še osebnost leta
Revija Time je za osebnost leta imenovala novoizvoljenega ameriškega predsednika Baracka Obamo, za njim pa so se uvrstili finančni minister ZDA Henry Paulson, francoski predsednik Nicolas Sarkozy, aljaška guvernerka in podpredsedniška kandidatka Sarah Palin ter kitajski režiser, ki je orkestriral veličastne olimpijske igre v Pekingu, Džang Jimou.

V Afganistan več vojakov
ZDA so sporočile, da bodo okrepile svoje vojaške sile v Afganistanu, kamor bo obrambni minister Robert Gates prihodnje leto poslal 3.000 vojakov. Najkasneje do poletja 2009 naj bi se ameriške sile v Afganistanu skupaj povečale za 20 do 30 tisoč vojakov, povečanje pa je povezano s postopnim umikom ameriških sil iz Iraka.

V Atenah še vedno potekajo protesti, ki so se zaradi umora 15-letnega dečka začeli pred dvema tednoma. V noči s sobote na nedeljo je približno 150 protestnikov z molotovkami napadlo policiste, prevračali in zažigali so tudi smetnjake, tako da so morali policisti uporabiti solzivec.

Umrl Zlatko Šugman
Slovenijo je ta teden pretresla novica, da se je v 77. letu starosti poslovil eden največjih slovenskih igralcev Zlatko Šugman, svet pa je v 93. letu zapustila tudi Olga Lepešinska, ki je veljala za najljubšo balerino Josipa Stalina. TV Slovenija je predvajala nov slovenski film izpod taktirke Vincija Voguea Anžlovarja Vampir z Gorjancev.

Majdičeva niza uspehe
Za veselje je konec tedna poskrbela Petra Majdič, ki si je v šprintu v prosti tehniki pritekla že tretjo zmago letos in deseto v karieri. V 34. krogu Lige Ebel so železarji doma katastrofalno z 1:8 izgubili proti Linzu, Ljubljančani pa so se kljub porazu v podaljšku prebili na osmo mesto. Pomočnik glavnega trenerja Uniona Olimpije Jureta Zdovca je postal Zoran Martič.

B. T.