Nova obrambna ministrica je napovedala, da bo skušala spremeniti trenutno pogodbo o dobavi patrij. Foto: MMC RTV SLO
Nova obrambna ministrica je napovedala, da bo skušala spremeniti trenutno pogodbo o dobavi patrij. Foto: MMC RTV SLO
Utrip
Zrcalo tedna, 7. 12. 2008

O tej je spregovorila nova obrambna ministrica Ljubica Jelušič, ki je ocenila, da pogodba ni nujno zgrešena investicija, da pa bo vlada skušala doseči nekatere spremembe. Pred tem je namreč vlada za informacije o izvajanju pogodbe odstranila oznako zaupno.

Novi premier, ki je bil prej evropski poslanec, se je v Bruslju sešel z najvišjimi predstavniki institucij Evropske unije. Z njimi je govoril predvsem o finančnih vprašanjih in gospodarski krizi, o Hrvaški, vinjetah in o direktivi o delovnem času.

Pahor je Hrvaško pozval naj odgovori na pobudo, ki bi ji omogočila nadaljevanje pristopnih pogajanj z EU-jem, pri tem pa je Zagreb opozoril, da v tem postopku Slovenija ne more dopustiti, da bi se kakor koli prejudiciralo vprašanje meje.

Odprta pot za poroštva bankam
Vlada je sprejela uredbo o merilih in pogojih za izdajanje poroštev bankam, ki jih v skupnem znesku 12 milijard evrov do konca leta 2010 predvideva novela zakona o javnih financah.

Ministrstvo za pravosodje je po pooblastilu vlade strokovnemu odboru sodnikov posredovalo predlog za sporazumno prekinitev stavke. Odločitev sodnikov še ni znana.

Zaradi imenovanja Dimitrija Rupla na mesto posebnega odposlanca premierja je z mesta državnega sekretarja za zdravje odstopil Slavko Ziherl.

V nedeljo smo zaznamovali 50. obletnico odkar je v koprsko pristanišče priplula prva ladja.

Na Tajskem kmalu več miru, Grčija zelo nemirna
V svetu je odmevala odločitev tajskega ustavnega sodišča, s katero je bila končana več kot trimesečna kriza v državi. Sodišče je trem vladnim strankam zaradi političnih prevar na volitvah ob koncu lanskega leta prepovedalo delovanje za pet let.

Ob koncu tedna so v Grčiji, potem ko je policija ubila 15-letnika, ki je sodeloval pri nasilnih protestih, izbruhnili hudi nemiri po vsej državi.

Nadaljuje pa se tudi svetovna gospodarska kriza, zaradi katere je morala Evropska centralna banka spet znižati ključno obrestno mero. V ZDA pa je brezposelnost dosegla najvišjo raven v zadnjih 15 letih.

Džikić se je poslovil
Slabi predstavi ljubljanskih košarkarjev na tekmi Evrolige proti Joventutu je sledila odločitev upravnega odbora kluba, da se sporazumno razide s trenerjem Aleksandrom Džikićem, od kluba pa se je poslovil tudi športni direktor Peter Vilfan.

V soboto je na superveleslalomu dobro nastopil slovenski smučar Aleš Gorza, ki je bil deveti. Zmagal je Svindal. Tina Maze pa je na smuku osvojila osmo mesto.

Novi upravni odbor Prešernovega sklada se je odločil, da bodo imena Prešernovih nagrajencev tokrat znana šele na podelitvi 7. februarja. Do zdaj so bili namreč znani že 3. decembra, na dan, ko je bil največji slovenski pesnik rojen.

M. R.

Utrip
Zrcalo tedna, 7. 12. 2008