Borut Pahor mora seznam ministrov predložiti najkasneje v 2 tednih. Foto: Reuters
Borut Pahor mora seznam ministrov predložiti najkasneje v 2 tednih. Foto: Reuters
Michelle in Barack Obama
Barack Obama bo zaprisegel v začetku januarja. Foto: EPA

Novoizvoljeni premier ima na voljo 15 dni, da parlamentu predloži seznam kandidatk in kandidatov za zasedbo ministrskih resorjev.

Borut Pahor, Gregor Golobič, Katarina Kresal in Karl Erjavec so parafirali koalicijsko pogodbo, a brez dela, ki določa kadrovsko zasedbo vladnih resorjev. V vladi bo zagotovo tudi Erjavec, ki je sprejel Pahorjevo ponudbo, a še ni želel povedati, katero ministrstvo bo prevzel.

Laščani prodajajo svoj del Mercatorja
Skupina Pivovarna Laško bo na mednarodnem razpisu prodajala svoj 23,33-odstotni delež v Mercatorju, Infond Holding pa svoj 25-odstotni delež.

Obama nov predsednik ZDA
Barack Obama je zmagal na predsedniških volitvah in postal prvi temnopolti ameriški voditelj. Demokratski kandidat je prejel 349 elektorskih glasov (sicer 52 odstotkov vseh glasov), njegov republikanski protikandidat John McCain pa 162 (46 odstotkov vseh glasov).

Evropska komisija je sporočila, da bi Hrvaška, če bo izpolnjevala vse pogoje, lahko dosegla konec pogajanj za pridružitev Evropski uniji leta 2009.

Nesreča ruske podmornice
Najmanj 20 ljudi je umrlo v nesreči na krovu neimenovane ruske jedrske podmornice v Japonskem morju. 21 ranjencev je bilo evakuiranih. Oblasti zatrjujejo, da poškodb na reaktorju ni.

V Indoneziji so usmrtili tri islamske skrajneže, ki so jih obsodili na smrtno kazen zaradi terorističnega napada na Baliju leta 2002.

V ruskih medijih so se pojavile govorice, da bo predsednik Dmitrij Medvedjev naslednje leto odstopil in tako naredil prostor Vladimirju Putinu, ki bi bil lahko predsednik do leta 2021.

Celjani že v drugem delu
Rokometaši Celja PL so v 4. krogu Lige prvakov v Stockholmu premagali Hammarby z 31:27 in so se že uvrstili v 2. del tekmovanja. Cimos Koper je doma izgubil proti Steaui z 29:30 in ima le še teoretične možnosti za napredovanje.

Slovenska košarkarska reprezentanca bo na EP-ju 2009 na Poljskem igrala proti Španiji, Srbiji in Veliki Britaniji. 34-letna atletinja Alenka Bikar je na slovesnosti v Ljubljani tudi uradno sklenila uspešno športno pot.

Umrl Michael Crichton
V 67. letu starosti je v Los Angelesu umrl pisatelj kriminalnih romanov ter filmski režiser in producent Michael Crichton.

S. J.