Poleg premierja dodatna pojasnila od ministrice želijo tudi v SMC-ju in DeSUS-u. Foto: BoBo
Poleg premierja dodatna pojasnila od ministrice želijo tudi v SMC-ju in DeSUS-u. Foto: BoBo

Težko bi ravnala drugače, ker sem izrabila tisto, kar mi zakon nalaga in kar so možnosti.

Ministrica Anja Kopač Mrak
Cerar Kopač Mrakove ne bo pozval k odstopu
Cerar in objektivna odgovornost ministrice

Predsednik vlade je namreč po odločitvi upravnega sodišča, da je bil odvzem koroških dečkov starim staršem nezakonit, terjal pojasnila ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak, ki se bo zaradi tega zagovarjala tudi na interpelaciji.

Premier je podprl odločitev ministrice, da je po ugotovitvah upravne inšpekcije sprejela odstop direktorja Centra za socialno delo Slovenj Gradec Jurija Šumečnika, so v sporočilu za javnost navedli v Cerarjevem kabinetu.

"Določeni vidiki objektivne odgovornosti"
Ne glede na to je po mnenju predsednika vlade zaradi nepravilnosti v postopku odvzema otrok starim staršem mogoče najti določene vidike objektivne odgovornosti, saj je za zakonito in učinkovito delovanje celotnega resorja pristojna ona, toda krivdno odgovorna za to po njegovi oceni ne more biti.
Od ministrice tako premier "zdaj še posebej pričakuje, da se bo pri nadaljnjem delu popravkov in izboljšav sistema delovanja socialne politike in socialne zaščite lotila prednostno in s polno odgovornostjo".

Ob tem so v njegovem kabinetu poudarili, da Cerar z zaskrbljenostjo spremlja razvoj primera glede odvzema dveh otrok starim staršem in poziva tako ministrico kot vse ostale akterje, da storijo vse, da bodo v največji meri zavarovane predvsem koristi otrok.

Kopač Mrakova, ki jo zaradi tega primera čaka tudi interpelacija, je sicer po pogovoru s Cerarjem ocenila, da uživa njegovo zaupanje. Koalicijski partnerici SMC in DeSUS pa sta že večkrat izpostavili, da od ministrice pričakujeta odgovore tudi glede drugih vprašanj s področja socialne zaščite.

Reorganizacija v teku
Kopač Mrakova je po pogovoru s Cerarjem v izjavi novinarjem med drugim dejala, da so partnerje že večkrat seznanili z reorganizacijo centrov za socialno delo, ki je v polnem teku. Tudi družinski zakonik bo kmalu v javni razpravi, je dejala ministrica in dodala, da je težko reči, da se na tem področju ne dela.

"Trudim se po svoji vesti"
Na vprašanje, ali se ji torej stolček ne maje, je odgovorila posredno. Resor, ki ga pokriva, je po njenih besedah zelo občutljiv in ko gre za usodo ljudi, se človek vpraša, ali bi kaj lahko storil drugače. "Trudim se po svoji vesti," je zatrdila in dodala, da bo zaupanje uživala, dokler bo poskušala tudi v skladu s svojimi pristojnostmi popraviti sistem. A je obenem dejala, da bo predsednik vlade glede tega sam pojasnil.

V tem trenutku po njenih besedah ni razlogov, da bi odstopila. Vsak dan se sicer, kot je priznala, vpraša, ali bi se lahko na dogodke glede odvzema otrok starima staršema odzvala drugače. A je spomnila, da je ravnala v skladu z zakonom in od tedaj, ko je bila seznanjena z zadevo, uporabila vse svoje nadzorstvene možnosti. "Težko bi ravnala drugače, ker sem izrabila tisto, kar mi zakon nalaga in kar so možnosti," je poudarila Kopač Mrakova. Vloge ministra, ki bi odločal o nastanitvi otroka, pa ne želi in upa, da ne bo kdaj tako daleč prišlo, da bi o tem odločali ministri.

Tudi v odgovoru na interpelacijo, s katerim se je vlada že seznanila, ministrica opozarja zlasti na razmejitev vlog in pristojnosti.



Težko bi ravnala drugače, ker sem izrabila tisto, kar mi zakon nalaga in kar so možnosti.

Ministrica Anja Kopač Mrak
Cerar Kopač Mrakove ne bo pozval k odstopu
Cerar in objektivna odgovornost ministrice