DZ o sklepih, ki jih je predlagal SDS, ni razpravljal. Foto: MMC RTV SLO
DZ o sklepih, ki jih je predlagal SDS, ni razpravljal. Foto: MMC RTV SLO

Na izredni seji, na kateri so poslanci za zaprtimi vrati obravnavali vprašanje postopkov imenovanj vodij diplomatskih predstavništev tujih držav v Sloveniji, o sklepih, ki jih je predlagal SDS, prisotni niso razpravljali. Odbor za zunanjo politiko je namreč v torek ocenil, da niso primerni za nadaljnjo obravnavo. Seja DZ-ja je bila tako omejena le na predstavitev stališč poslanskih skupin, medtem ko razprave o primernosti postopkov imenovanj tujih veleposlanikov ni bilo.

SDS po pomoč k Nataši Pirc Musar
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je ob tej priložnosti pojasnil, da so na informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar že naslovili pritožbo, ker je vlada določena gradiva za sejo označila kot zaupna, zaradi česar sta bili tako torkova seja OZP-ja kot tokratna seja DZ-ja zaprti za javnost.

Poleg tega je Tanko pojasnil še, da so v SDS-u sicer predlagali razpravo o "imenovanju enega izmed veleposlanikov v Sloveniji, za katerega se je ugotovilo in vedelo, da je sodeloval v akcijah, ki so povezane s kršitvami človekovih pravic".

SDS: O kršitvah človekovih pravic je treba razpravljati
"Slovenija je temu človeku dala agrema in mnenja smo, da je razprava o takih primerih na sejah državnega zbora potrebna, tudi na delovnih telesih, in mislimo, da je treba o kršitvah človekovih pravic govoriti in razpravljati na javnih sejah državnega zbora," je sklenil.