54 občin, 998 volišč, 529.000 volilnih upravičencev. Foto: BoBo
54 občin, 998 volišč, 529.000 volilnih upravičencev. Foto: BoBo
Kakšna je bila kampanja?
Drugi krog županskih volitev

Najvišja volilna udeležba e bila v občini Destrnik (71,21 odstotka), najnižja pa v Kranju (26,36 odstotka). Med mestnimi občinami je bila najvišja volilna udeležba v Murski Soboti (53,29 odstotka), sledi ji Ptuj (53,21 odstotka).

V Mariboru je na volišča prišlo 31,43 odstotka volivcev, v Novi Gorici 33,87 odstotka, v Novem mestu pa 39,87 odstotka volilnih upravičencev.

Podaljšane volitve v Bitnjah

Tokrat je bilo do glasovanja upravičenih približno 529.000 volilnih upravičencev, ki so lahko svoj glas oddali do 19. ure. Izjemi sta bili dve volišči v Bitnjah pri Kranj, kjer je bilo glasovanje podaljšano do 22.13, saj sta bili zjutraj zaprti zaradi prometne nesreče.

V prvem krogu 5. oktobra so župane izvolili v 158 občinah. V preostalih, kjer nihče izmed kandidatov ni dobil večine glasov, bo o zmagovalcu odločilo današnje glasovanje, ko volivke in volivci izbirajo med kandidatoma, ki sta pred štirinajstimi dnevi dobila največjo podporo.

Če bi se kje glasovi volivcev razdelili točno na polovico, bi o novem županu odločil žreb. Možnosti, da bi se to zgodilo, so sicer majhne in doslej takšnega primera še ni bilo, je pa bilo nekajkrat blizu.

Občinske volilne komisije v ponedeljek ugotavljale še izide glasovanja po pošti. Po drugem krogu volitev imajo sicer šest dni časa, da izide uradno potrdijo. Rok, do katerega bodo morale poročila posredovati županom, državni volilni komisiji in predstavnikom kandidatur, se bo iztekel 25. oktobra.Ob tem so v nekaterih občinah potekale naknadne oz. ponovne volitve v svete krajevnih skupnosti. V večini primerov so naknadne volitve razpisane, ker 5. oktobra za svete krajevnih skupnosti ni bilo dovolj kandidatov. V Murski Soboti in Ajdovščini pa so volitve zaradi nepravilnosti ponovili.

Kakšna je bila kampanja?
Drugi krog županskih volitev