Direktor RTV Slovenija je pojasnil, da je zavodu lani uspelo uresničiti načrt prihodkov. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Direktor RTV Slovenija je pojasnil, da je zavodu lani uspelo uresničiti načrt prihodkov. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Miša Molk
Programski svet pa ni obravnaval poročila o delu varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev. Čeprav je varuhinja temu nasprotovala, se je namreč odločil, da se morajo o poročilu najprej izreči posamezne komisije, svet pa naj bi ga obravnaval na junijski seji. Foto: MMC RTV SLO

Na seji programskega sveta je Guzej namreč pojasnil, da niso dobili še vsega denarja, ki bi ga morali prejeti za odpravo plačnih nesorazmerij, na RTV-ju pa računajo še na državna sredstva za izplačilo dodatka za dvojezičnost - na urad za narodnosti so naslovili že tri vloge, a odgovora še ni. Če odgovora ne bo, bodo razmišljali o naslednjih korakih, saj menijo, da so do teh sredstev upravičeni.

Guzej: Plače prevelik delež stroškov zavoda
Kljub temu pa je RTV Sloveniji lani uspelo uresničiti načrt prihodkov, tako pri RTV-prispevku kot oglaševanju, čeprav se je zaradi recesije napovedoval upad oglasov. Tudi v prvem letošnjem četrtletju so poslovali pozitivno.

Prav plače, za katerih niso dobili vseh sredstev, pa so po besedah prvega moža RTV Slovenija prevelik delež stroškov zavoda. Težava je pereča sploh v zadnjem letu, ko so se plače glede na primerljivo lansko obodobje povišale za 18 odstotkov.

Podpora vsebinski zasnovi digitalnih kanalov
Sicer pa je programski svet RTV Slovenija na seji podprl vsebinsko zasnovo novih digitalnih kanalov, ki naj bi jih uvedla TV Slovenija. Ob tem je vodstvo RTV-ja pozval, naj čim prej vzpostavi temeljne organizacijske, tehnične in finančne pogoje za digitalitacijo.

Po dozdajšnji zasnovi število digitalnih programov še ni določeno, dogovorili pa naj bi ga vodstvo in organi v skladu s potrebami in možnostmi. Po zdajšnji zasnovi se predvideva do osem digitalnih kanalov - od tega štirje splošni, ki jih bolj ali manj zdaj že oddaja televizija, in štirje tematski (športni, mladinski, kulturni in informativni). Projekt naj bi v polnosti zaživel do leta 2011.

"Ministrstvo naj s sredstvi pomaga na področju glasbe"
Za projekt bo, kot je bilo slišati v razpravi, potrebna sprememba zakona o RTV Slovenija in zagotovitev zadostnih finančnih sredstev. Programski svet je zato nadzorni svet pozval, naj sprosti potrebna razvojna stredstva, k finančni participaciji pa so pozvali tudi pristojna ministrstva.

Ena izmed tem, ki se je znašla na sporedu programskega sveta, je bila tudi glasba. Člani sveta so v tem okviru sprejeli sklep, s katerim sestavljalcem novega zakona o zavodu predlagajo, naj na ministrstvu za kulturo najdejo dodatna sredstva za urejanje področja glasbe. Komisija za kulturne in umetniške programe namreč ugotavlja, da je RTV Slovenija na področju glasbe kadrovsko in finančno precej podhranjena, zato so predlagali nekatere konkretne kadrovske in finančne predloge za rešitev položaja.

Poročila varuhinje niso obravnavali
Programski svet pa ni obravnaval poročila o delu varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev. Čeprav je varuhinja temu nasprotovala, se je namreč odločil, da se morajo o poročilu najprej izreči posamezne komisije, svet pa naj bi ga obravnaval na junijski seji.

S. Z./M. N.