Roland Kaspitz je dolgoletni avstrijski reprezentant. Foto: EPA
Roland Kaspitz je dolgoletni avstrijski reprezentant. Foto: EPA
Marko Popovič
Marko Popovič čaka na soboto, ko bo znan končni razplet prisilne poravnave. Foto: Telemach Olimpija
Trener Dahlem o začetku priprav Olimpije

Prvi trening je opravilo 24 igralcev in trije vratarji, manjkala sta Guillaume Desbiens in vratar Olivier Roy. Navzoči so bili tudi Fabian Scholz, Kristof Reinthaler in Matt Harlow, ki so na preizkušnji.

34-letni Kaspitz ni sprejel pogojev Innsbrucka (lani je v Ligi Ebel dosegel štiri gole in 25 podaj) in se je pridružil treningom Olimpije. Tudi slovenski reprezentant Tavželj je bil na treningu, saj še išče klub v tujini. Če ga ne bo našel, obstaja možnost, da bi zaigral v Ligi Ebel za Olimpijo.

Predsednik Marko Popovič še čaka na usodo prisilne poravnave, po kateri bi več kot 110 upnikov dobilo 20-odstotno poplačilo terjatev. Več bo znano v soboto.

Reinthaler večino kariere pri panterjih
27-letni branilec Reinthaler je rojen v Gradcu, kjer je prebil večino kariere. Zadnje tri sezone je bil stalni član prvega moštva panterjev.

"Dogajanja v Ljubljani v preteklosti me ne zanimajo. Zelo sem vesel, da sem dobil priložnost, na preizkušnji se lahko dokažem. Olimpija ima zelo mlado ekipo. Zadnja leta sem igral v Gradcu, po izteku pogodbe pa sem imel ponudbe iz Danske in Francije. Najbolj sem si želel še naprej igrati v Ligi Ebel. Poseben izziv je tudi igranje v tujini. Olimpija je imela v zadnjih letih velike težave, a to je novo leto. Trenerja Dahlema prej nisem poznal, zelo dobro je, da govoriva isti jezik. V hokeju s tem ni težav, povsod se govori predvsem angleško," je pojasnil Reinthaler, ki je lani v Ligi Ebel odigral 39 tekem.

"Olimpija je bila vedno velik tekmec Gradca. Velikokrat so bile tekme zelo izenačene. Pred leti je bila Olimpija že v finalu in pozneje tudi v polfinalu Lige Ebel, vedno ni bilo tako slabo," je še dodal branilec.

Fraser in Hughes priporočila prihod v Tivoli
Precej bolj zgovoren je bil 25-letni Scholz, ki je leta 2012 z Linzem zmagal v Ligi Ebel. "To je zame nekaj popolnoma novega. Želel sem se preizkusiti tudi v tujini. Želim se dokazati v Ljubljani, imam dovolj izkušenj iz Lige Ebel. Moramo imeti visoke cilje, bojevati se moramo za preboj v končnico Lige Ebel. Pogovoril sem se z Jamiejem Fraserjem in Johnom Hughesom, oba sta mi povedala veliko lepih stvari," je pogovor začel Avstrijec, ki je lani igral za Feldkirch v Ligi INL.

Scholz ne more verjeti, da je Olimpija izgubila z Jeseničani
"Zelo dobro se spomnim polnega Tivolija, v končnici je bilo tu neverjetno vzdušje. Leta 2008 je bilo moštvo v finalu, leta 2012 pa smo imeli z Linzem veliko težav v polfinalu. Če so izidi pravi, gledalci radi pridejo. Prepričan sem, da lahko z dobrimi igrami znova vrnemo navijače na tribune," je razlagal Scholz.

"Zelo dobro vemo, da obstaja veliko rivalstvo med Olimpijo in Jesenicami. V Avstriji manjka takih derbijev, le obračune med Beljakom in KAC-em lahko štejemo za tako rivalstvo. Lani sem s Feldkirchom igral proti Jeseničanom v polfinalu Lige INL, zmagali smo s 3:1 v zmagah. Moram priznati, da imajo na Jesenicah zelo močno ekipo. Vseeno pa ne morem verjeti, da je Olimpija lani izgubila finalno serijo proti Jeseničanom," je dodal branilec.

Tudi v Avstriji se veliko govori o pomanjkanju denarja
Stanje v avstrijskem hokeju ni tako rožnato: "Igral sem v Linzu, v Salzburgu in v Celovcu. Vedno se je med igralci veliko govorilo o denarju, še posebej, če ni bilo pravih izidov. V Avstriji ni vse tako rožnato, le mediji ne poznajo vseh podrobnosti."

Harlow spoznava novo kulturo
22-letni Američan Harlow v Evropo prihaja po končani univerzitetni karieri. V Ligi ECHL je za Elmiro Jackals odigral 12 tekem ter v svojo statistiko vpisal gol in tri podaje.

"Zelo sem srečen, da mi je trener Dahlem dal priložnost, da se dokažem. Moj agent se je z njim pogovoril. Prvič sem v Evropi in moram reči, da me pretekle težave kluba ne zanimajo. Gledam le naprej. Mislim, da je ekipa dobra. Priznam, da še nikoli v življenju nisem videl tekme Lige Ebel," je dejal Harlow.

"Moram biti realen, saj nisem blestel na univerzi. Igral sem proti odličnim hokejistom. Odločil sem se, da se preizkusim v Evropi. Tu me čaka popolnoma drugačno življenje, nova kultura. Prišel sem v soboto zvečer," je še dodal mladi Američan, ki je odrastel v Bostonu in je velik navijač Bruinsov, imel je tudi letne vstopnice za tekme. Najboljši igralec v Ligi NHL je po njegovem mnenju Zach Parise, ki blesti v dresu Minnesote.

Trener Dahlem o začetku priprav Olimpije