Kapetan Miha Brus je v osmi seriji kazenskih strelov takole ukanil Olivierja Roya. To je bil edini zadetek na tretji finalni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Miha Brus je v osmi seriji kazenskih strelov takole ukanil Olivierja Roya. To je bil edini zadetek na tretji finalni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us in Luka Kalan
Luka Kalan je zapravil nekaj lepih priložnosti v rednem delu, tudi v peti seriji kazenskih strelov pa mu ni uspelo matirati Usa. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Varl
Dejan Varl je po zelo slabih uvodnih dveh tretjinah spremenil taktiko. Jeseničani na zadnjih dveh tekmah niso prejeli zadetka. Foto: www.alesfevzer.com
Shane Heffernan
Shane Heffernan zaradi poškodbe ni igral na uvodnih dveh tekmah. Kanadski napadalec je v Tivoliju dokazal, da je zelo nevaren. V finalni seriji ni pravih ostrostrelcev in Jeseničani imajo tu še dodatnega aduta. Foto: www.alesfevzer.com
Vratarja Žan Us in Olivier Roy blestita v finalu
Železarji le še zmago od naslova prvaka

Kranjčan, ki bo 10. maja dopolnil šele 20 let, je v jeseniških vratih priložnost dobil ob koncu sezone in zares se je izkazal. Na zadnjih dveh finalnih tekmah je mrežo ohranil nedotaknjeno, že neverjetnih 149 minut ni prejel zadetka. Tudi v osmih serijah kazenskih strelov ga zmaji niso zmogli matirati.
Blestel je že v polfinalu. Na odločilni tekmi s prebujenimi Celjani je bil nepremagljiv (3:0). Na drugi tekmi v knežjem mestu so se Gorenjci z njegovimi obrambami prebili do podaljška, kjer je bil uspešen Urban Sodja (1:2).
Us: Zaključni plošček je lahko tudi dvorezen meč
"Olimpija je igrala precej agresivneje, mi smo igrali slabše kot na drugi tekmi. Na koncu smo imeli precej sreče, trdo delo se je obrestovalo. Uspelo mi je ohraniti trezno glavo v trenutkih največjega pritiska Olimpije. Zaključni plošček je lahko tudi dvorezen meč," je pojasnil Us.
"Prvo tekmo je celotna ekipa začela v krču. Nekateri še nismo igrali finala, a to ne sme biti izgovor. Po drugi tretjini smo stopili skupaj in zaigrali popolnoma drugače. Na drugi tekmi v Podmežakli smo prikazali našo najboljšo predstavo v celotni sezoni, tokrat smo igrali malce slabše," je poudaril najboljši igralec letošnje finalne serije.
V polfinalu Lige INL so železarji izgubili proti Lusteanuu z 0:3 v zmagah, a niti slučajno niso prikazali take igre kot v finalu državnega prvenstva. "Vsi mislijo, da je Liga INL slaba. Nekateri menijo, da bi Olimpija pometla z vsemi v Ligi INL, a realnost je daleč od tega. Proti Lustenauu smo izgubili z 0:3 v zmagah, vendar bi bilo precej bolj napeto, če bi prikazali igro s teh tekem proti Olimpiji. Zdi se mi, da bi bilo z letošnjo ekipo Olimpiji težko tudi v Ligi INL," je še dodal Us.
Varl: Vsi smo se zavedali, da zmoremo
Dejan Varl
se je med sezono naposlušal kritik, saj igra ni stekla. V Ligi INL so imeli Jeseničani veliko težav. Tudi v končnici proti Kitzbühelu in Lustenauu ni šlo po načrtih. Tekme proti Olimpiji štejejo največ in Varl je našel prave psihološke prijeme, tudi taktično je odlično pripravil ekipo, predvsem po slabših dveh tretjinah uvodne tekme v Tivoliju.
"Naša igra ni bila tako disciplinirana kot na Jesenicah, preveč smo izgubljali plošček, Olimpija je dobro zapirala nevtralno tretjino. Imeli smo kar srečo, potem pa smo se v nadaljevanju preveč zapletali. A če si res želiš, te spremlja tudi sreča. Na koncu smo zdržali, kazenski streli pa so loterija. Zdaj se je treba umiriti in se pripraviti na naslednjo tekmo," je pojasnil strateg branilcev naslova.
"Usa poznam že iz mladinskih kategorij. Vem, da je zelo talentiran vratar. Zelo dobro prenaša pritisk. To ni lahko, saj je v letošnjem finalu znova kar lepo število gledalcev. Vsi smo se zavedali, da zmoremo. Pregledali smo obe ekipi, samozavest in psihologija naredita ogromno. Res ni tako hitrih reakcij kot v Ligi Ebel. Fantje so v zadnji tretjini prve tekme v Ljubljani videli, da se lahko kosajo. Na Jesenicah so nas ponesli navijači, zdaj se je vse preneselo še na tretjo tekmo," je misli strnil Varl.
Brus: Nekaj je bilo v zraku, da smo to tekmo dobili
Kapetan Miha Brus je v osmi seriji kazenskih strelov le ukanil Olivierja Roya: "Imeli smo odličen pristop, ni pa bilo dovolj discipline. Imeli smo veliko sreče, da smo izvlekli zmago. Vratar Us je bil znova zunajserijski. Takih napak si ne smemo več dovoliti na naslednjih tekmah. Nekaj je bilo v zraku, da smo to tekmo dobili. Mislim, da je želja prisotna pri obeh ekipah. V četrtek bo treba odigrati bolje."
Zmaji zelo slabo izvajali kazenske strele
Olimpija je prikazala boljšo igro kot v četrtek na Jesenicah. Ljubljančani so skušali na vse načine priti do zadetka (streli 46:17), pred vrati so bili nespretni, streli od daleč so bili nenatančni. Zelo slabo so tudi izvajali kazenske strele. Aleš Mušič, Gregor Koblar in Žiga Pešut so zgrešili okvir vrat, Maks Selan je na poti do gola celo pozabil plošček. Najbližje zadetku je bil Jure Sotlar v prvi seriji. Zanimivo, da nihče izmed strelcev ni poskusil dvakrat.
"Celotno tekmo smo bili boljši tekmec. Junak je bil Žan Us. Morali bomo delati več gneče pred njegovimi vrati, da ne bo videl naših strelov. Verjamem, da ga bomo premagali na naslednji tekmi. S svojo igro na tretji tekmi nisem zadovoljen. Nisem imel velike samozavesti pri kazenskih strelih. Zadel sem vratnico. Nihče ni pričakoval, da bomo zmagali s 3:0 v zmagah. Že lani so nas premagali, v končnici se igra poseben hokej. Finalne serije še ni konec, imamo dovolj kakovostno ekipo, da lahko izenačimo na 2:2. Nadgraditi bo treba igro s tretje tekme," je dejal Sotlar, ki je v Ligi Ebel zelo dobro izvajal kazenske strele.
Zajc: Popolna prevlada, manjkala le pika na i
"To je bila popolna prevlada naše ekipe. Manjkal je plošček v njihovi mreži. Igrali smo zelo dobro tekmo. Glave gor, daleč od tega, da bi bilo že konec prvenstva, čeprav imajo zdaj prednost. V starih časih smo zaostajali že z 0:3, pa smo se vrnili. Pričakujem našo enako igro in ni hudič, da ne bomo dali kakšnega gola. Vse je bilo v redu, od borbe, akcij, strelov, manjkala je samo pika na i. Ekipi nimam česa očitati. Tudi pri kazenskih strelih smo streljali že 15 serij v letošnji sezoni. Gradec, ki ima 15 tujcev, ni znal zadeti," je razlagal trener Bojan Zajc.

Pešut: Po kazenskih strelih se odloča samo kakšna divja liga
"Bili smo boljši vso tekmo in sprožili več strelov na vrata. Samo vprašanje časa je, da nam bo steklo in takrat bomo zadeli. Ko bo padel prvi zadetek, bo vse skupaj lažje. Po kazenskih strelih se odloča samo kakšna divja liga, finala pa več kot očitno nikjer ne odločajo 'penali', ampak podaljšek do zlatega gola. A ne bomo iskali izgovorov, v četrtek je nova tekma. Treba bo igrati še bolje, če želimo pripeljati peto tekmo v Tivoli," je razmišljal Pešut, ki ni igral na drugi tekmi zaradi poškodbe. Tokrat je bil med boljšimi posamezniki.

V četrtek pomemben sestanek o morebitni širitvi Lige Ebel
Tehtnica se je v tem finalu močno nagnila na stran železarjev, ki imajo četrto tekmo doma, kjer igrajo precej boljše. Pred letom dni so Jeseničani prav tako vodili z 2:1 v zmagah, napeto četrto srečanje v Podmežakli pa so dobili z 2:1. Odločilni zadetek je prispeval Brus v 49. minuti.
V jeseniškem taboru so že napovedani nekateri odhodi v pokoj po tej sezoni. Tudi morebitna vrnitev v Ligo Ebel jih ne bi prepričala. V četrtek bo v Salzburgu sestanek o morebitni širitvi Lige Ebel, kandidata sta le še Jesenice in MAC iz Budimpešte.

Vratarja Žan Us in Olivier Roy blestita v finalu
Železarji le še zmago od naslova prvaka