Gorazd Štangelj je najizkušenejši mož v slovenski reprezentanci. Foto: Dare Rupar
Gorazd Štangelj je najizkušenejši mož v slovenski reprezentanci. Foto: Dare Rupar
Fabian Cancellara
Fabian Cancellara bo pred domačimi navijači spet nevaren. Foto: Reuters
Po kronometru v Mendrisiu
Odličen nastop Brajkoviča v Mendrisiu
Idrija pozdravila junaka Božiča
Jarc zadovoljil slovenska pričakovanja

Reprezentanci sta se popoldne pridružila še zadnja člana Tadej Valjavec in Borut Božič, ki sta še v nedeljo nastopila na zadnji etapi Dirke po Španiji. Valjavec je imel na Vuelti kar precej zdravstvenih težav, toda pri njegovem moštvu Ag2r mu niso omogočili odstopa, k sreči pa si je v treh dneh med domačimi Besničan dovolj opomogel in bo brez dvoma med slovenskimi aduti na nedeljski preizkušnji kategorije elite na 262,2 km. Božič pa se je s španskim "trojčkom" na zmagovalnem odru povsem izstrelil v ospredje svetovnih asov šprinta. Za njim je tudi nepozabni sredin sprejem v njegovi Idriji.

Cunego spet le vaba za tekmece?
Sezone pa vsekakor še ni konec. Boj za mavrične majice vedno prinaša poseben čar. Vsaj pri nas, večinoma pa tudi med drugimi narodi je cestna preizkušnja precej bolj cenjena kot vožnja na čas, ki ji mnogi niti ne namenjajo pretirane pozornosti. Denimo Italijani, ki že ves teden v svojih časnikih, ki jih zlahka prebiramo tudi v italijanskem delu Švice, napovedujejo še četrti zaporedni naslov za "squadro azzurro". Glavni adut naj bi bil Damiano Cunego, nekateri pa razplet pričakujejo v podobni smeri kot lani - da bo Cunego le vaba za tekmece, predvsem tiste iz španskega tabora, prosti strelec pa naj bi bil Stefano Garzelli.

Po izjemnem kronometru, ki ga je odpeljal v četrtek, tudi mimo domačina Fabiana Cancellare ne more nihče, saj je zmagoval tudi že na cestnih preizkušnjah. Pripravljen pa je najmanj tako dobro, kot je bil lani v Pekingu, ko je zlatemu odličju v kronometru dodal še bron na cestni preizkušnji.

Španci imajo glavnega aduta Alejandra Valverdeja, olimpijski prvak Samuel Sanchez pa naj bi tudi imel visoke cilje. Tihi favoriti iz ozadja naj bi bili tudi Danci, med njimi letošnji junak "slovenske pentlje" Jakob Fuglsang, ki pa mu najbrž za tako zahtevno preizkušnjo manjka kakšno leto izkušenj.

Štangelj: Poznamo svoje delo
Slovenska šesterica je po mnenju kapetana Gorazda Štanglja, ki je pred 12. štartom na "mundialu", najboljša ta hip - predvsem za tak profil proge, kot je v Mendrisiu z dvema zares zahtevnima vzponoma in s tehnično zelo zahtevnimi odseki po ozkih mestnih ulicah.

"Kakšen bo razplet, je v kolesarstvu zares težko reči. Vse bo odvisno od posameznih akcij in želja posameznih reprezentanc. V zadnjem obdobju smo vedno govorili, da bo v cilj prišla na koncu le peščica, toda vedno se je razpletlo v šprintu. Glede na progo tega zdaj najbrž res ne moremo pričakovati, ampak, kot pravim, v kolesarstvu se nikoli ne ve. Predvsem bomo morali biti zelo pazljivi na vsako tudi najmanjšo spremembo. Če se naredi prava skupina, denimo v uvodu v dirko, je morda na tej progi to že dobitna kombinacija, in če nas ne bo poleg, bo hitro vse mimo. Prepričan pa sem, da imamo v moštvu tekmovalce, ki dobro poznajo svoje delo, naloge nam bo razdelil selektor Martin Hvastja večer pred dirko. O samem nastopu pa se že veliko pogovarjamo med seboj," je po opravljenem treningu dejal izkušeni Štangelj.

Cilj spet deseterica
Selektor Martin Hvastija je dodal: "Po dveh izjemnih dosežkih na kronometru si želim, da smo med prvih deset tudi v obeh moških preizkušnjah, ki sta še na programu. Ko si v deseterici, pa je včasih lahko tudi kolajna zelo blizu. Dekleta bodo zagotovo vozila po najboljših močeh. Morda pa nam tudi v tej konkurenci uspe kakšno presenečenje. Proga je zelo navkreber, Blaži Klemenčič pa to ni tuje."

Znova je v slovenski trojki tudi Sigrid Corneo, ki je pred dobrim mesecem na francoskem Touru končala na 5. mestu. "To je bil res izjemen dosežek. Toda od takrat je minilo že precej časa in veliko vprašanje je, koliko tiste forme je ostalo. Konkurenca bo izjemno zahtevna, vsekakor pa si želim boljšega nastopa, kot sta bila lanska v Pekingu in v Vareseju. Favoritinj za končni uspeh je po mojem kar nekaj," je povedala Italijanka s slovenskimi koreninami.

Kump prišel po zmago
Ženska preizkušnja bo v soboto ob 9. uri, dolga pa bo 124,2 km. Popoldne bo pripadlo mlajšim članom, kjer bo Slovenija merila med najboljše. Marko Kump je šprinter prihodnosti: "Sem sem prišel zmagat. Če ne bi tako razmišljal, me sploh ne bi bilo na prizorišče. Seveda moram potrditi, da je trasa zelo zahtevna, morda ne najbolj pisana na mojo kožo. Toda nas je šest in vsak izmed nas ima svoje sposobnosti in ni vrag, da nekdo na koncu tudi pride med najboljših deset. Dirka je posebnost, ni radijskih povezav, zato je zahtevnost nastopa še toliko večja. Mislim, da smo izjemno uigrana ekipa, kar štirje smo se kolesarstva učili skupaj v Novem mestu. Tega tudi ne smemo zanemariti. Imamo pa aduta za vse razplete, samo da do končnice ostanemo v igri za najvišja mesta."

Sredozemski podprvak iz Pescare bi si zagotovo želel precej bolj ravninske dirke, toda tu pod hribovjem v italijanskem delu Švice kaj takega niti ni bilo mogoče pričakovati. V karavani se celo govori, da je letošnja trasa najtežja najmanj v zadnjem desetletju. Mlajši člani začenjajo popoldne ob 13.30 (179,4 km), elitna karavana pa se bo proti mavrični majici z letnico 2009 pognala v nedeljo dopoldne ob 10.30, tradicionalni uri za štart na svetovnih prvenstvih.

Čez tri leta prvenstvo osem dni
V petek je bil v Luganu, glavnem mestu švicarske pokrajine Ticino, tudi redni letni kongres Mednarodne kolesarske zveze UCI. Predstavljenih je bilo obilo načrtov za naprej. Leta 2012 bo SP gostil Valkenburg na Nizozemskem, ki bo tako kot prvi kolesarje ob koncu sezone gostil že petič. Prvenstvo bo razširjeno na osem dni, znova pa bodo poleg tudi mladinci. Mimo nedovoljenih sredstev in vsega, kar je povezanih z njimi, tudi tokrat ni šlo. Je pa res, da se je ta tema v kolesarskem športu le nekoliko umirila. Obe največji dirki pri nas sta v koledarju tudi za prihodnje leto - VN Kranja ob koncu maja in večetapna Dirka po Sloveniji v drugi polovici junija.

Dare Rupar

Po kronometru v Mendrisiu
Odličen nastop Brajkoviča v Mendrisiu
Idrija pozdravila junaka Božiča
Jarc zadovoljil slovenska pričakovanja