Se lahko tudi Jani Brajkovič zavihti med deseterico? Foto: Marjan Kelner
Se lahko tudi Jani Brajkovič zavihti med deseterico? Foto: Marjan Kelner
Fabian Cancellara
Domačin Fabian Cancellara je največji favorit za zmago. Foto: Reuters

Ko je slovenska kolesarska reprezentanca odhajala na svetovno prvenstvo v Mendrisio, je naš strokovni štab dejal, da bi bila vsaka uvrstitev med deset velik uspeh, pri tem pa izpostavil tudi nekatera imena. Med njimi je bil tudi Blaž Jarc, 21-letni kolesar z vsemi možnostmi za odličnega kronometrista, in to je včeraj tudi dokazal. Z minutnim zaostankom je osvojil 8. mesto, s katerim je bil zelo zadovoljen in obenem potrdil, da lahko v tej disciplini doseže še več.

Na švicarskih cestah Brajkovič
Danes se bo z uro spopadel Jani Brajkovič, ki pa je že dokazal svojo kakovost, saj je bil pred petimi leti svetovni prvak v kategoriji mlajših članov. Seveda je elitna kategorija nekaj drugega, vendar je tudi v njej Jani dokazal svojo visoko vrednost na dirkah najvišje ravni.

Proga precej nezahtevna
Vendar pa ta kronometer ni pisan njemu na kožo, zato si ne dela utvar, da bi lahko posegel v sam vrh. Tudi proga za vožnje na čas je tukaj precej nezahtevna, sam pa bi si želel tehnično bolj razgibane. No, kakorkoli že, prvenstvo se je za našo reprezentanco začelo zelo dobro in upamo, da je to dobra spodbuda za nadaljnje preizkušnje.

Vse teče kot švicarska ura
Sicer pa so kraji v Ticinu zelo kolesarsko obarvani. Ljudje poznajo ta šport, veliko jih kolesari in tekmuje, imajo bogato zagodovino tako tekmovanj kot tekmovalcev, pa tudi uspešni organizatorji so že bili, po dvakrat v Luganu in Mendrisiu, kar je očitno tudi tokrat, saj vse teče kot švicarska ura. Morda jih je nekoliko presenetila samo vročina, saj temperature okrog 30 stopinj res niso nekaj običajnega za prve jesenske dni. Toda bolje to kot dež, ki bi lahko bil velika ovira na ozkih cestah, po katerih so speljane dirke.

Prosti dan čas za "velemože"
Danes bo torej ura resnice za elitni razred, sledil bo dan odmora, ko bodo kolesarski "velemožje" na kongresu sprejemali nove odločitve, nato pa dva dneva cestnih dirk. V zakulisju pa tečejo številni razgovori o novem koledarju, novih prirediteljih – znova bodo tudi združili mladinska in članska prvenstva – o dopingu in novih ekipah, tako da je kolesarski utrip tukaj zares močan.