Slobodan Subotič je sicer prevzel zagrebško Cedevito, klub z majhnim imenom, vendar velikim ambicijami. Foto: MMC RTV SLO
Slobodan Subotič je sicer prevzel zagrebško Cedevito, klub z majhnim imenom, vendar velikim ambicijami. Foto: MMC RTV SLO
Marko Tušek
Marko Tušek je bil vpleten v incident z Borisom Gorencem. Foto: EPA
Tal Burstein
Tal Burstein je pokopal slovenske sanje. Foto: EPA
Iz zgodovine 2003: Slovenija - Izrael

Za veliko zmagoslavje z 78:76 večkratnih slovenskih krvnikov na košarkarskih turnirjih je poskrbel Tal Burstein. Slovenci so imeli v prvem polčasu vse niti v svojih rokah, nezgrešljivega Boštjana Nachbarja, ki je v prvi četrtini skupaj z Borisom Gorencem v izraelski koš nasul kar 24 točk, in med drugim tudi vodstvo za 17 točk. Nato je začelo vse razpadati ...


Moštveni duh varovancev takratnega selektorja Slobodana Subotiča pa dokončno že tistega popoldneva na dan tekme v reprezentančnem hotelu, ko se je med kosilom zgodil incident med Gorencem in Markom Tuškom.

"To je črna točka v moji karieri"
"Mislim, da je bila to moja velika napaka, ker sem prevzel reprezentanco. Podlegel sem vplivom nekaterih ljudi, ki jih nočem omenjati. Napaka je bila le v tem, da sem bil takrat že 15, 16 let zunaj slovenske košarke. Poznal sem igralce, nisem pa poznal odnosov. Med igralci, novinarji, zvezo, sponzorji itn. Po tistem EP-ju v Turčiji sem dobil med seboj skregano reprezentanco. Noben ni z nobenim govoril. Ta ni hotel priti, če bo nekdo drug povabljen, in podobno. To je črna točka v moji karieri in že takrat sem izjavil, da se, vsaj ob tej postavi, s tem ne bi želel več ukvarjati," je v MMC-jevem intervjuju, ki si ga boste prebrali v prihodnjih dneh, razpredal Subotič.


Niti kot trener niti kot igralec ni doživel kaj takega

Po šestih letih so se glave dovolj ali pa že povsem ohladile, da je lahko kaj več povedal tudi o "trku" med Tuškom in Gorencem. "Kot trener in igralec takšnega incidenta še nisem doživel. Tako zame kot za vse druge je bil šok. Zgodilo se je v hotelu v času kosila. Šele takrat sem izvedel, da onadva že več let ne govorita. Tega sploh nisem vedel. Hudo je bilo, ker so za sosednjo mizo sedeli Francozi s Parkerjem na čelu, tamle (se obrne proti drugi strani, op. a.) pa Izraelci, s katerimi smo igrali tisti večer," je opisoval Subotič.

Zahteva po odhodu ni padla na plodna tla
"Ena natakarica je bila tako šokirana, da je začela kar kričati po hotelu. Mučno je bilo. Tega si nikdar več ne želim. Potem smo imeli sestanek v sobi. Zahteval sem, da gresta oba domov. Nekateri so bili proti temu, tako da je to vse propadlo. Zaradi ozračja v reprezentanci sem to sprejel in odigrali smo, kot smo. Ne bi rekel, da smo samo zaradi tega izgubili. Šlo je za splet okoliščin, eden od vzrokov je bil tudi ta."

Dosegli zmago v uvodnem krogu, nato pa ...
Subotič je sicer na tistem prvenstvu za razliko od svojih predhodnikov dobil uvodno tekmo prvenstva - s 77:67 je padla Italija. V drugem krogu je sledila rutinirana zmaga proti BiH-u (73:62), v tretjem pa nov poraz s Francozi na EP-jih (82:88).

Tokrat usoden poraz v repasažu
Ker se je pred prvenstvom spremenil tekmovalni sistem (brez drugega dela tekmovanja), je Slovenija za zgodovinsko uvrstitev v četrtfinale po zapravljeni priložnosti proti Franciji potrebovala zmago v repasažu, kjer pa je sledilo novo razočaranje. Izrael je na EP-jih dobil vse tri medsebojne tekme s Slovenijo, nobene pa za več kot dve točki!

EP 2003, tekma za četrtfinale:
SLOVENIJA - IZRAEL 76:78
Lakovič 7, Gorenc 21, Nachbar 14, Tušek 10, Milič 1, Jurkovič 10, Golemac 5, Brezec 8; Green 14, Burstein 13.

Iz zgodovine 2003: Slovenija - Izrael