Pred Boštjanom Nachbarjem je morda samo še ena tekma v dresu slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pred Boštjanom Nachbarjem je morda samo še ena tekma v dresu slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Blažič
Jaka Blažič je proti Srbiji odigral najboljšo tekmo na prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Dragić
Goran Dragić je najboljši strelec Slovenije na EuroBasketu, proti Srbiji pa je dosegel 15 točk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić
Prvo ime zmage nad Srbijo je bil Zoran Dragić, ki je blestel s 23 točkami in devetimi skoki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Junaki so se po težkem porazu hitro pobrali

"Je veliko lažje. Osnovni cilj je zagotovljen. Ta generacija oziroma ta ekipa bo še enkrat šla na svetovno prvenstvo, kar je lep občutek," je bil po zmagi nad "orli" prešerne volje "Boki". Slovenija je osvojila želeno vstopnico za svetovno prvenstvo, ki bo v Španiji. Nachbar bo v prihodnji sezoni igral pod Pireneji, a lahko se zgodi, da le v dresu Barcelone, kamor je prestopil pred novo sezono. Dvome o nadaljevanju reprezentančne kariere bo namreč razblinil šele po koncu EuroBasketa.

Proti Srbiji upravičili naziv junaki
Pred prvenstvom so na zvezi košarkarjem nadeli vzdevek junaki. Brez dvoma je še pred tekmovanjem uporaba takega naziva nekoliko sporna, češ kako je lahko nekdo junak, če se turnir še sploh ni začel. Nachbar meni, da so si ga košarkarji s predstavo proti Srbiji vseeno zaslužili: "Vsi smo se zbudili brez energije. Ni bilo prave energije, saj se je težko pobrati po takem porazu. Vse nas je zelo prizadel. Ko smo stopili na igrišče, smo pozabili na tekmo s Francijo. Od prve minute smo bili agresivnejša ekipa, bolj smo si želeli zmage, kar se je videlo na terenu. Vesel sem, da smo pokazali pravi obraz. Ko zmaguješ, je lahko reči, da si junak. Ko enkrat izgubiš in se potem pobereš, takrat si pravi junak. Če so nam že nadeli to ime, nas je ta tekma naredila junake. Res sem ponosen na fante."

"Ko veš, da si dal vse od sebe, je to tisto najlepše. Nekateri posamezniki nismo zadovoljni s tem, kar smo naredili na tem prvenstvu. Ena stvar je pa gotova, dali smo vse od sebe. Mirno grem spat, ker vem, da sem dal vse od sebe. To je najlepši občutek. Ne glede na to, ali si zmagali ali izgubil, ko veš, da si vse naredil, lepšega občutka ni. Tudi pri vašem delu je tako. Ko ni niti atoma moči, ki bi ga lahko še iztisnil iz sebe. S tega vidika sem zelo zadovoljen," je dodal Nachbar, ki je proti Srbiji dosegel sedem točk, sicer pa je za bratoma Dragić tretji slovenski strelec na prvenstvu.

Slovenci ohranjajo stik s košarkarsko elito
"Vsi smo bolj malo spali. Pred tekmo je imela zdravniška služba kar veliko dela. Vsi smo iskali tablete proti bolečinam. Želeli smo čim bolj sproščeno odigrati. Ko smo prišli v dvorano, ko smo videli, da so nas vsi ti navijači prišli podpirat, jih preprosto ne moreš razočarati,"
je bil boljše volje tudi najboljši slovenski posameznik na turnirju Goran Dragić. Proti Srbiji je prvi "play" izbrane vrste zbral 15 točk in pet podaj.

Z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo, ki ga bo prihodnje poletje Španija gostila v Sevilli, Bilbau, Gran Canarii, Granadi, Madridu in Barceloni, po besedah "Gogija" Slovenija še naprej ohranja stik z najboljšimi na svetu: "Razočaranje je zagotovo manjše. En cilj smo dosegli, uvrstili smo se na svetovno prvenstvo. S tem se še naprej držimo svetovne košarkarske elite. Definitivno pa smo si vsi želeli več. Treba je priznati, da je Francija bila boljša in da ima bolj kakovostne igralce."

Še vedno bodo razmišljali o Franciji
Ob bratih Dragić je za slovensko prednost na začetku tekme poskrbel tudi Jaka Blažič, ki je z dobro igro spomnil na uspešne predstave v pripravljalnem obdobju, ko je prav z reprezentančno bratsko navezo blestel pri hitri igri Slovenije s številnimi protinapadi: "Pokazali smo, da še vedno znamo igrati košarko. Po porazu smo se hitro pobrali in se od samega začetka "razleteli" po igrišču. Zasluženo smo zmagali in se prebili na svetovno prvenstvo. Po porazu s Francijo so bile glave vroče, težko smo zaspali in skupaj smo se dogovorili, da je treba odigrati za občinstvo, ki je stalo za nami vse prvenstvo. Upam, da so uživali v tej tekmi."

"Dosegli smo neki cilj, a bomo še razmišljali o tekmi s Francijo. Lahko bi zmagali, če bi v določenih trenutkih pametneje odigrali. Ne glede na vse smo nekaj dosegli. Res je, da smo na vsaki tekmi pustili srce na igrišču," je sklenil Blejec, ki je bil s 15 točkami skupaj z Goranom Dragićem drugi strelec Slovenije, več jih je dosegel le tokrat sijajni Zoran Dragić (23).

Junaki so se po težkem porazu hitro pobrali