Z Juretom Zdovcem se Jaka Klobučar odlično ujame. Sodelovala sta že pri Olimpiji, Zdovc pa ga je popeljal tudi na obe veliki tekmovanji, na katerih je vodil Slovenijo. Foto: Aleš Fevžer
Z Juretom Zdovcem se Jaka Klobučar odlično ujame. Sodelovala sta že pri Olimpiji, Zdovc pa ga je popeljal tudi na obe veliki tekmovanji, na katerih je vodil Slovenijo. Foto: Aleš Fevžer

Jure ima zdaj že ogromno trenerskih izkušenj, nedvomno pa je velik plus tudi to, da je bil tako dober igralec. Ker je tudi sam igral, razume košarkarje. Ve, kdaj je treba stopnjevati ritem in še bolj trdo delati, obenem pa tudi ve, kdaj je treba malce popustiti. To je glavna stvar.

Jaka Klobučar
Letos se je Klobučar tudi poročil in dobil sina. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Klobučar
Na lanskem svetovnem prvenstvu je v povprečju igral dobrih 15 minut na tekmo in dosegal nekaj več kot pet točk. Foto: BoBo

olnil mesto prvega organizatorja igre košarkarske reprezentance.

27-letni Novomeščan je v zadnjih sezonah kot igralec povsem dozorel. S konstantnimi igrami si je lani po odlični sezoni pri Krki, ko je bil kapetan in najkoristnejši posameznik finala, priigral mesto v reprezentanci in na svetovnem prvenstvu prevzel pozicijo drugega "playa" ter bil menjava Goranu Dragiću. Svoje delo je v Španiji opravil korektno, letos pa ga lahko čaka še pomembnejša vloga.

Še vedno ni jasna usoda nastopa Dragića. V primeru, da kapetan letos ne sodeluje v izbrani vrsti, pa bi tako nastala velika vrzel. Prvi v vrsti, ki jo bo poskušal zapolniti pa bo prav Klobučar: "Ja, seveda sem pripravljen. Jasno je, da bom dal vse od sebe. Vloga bo večja, kot je bila do zdaj in se ne bojim tega. Zadnji dve sezoni sem praktično ves čas igral na položaju organizatorja igre in to v dovolj močnih ligah, tako da me res ni strah."

S trdim delom ustvariti pravo kemijo
"Brez veze je izgubljati besede, koliko Goran pomeni in če se ga sploh da nadomestiti. Jasno pa je, da bomo – v primeru, da ga ne bo – po najboljših močeh skušali zapolniti vrzel in da se bo Goranova morebitna odsotnost čim manj poznala,"
o morebitnem neigranju Gorana dodaja Klobučar, ki se bo za mesto organizatorja igre na pripravah boril z Nebojšo Joksimovićem, mladima Luko Rupnikom in Aleksejem Nikolićem ter novincem v reprezentanci Bobanom Tomićem.

V soboto se bo reprezentanca – sicer še ne v polni zasedbi – zbrala v Ljubljani, nato pa sledi prvi del priprav v Kranjski Gori: "Zdaj je vse skupaj že tako blizu, da res komaj čakam, da se začne. V reprezentančno akcijo se podajam optimistično, tako kot vedno. Čakamo, da začnemo s trdim delom, da bomo dobili neko pravo samozavest in v moštvu ustvarili pravo kemijo. Tako bomo lahko strmeli k ciljem, ki so postavljeni."

Motivacija ob visokih ciljih še večja
Kljub nekaterim odpovedim je Jure Zdovc znova postavil visoke cilje in razmišlja o najvišjih mestih. Po besedah Klobučarja je za košarkarje to samo dodatna motivacija: "Mislim, da je dobra stvar, da selektor postavi visoke cilje. Ko so cilji tako postavljeni, igralci vemo, kaj moramo doseči in kdaj je treba še dodatno delati. Tako je motivacija še večja in smo bližje izpolnitvi ciljev. Tako smo bližje uspehom, kot pa če bi bili cilji nizki in bi bili z majhnim zadovoljni ali pa jih na primer sploh ne bi bilo. Že zdaj vemo, da bo treba dati 150 odstotkov."

Klobučar je bil skupaj z Gašperjem Vidmarjem in Emirjem Preldžićem najbolj nadarjeni slovenski košarkar svoje generacije. Trojica je blestela leta 2006 na evropskem prvenstvu mlajših članov v Turčiji, kjer je osvojila bron. To je bila tudi zadnja slovenska medalja mlajših selekcij na velikih tekmovanjih. Vsi trije so se uveljavili pri Slovanu. Vidmar in Preldžić, ki je potem tudi zaigral za Turčijo, sta odšla v Carigrad, Klobučar pa se je preselil na drugi konec prestolnice k Olimpiji.

Z minulo sezono zelo zadovoljen
Iz zmajevega gnezda ga je pot vodila k Partizanu, po neuspešni epizodi v Beogradu pa se je vrnil k Olimpiji in kasneje h Krki. Za tem je zaigral v italijanski drugi ligi pri Ostuniju ter se nato znova vrnil v rodno Novo mesto, kjer je pri Krki naredil pomembne korak naprej. Po dobri sezoni 2013/14 se je znova podal v tujino in zaigral za Ratiopharm Ulm: "Lahko sem zadovoljen. Še posebej prvi del sezone tja do januarja je bil res dober in sem z njim zelo zadovoljen. Tako moje igre kot predstave celotnega moštva so bile zares dobre in vse je funkcioniralo, kot je treba. Številke so bile zelo visoke. V drugem delu sezone so se vloge v ekipi malce zamenjale in tudi številke so nekoliko padle. Igre niso bile več tako konstante, čeprav sem prikazal nekaj dobrih tekem. Tako, da sem s sezono kot celoto zadovoljen."

"Poškodoval sem se na začetku sezone in izpustil nekaj tekem. Poškodba ni naredila škode, saj se je na srečo kost hitro kot zacelila. Hitro sem tudi prišel nazaj in ujel pravi ritem ter začel s popolnim treningom," je dodal 198 centimetrov visoki branilec, ki se je v južni Nemčiji dobro znašel in bil s skoraj 11 točkami na tekmi med najboljšimi strelci polfinalista državnega prvenstva. Ratiopharm je v polfinalu moral priznati premoč Broseju, ki je kasneje tudi osvojil nemško prvenstvo.

O nemški ligi samo v superlativih
Nemška klubska košarka je nedvomno v vzponu, kar dokazujejo tudi izidi klubov in finančni vložek, ki ga namenjajo: "Glede na to, da je v mestu košarka edini šport, je na prvem mestu. Ljudje imajo radi košarko, prihajajo na tekme in spodbujajo klub. Dvorana je ves čas polna. Res je v Nemčiji vse na vrhunski ravni. Kar se financ tiče, je vse izjemno urejeno. O organizaciji kluba in lige lahko govorim samo v superlativih. Res, o nemški ligi same pozitivne stvari." Pogodba je Klobučarju v Ulmu potekla in za zdaj še ne ve, če bo ostal pri nemških "lekarnarjih": "Zagotovo je želja, da bi hitro razjasnil klubsko prihodnost, da bi bil še bolj miren, a se mi po drugi strani ne mudi. Lani sem bil zelo hiter pri tem in ne grem več tako na prvo žogo."

Klubska prihodnost torej še ni znana, a zdaj bodo misli usmerjene proti reprezentanci. Klobučar je nastopil že na dveh evropskih in dveh svetovnih prvenstvih, nekaj posebnega pa bo tokratno prvenstvo, saj je v predtekmovanju v Zagrebu moč pričakovati izjemno podporo s tribun: "Zagotovo bo nekaj posebnega, saj bo v Zagrebu veliko število navijačev. Navijači so vedno in povsod šli z nami, letos pa jih bo zagotovo veliko število in se veselim, da bomo igrali s tako spodbudo."

Jure ima zdaj že ogromno trenerskih izkušenj, nedvomno pa je velik plus tudi to, da je bil tako dober igralec. Ker je tudi sam igral, razume košarkarje. Ve, kdaj je treba stopnjevati ritem in še bolj trdo delati, obenem pa tudi ve, kdaj je treba malce popustiti. To je glavna stvar.