Košarkarji so v Zagrebu izpolnili cilj, zdaj pa jih v Lillu čaka dvoboj za tako želeno uvrstitev v četrtfinale. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji so v Zagrebu izpolnili cilj, zdaj pa jih v Lillu čaka dvoboj za tako želeno uvrstitev v četrtfinale. Foto: www.alesfevzer.com
Vrhunci tekme Slovenija - Makedonia

Z zadnjo zmago nad Makedonijo (62:51) so Slovenci potrdili tretje mesto v skupini C. "Prišli smo s ciljem, da gremo naprej. Želeli smo dobiti tri tekme. Po štirih srečanjih smo imeli 2:2. Proti Gruziji in Nizozemski sta bili korektni predstavi, ko smo tudi naredili neko razliko. Ob obeh porazih smo se dostojno upirali, a prišli smo v situacijo, ko ne bi naredili nič, če ne bi premagali Makedonije. Bile so neke špekulacije, ko bi lahko prišlo do kroga. Za nas ni bil dober žreb. Igrali smo prvi in Hrvatom ter Grkom zadnje tekme niso nič pomenile. Vse to vpliva na to, da moraš na zadnji tekmi dati res vse od sebe. Makedonci so bili blazno motivirani. Res so neugodni, čeprav so ostali brez enega pomembnega igralca. Igrajo hitro in odprto, s serijami trojk se lahko razigrajo, potem pa imaš lahko precej težav," je dejal Jure Zdovc.

Proti Makedoncem so Slovenci – z izjemo izvrstne tretje četrtine proti Grčiji – pokazali predvsem defenzivno najboljšo igro. Kljub manjšim napakam je bil selektor, ki vseskozi poudarja pomembnost obrambe, s prikazanim lahko zadovoljen: "Malce nam je znova padla osredotočenost, a jaz želim, da je kar popolno. To tudi kažem, ker se zavedam, kako je Makedonija recimo nevarna s trojkami. Ves čas smo igralcem govorili, kaj Makedonci igrajo, in jih opozarjali, naj dvigajo roke, naj bodo osredotočeni… Večinoma nam je to uspelo."

Naredili, kar so morali
"Trudimo se. Tudi ko zmagaš, imaš določene probleme. To se pojavlja pri vseh ekipah. Ni lahko. Pritisk je velik, a smo si ga tudi sami ustvarili. Recimo, nujno moraš premagati Nizozemsko, ki pa ni slaba. Vsak pravi, kdo pa je Nizozemska? Premagati moraš Gruzijo in Makedonijo. To smo tudi naredili in zato čestitam fantom. Malce pada koncentracija, kar se tiče taktike. V četrtek smo tudi imeli dopoldne trening in smo bili dejavni ves dan,"
je Zdovc potegnil črto pod redni del.

Vseh 12 košarkarjev je v Zagrebu dobilo priložnost in številni so svoje minute dobro izkoristili ter ujeli pravi ritem: "Vsak je imel svoje trenutke. Prepelič je odigral dobro, Dragić se dviguje iz tekme v tekmo, Klobučar je imel svoj dan, Blažič je bil konstanten, Joksimović je proti Makedoniji igral, kot se od njega pričakuje … Joksimović je tokrat dobil nekaj več minut. Ni mu lahko, saj ni organizator igre. Pritiskajo nanj ves čas. Sploh so težave, če sta z njim na parketu Dragić in Blažič, ko je sam in mu ni lahko. Enako velja za visoke igralce, vsak je dal svoje. Imamo kar razigrane igralce."

Blažič je začutil, da mu Zdovc zaupa
Na zadnjih dveh tekmah je bil odličen Zoran Dragić, ki je prvi strelec reprezentance, dobro formo je ujel tudi Jaka Blažič, ki je drugi strelec, blestel pa je predvsem proti Grčiji, ko je nasul 27 točk. "Lani sta bila tu Goran Dragić in Lorbek. Če bi bila tudi letos, morda Blažič ne bi tako odigral. On potrebuje čas in minute. To je zelo pomembno. Čas je ključen, saj je to reprezentanca, ne moremo pa imeti pet branilcev na igrišču. Je pa res, da se je na začetku lovil. Ko sva se pogovorila in je začutil, da mu zaupam, ni bilo več nobenega problema. Kar je pa najpomembneje, igra zelo dobro v obrambi in mu potem lahko oprostim tudi kakšno napako." Malo sta igrala le Sašo Zagorac in Luka Rupnik: "Zagorac je dobil priložnost. Ni bilo lahko zanj, saj je bila to tretja tekma prvenstva. Rupnika sem proti Makedoniji želel dati notri zadnji dve minuti, a ni bilo prekinitve. Želel sem, da malce začuti. Težko pa je vse igralce zadovoljiti."

"Občinstvo je bilo res fantastično. Bilo je, kot bi igrali v Ljubljani. Še enkrat se vsem zahvaljujem. Zdaj gremo res daleč in zelo bomo veseli vsakega, ki bo prišel. Sicer pa naj navijači držijo pesti doma," se je za konec zahvalil še številnim navijačem, ki so na teh petih tekmah ves čas glasno spodbujali reprezentanco. Košarkarji že v noči s četrtka na petek potujejo proti Franciji. V Lille skupaj potujejo potniki v izločilne boje, ki se začenjajo v soboto, ko bodo igrali tudi Slovenci.

Iz Zagreba

Vrhunci tekme Slovenija - Makedonia