Jadransko ligo bodo lastniško in upravljavsko prevzeli klubi, med njimi tudi slovenska Union Olimpija in Krka Novo mesto. Foto: Aleš Fevžer
Jadransko ligo bodo lastniško in upravljavsko prevzeli klubi, med njimi tudi slovenska Union Olimpija in Krka Novo mesto. Foto: Aleš Fevžer
Arena Beograd
Pri primeru Lige ABA poteka zadnja bitka košarkarske vojne med Fibo in Ulebom. Foto: ABA Photo

V torek je v Beogradu potekal sestanek klubov, ki nastopajo v Jadranski ligi. Na sestanku so razpravljali o odločitvi Evropske košarkarske zveze (Fiba Europe), da Liga ABA ni v skladu z njenimi pravili in zahtevami ter je zato ne priznava.

Končno besedo ima skupščina Lige
"V cilju napredka Lige ABA, dvigu njene kakovosti in prilagajanju potreb in interesov klubov je bila na sestanku klubov Lige ABA, s predstavniki vodstva Lige ABA/ABA Sidra, d. o. o., ki je potekal 13. aprila v Beogradu, sprejeta odločitev, da se do 5. maja 2015 izdela predlog normativnih aktov za preobrazbo lastniške in vodstvene strukture Lige ABA/ABA Sidra, d. o. o., o čemer se bo razpravljalo na skupščini,"
so predstavniki klubov Lige ABA in predstavniki vodstev Lige ABA/ABA Sidro, d. o. o., zapisali v sporočilu za javnost.
Na sestanku v Beogradu so bili predstavniki Budućnosti, Cedevite, Cibone, Crvene zvezde Telekoma, Krke, Mega Leksa, Metalca Farmakoma, MZT Skopja, Uniona Olimpije, Partizana, Zadra in predstavniki Lige ABA/ABA Sidro, d. o. o.

Za uveljavitev sprememb trije meseci
Klubi in dosedanji lastniki so se dogovorili za nov koncept Lige ABA, medtem ko so od vodstva Lige ABA zahtevali, da v sodelovanju s podjetjem Deloitte v najkrajšem času pripravi načrt preobrazbe lastniške in vodstvene strukture. Načrt preobrazbe bodo predstavili takoj po koncu končnice Lige ABA ali najpozneje do 15. maja.

Rok za uveljavitev sprememb je 15. julij, ko je predviden žreb za sezono 2015/16. Predstavniki klubov so se strinjali, da je dala Liga ABA velik prispevek k uveljavitvi in dvigu kakovosti klubov in košarke na območju celotne regije. Dolga leta je bila edina pot za sodelovanje klubov iz regije v najpomembnejših evropskih klubskih tekmovanjih, kar je prednostna naloga tudi v prihodnjem obdobju. Glede nadaljnjega razvoja košarke v regiji razmišljajo tudi o uvedbi druge Lige ABA, ki bi jo lahko oblikovali že v bližnji prihodnosti.

Kdo naj vodi ligo: klubi ali zveze?
Klubi Lige ABA so ob koncu sporočila za javnost še zapisali, da so prepričani, da bodo nacionalne košarkarske zveze podprle spremembe Lige ABA/ABA Sidro, d. o. o., saj bi tako ohranili regionalno tekmovanje, ki je v skupnem interesu košarke v regiji. Ravno omenjene nacionalne zveze so se prejšnji teden sestale s Fibo, da bi se oblikovala nova liga, a pod vodstvom zvez. Se obeta neposredni spopad klubov in nacionalnih zvez ali pa bodo lažje sklenili kompromis?


KONČNICA, polfinale

Danes ob 18.30:
CEDEVITA - BUDUĆNOST

Ob 21.00:
CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN

Igrajo na tri zmage po sistemu 2-2-1. Termini tekem so 15., 18., 19. in 22. aprila.