Luka Dončić je 20 od svojih 35 točk dosegel v drugem polčasu. Foto: EPA
Luka Dončić je 20 od svojih 35 točk dosegel v drugem polčasu. Foto: EPA

V soboto ob 3.30 po slovenskem času bodo imeli Mavericksi na domačem parketu American Airlines Centra zaključno žogo za napredovanje v drugi krog, kjer tekmeca že čaka Oklahoma City. V skoraj 82 odstotkih primerov je v zgodovini Lige NBA napredovala ekipa, ki je po izenačenju na 2:2 slavila na peti tekmi. Po slabi predstavi na četrti tekmi so tokrat zanesljivo zmagali in se lahko samozavestni podajo na naslednji obračun, ko imajo torej priložnost, da se oddolžijo Clippersom za poraza v uvodnem krogu končnice pred štirimi in tremi leti.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Po izjemnem strelskem dnevu na četrti tekmi so tokrat košarkarji iz Los Angelesa izza črte metali le 25-odstotno, iz igre pa manj kot 38. Na drugi strani je bil Dallasov met 54-odstoten, trojka pa 36. Mavsi so dobro delo opravili v obrambi, napad pa je odlično vodil Dončić. Ob metu 14/26 je statistiko napolnil še s sedmimi skoki in desetimi podajami. Če je imel na zadnji tekmi precej težav s poškodovanim kolenom, ki ga še vedno muči, pa je tokrat igral v svojem slogu. Košarkarski velemojster iz Ljubljane je prispeval pomembne točke v drugi in tretji četrtini, ko so s soigralci naredili odločilno prednost.

V drugi so prevzeli pobudo in povedli z dvomestno razliko, v tretji so prednost podvojili, v zadnji pa suvereno postavili piko na i veliki gostujoči zmagi. Če bodo uspešni na domačem parketu, so bili Clippersi v Crypot.com Areni zadnjič v vlogi gostitelji, saj se s prihodnjo sezono selijo v novo dvorano. Ko so Mavsi začeli serijo v drugi četrtini, je izza črte zadeval Maxi Kleber, ki je vseh 15 točk dosegel s trojkami. Po 14 točk sta dodala Kyrie Irving in Jaden Hardy. Clippersi so znova igrali brez poškodovanega Kawhija Leonarda, Mavsi pa so ustavili druga dva najboljša domača posameznika, ki sta blestela na četrti tekmi, Paula Georgea, ki je tokrat ob metu iz igre 4/13 dal 15 točk, in Jamesa Hardna, ki je sedem točk dosegel po metu 2/12.

"Res pomembna tekma in velika zmaga. Zdaj moramo dobiti še eno tekmo od dveh. Gremo spet v Dallas, kjer moramo odigrati tako, kot smo tokrat," je dejal Dončić, o težavah s kolenom in prehladom, ki ga je mučil, pa dodal: "Na tekmah končnice je vedno adrenalin. Ko se enkrat začne, skušaš narediti vse, kar lahko, da pomagaš ekipo do zmage." Trener Dallas Jason Kidd je bil razumljivo zelo zadovoljen z igro svojih varovancev: "Analizirali smo četrto tekmo in naredili, kar smo se dogovorili. V napadu smo ujeli ritem, dobro pa smo opravili delo v obrambi, kjer smo jim onemogočili met z razdalje."

Clippersi so v dobi Luke Dončića dvakrat izločili Dallas v prvem krogu končnice. Zdaj imajo Mavsi lepo priložnost, da se jim oddolžijo. Foto: EPA
Clippersi so v dobi Luke Dončića dvakrat izločili Dallas v prvem krogu končnice. Zdaj imajo Mavsi lepo priložnost, da se jim oddolžijo. Foto: EPA

Prvo četrtino je Dončić končal z osmimi točkami, štirimi skoki in tremi podajami. Zadeval je izpod obroča in lep met iz obrata s polrazdalje za 14:11. Je pa zgrešil vse tri poskuse izza črte. Trojke so gostje v prvih 12 minutah metali 1/10, vse tri je zgrešil tudi Irving, Clippersi pa so bili izza črte iz osmih poskusov uspešni trikrat. Na domači strani je osem točk v uvodni četrtini dosegel Zubac, sedem pa Terance Mann. Sedem jih je pri Dallasu dal Derrick Jones.

V drugi četrtini so gostje le našli košarkarja, ki je začel zadevati z razdalje. Kleber je bil v uvodnih petih minutah nadaljevanja trikrat natančen izza črte, Dončić je po vrnitvi na parket dosegel koš in zadel še dodaten prosti met, Mavsi pa so v 17. minuti povedli za osem. Clippersi so posredovali z minuto odmora in tri minute zatem so, ko je bil pod obročem uspešen Zubac, prišli na –1, zaključek prvega polčasa pa je znova pripadel gostom. Kleber je bil po podaji Luke še enkrat uspešen za tri, Irving pa je lepo podal Danielu Gaffordu za atraktiven "alley-oop" in prvo dvomestno razliko na tekmi. Dallas je na odmor odšel z vodstvom 56:46. Dončić je v prvi polovici srečanja zbral 15 točk.

Irving je po štirih minutah tretje četrtine priigral prednost 12 točk Dallasu, ki je zagospodaril na parketu in naredil serijo 14:0. Dončić je zadel s polrazdalje prek Zubca, po tej akciji pa je Tyronne Lue vzel minuto odmora. Vseeno so Teksašani nadaljevali nalet. Z dobro obrambo so ustavili domači napad, na krilih Luke, ki je dosegel devet točk v nizu, pa povedli za 24. Iz sedmega poskusa je slovenski virtuoz le zadel izza črte in 14 minut pred koncem je razlika narasla na 25. Sledili sta dve trojki Georga, nato pa je bil za tri uspešen Josh Green, ki je ob tem izsilil še osebno napako in v zadnjo četrtino so Mavsi vstopili z lepo prednostjo 89:69.

Na –18 so Clippersi še znižali, potem pa je znova sledila serija Dallasa. Luka, ki je v tretji četrtini prispeval 14 točk, je najprej zadel trojko prek Zubca, pet minut in 40 sekund pred koncem pa je bil po košu s črte prostih metov natančen za +30. Zatem se je lahko že usedel na klop, kajti srečanje je bilo že nekaj časa odločeno. 32 je največ znašala prednost Mavsov.

Pošteno načet Dončić blestel v Los Angelesu

Boston z gladko zmago na peti tekmi izločil Miami

Z zanesljivo zmago na domačem parketu (118:84) je v drugi krog napredoval Boston, ki je Miami poslal na dopust z rezultatom 4:1 v seriji. Gostitelji, ki so imeli najboljši izkupiček v ligi v rednem delu, so vodili celo tekmo, največ za 37. S tem so se oddolžili Vročici za lanski poraz v končnici, ko so po sedmih tekmah klonili v konferenčnem finalu. Miami v njem ne bo igral prvič po treh letih. Gostje so bili v TD Gardnu zelo oslabljeni. Manjkali so Jaime Jaquez, Jimmy Butler in Terry Rozier.

Jaylen Brown in Derrick White sta bila s po 25 točkami najbolj razigrana domača košarkarja. White je petkrat zadel izza črte. Sam Hauser je dodal 17 točk, Jayson Tatum pa 16 in 12 skokov. Kelti, ki so igrali brez Kristapsa Porzingisa, zdaj v drugem krogu čakajo na zmagovalca serije med Clevelandom in Orlandom, kjer je rezultat v zmagah 3:2. Pri Miamiju, ki je imel težave z metom z razdalje, saj je iz 29 poskusov zadel le tri trojke, je bil s 23 točkami najboljši Bam Adebayo. Boston je trojke metal 16/40, skok pa je dobila s kar 56:29.


Končnica, Vzhod, 1. krog:
BOSTON (1)
– Miami (8) 4:1
118:84 (41:23, 27:23, 30:20, 20:18)
Brown (11/19 iz igre, 1/7 za tri) in White (8/13 iz igre, 5/10 za tri) po 25, Hauser 17 (5/8 za tri), Tatum 16 (4/9 iz igre, 2/4 za tri) in 12 skokov, Holiday 10, Horford 8, Pritchard 7, Brissett 4, Tillman, Kornet in Springer po 2, Porzingis ni igral; Adebayo 23 (10/26 iz igre, 1/3 za tri), Herro 15 (6/19 iz igre, 1/8 za tri), Martin in Bryant po 10, Jović in Wright po 8, Highsmith 4, Love, Robinson in Mills po 2, Butler, Rozier in Jaquez niso igrali.

Petek ob 0.30:
INDIANA (6) – MILWAUKEE (3) 3:2

Petek ob 3.00:
PHILADELPHIA (7) – NEW YORK (2) 2:3

Sobota ob 1.00:
ORLANDO (5) – CLEVELAND (4) 2:3


Zahod, 1. krog:
LA CLIPPERS (4) – DALLAS (5) 2:3
93:123 (24:25, 22:31, 23:33, 24:34)
George (11 skokov) in Zubac po 15, Powell 14, Mann in Hyland po 11, Harden 7, Westbrook 6, Coffey, Tucker, Theis in Plumlee po 3, Boston 2; Dončić 35 (14/26 iz igre, 2/8 za tri, 5/5 PM), 7 skokov in 10 podaj v 39 minutah, Kleber 15, Irving in Hardy po 14, Lively in Jones po 12, Gafford 8, Green in Exum po 4, Lawson 3, Washington 2.

Končane serije:
New Orleans (8) – OKLAHOMA CITY (1) 0:4

DENVER (2) – LA Lakers (7) 4:1

Phoenix (6) – MINNESOTA (3) 0:4

V krepkem tisku je stanje v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.