Jani Möderndorfer in Sašo Filipovski sta predstavila cilje Uniona Olimpije, ki so osvojitev državnega naslova, v Ligi ABA pa uvrstitev na mesta, ki vodijo v Evropo. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Jani Möderndorfer in Sašo Filipovski sta predstavila cilje Uniona Olimpije, ki so osvojitev državnega naslova, v Ligi ABA pa uvrstitev na mesta, ki vodijo v Evropo. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Ekipa Uniona Olimpije za prihajajočo sezono. Od igralcev manjka le še Sasu Salin, ki je v Ljubljani že dve leti, trenutno pa ima obveznosti s finsko izbrano vrsto. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik

Ob tem smo se odločili za dodaten pristop. Apeliramo na vse, ki imajo radi košarko. Gre za komercialen klub, za klasičen klub ljubiteljev Olimpije. V tujini bolj ali manj vsi klubi to poznajo. S participacijo se podpre klub, vse skupaj pa prinaša tudi nekaj ugodnosti.

Möderndorfer o uvedbi klubskega članstva za vse ljubitelje Olimpije, ki prinaša številne ugodnosti
V novi sezoni bodo zmaji igrali tudi v novih dresih. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Teemu Rannikko
Kapetan Olimpije bo v letošnji sezoni Teemu Rannikko, ki se po petih letih vrača v Ljubljano. Finec je v dveh sezonah v dresu Olimpije postal velik ljubljenec navijačev zeleno-belih. Foto: EPA
Filipovski ocenil položaj pri Olimpiji
Predsednik Möderndorfer o finančnem stanju Olimpije

Črni oblaki se nad financami ljubljanskega moštva zgrinjajo že precej časa. Vmes so postali že povsem nevihtni, večkrat je neurje mejilo že na povsem uničujoče, a julija je Olimpiji uspelo poravnati dolgove do nekdanjih igralcev, ki so klub tožili. "Klub se je poleti znašel v težkem finančnem položaju, zaradi katerega bi lahko ostal celo pred vrati Evrolige. Celotna situacija je pripeljala do znanega zaključka. Evroliga nam je postavila nekaj pogojev, na podlagi katerih lahko nadaljujemo sezono v tem tekmovanju. Prvi izmed teh je bil dosežen julija, ko smo izpolnili obveznosti do tožb, ki so jih vložili igralci na podlagi Fibe in so bili vsi zneski poplačani. Šlo je za približno 450.000 evrov dolga. Naslednji korak, ki je še pomembnejši od prvega, je samo finančno poslovanje. V preteklih letih so zaradi večnega prenašanja obveznosti iz leta v leto te obveznosti tako narasle, da klub tega enostavno ni več zmogel. To nas je pahnilo v resno situacijo, kako uskladiti vse skupaj," je uvodoma na novinarski konferenci povedal predsednik kluba Jani Möderndorfer.
Z denarjem skrbni in ekonomični
"Zadeva sploh ni enostavna. Stvari se bodo umirile, ko Olimpija ne bo dolžna več enega evra. Ne govorim o tekočem poslovanju, ampak o starih dolgovih. Takrat bo Olimpija lahko rekla, da je na novi poti. Stvari se enostavno ne dajo prerezati čez noč. V prvi vrsti so varčevalni ukrepi poskrbeli, da smo poiskali notranje rezerve, kar pomeni, da so višine pogodb takšne, kakršne klub tudi zmore. Tako je ekipa vsaj za polovico cenejša od lanske. S tem razlogom je dobršen del ekipe sestavljen iz mlajših igralcev, ki pa po drugi strani lahko pomeni samo pozitivno. Odločili smo se za razvoj, ki lahko na dolgi rok tudi pomeni uspeh. Tudi znotraj kluba smo se odločili za nekaj varčevalnih ukrepov. Nekateri so jih že občutili. Jasno, da ne bo lahko. Vse skupaj pa bo trajalo, dokler ne bomo prišli na zeleno vejo," je Möderndorfer potrdil težko situacijo, v kateri je najuspešnejši slovenski košarkarski klub.
Pri 15-kratnih slovenskih prvakih, ki so bili šestkrat najboljši tudi v nekdanji Jugoslaviji, zdaj z denarjem delajo zares skrbno in ekonomično, kar je potrdil tudi trener Sašo Filipovski. Tako novih okrepitev verjetno ni pričakovati in v tem trenutku novega igralca na položaju krila ne bo. Zapravlja se le toliko denarja, kolikor se ga dobi. Konec meseca mora Olimpija Evroligi v pisni obliki predstaviti način, kako bo zapirala preostale obveznosti. Po oceni predsednika kluba bo Olimpija povsem na zeleno vejo, ko ne bo več starega dolga, ampak le še tekoče poslovanje, prišla v roku dveh let.
Tokrat prioriteta Jadranska liga
Filipovski je predstavil vsakega posameznega igralca in ob tem še dodal: "Letošnja ekipa ima veliko novih obrazov. V sami ekipi vlada velika pozitivna energija. Fantje so na treningih zelo zavzeti. Zavedamo se, v kakšni situaciji smo. Ne glede na to dajemo svoj maksimum. S pozitivno energijo in željo se ukvarjamo samo z našimi nalogami, kar je treniranje in igranje tekem ter hkrati s pristopom in obnašanjem dostojno predstavljati Olimpijo, Ljubljano in tudi Slovenijo v vseh tekmovanjih. Ekipa je mlada, polna elana, pripravljena delati in zelo ambiciozna. Zavihali smo rokave in dajemo vse od sebe."
O ciljih pa je trener zmajev poudaril: "Igralcem skušam dopovedati, da je pot ključna, na katero se je treba skoncentrirati. Tu mislim od igre v obrambi, kako bomo izvajali določene stvari, kako bomo igrali 'pick'n'roll', kako bomo to ubranili, kako bomo igrali kot ekipa ... Samo s to koncentracijo se lahko pride do rezultata. Naš cilj in želja sta, da gremo na vsaki tekmi na zmago. Ambiciozni jasno moramo biti. To željo moramo pokazati na terenu. Kar se tiče Evrolige, je jasno, da igramo proti gigantom, vendar je v tej ekipi, kar nekaj igralcev, ki želi pokazati zobe tem velikim imenom. Zavedamo se, da je proti izkušnjam treba igrati z veliko želje in energije, proti individualnim kvalitetam pa je treba nastopiti z močno timsko kvaliteto in sodelovanjem. V Ligi ABA želimo priti do mesta, ki vodi v evropska tekmovanja. Želja pa je jasno tudi osvojitev državnega prvaka." Möderndorfer je potrdil, da je ob novih pravilih vse usmerjeno v uspešen nastop v Ligi ABA.
Rannikko novi kapetan Olimpije
Ekipa je precej spremenjena od lanske. Prišli so glavni trije nosilci reprezentance mlajših članov Alen Omić, Klemen Prepelič in Luka Rupnik, ki tudi že trkajo na vrata članske izbrane vrste. Pod obročem sta glavni okrepitvi Aron Baynes in Dylan Page, na zunanjih položajih pa Dominic Waters ter Teemu Rannikko.
Finski ostrostrelec, ki bo v novi sezoni tudi kapetan Olimpije, je v zeleno-belem dresu že preživel dve sezoni, na kateri ima lepe spomine: "Vesel sem, da sem znova tu. Na Ljubljano me vežejo res lepi spomini. Tedaj smo igrali v Tivoliju, kjer je bilo prekrasno, zdaj pa domujemo v eni najlepših evropskih dvoran v Stožicah. Res sem vesel, da sem znova pri Olimpiji."
"Slovenske košarke brez Olimpije ni"
Predstavitev moštva je v mestni hiši gostil župan Zoran Janković, ki je pozdravil novo zasedbo zmajev: "Olimpija je moja prva ljubezen. Takrat je bila to še Smelt Olimpija. Nasploh je šport moja velika ljubezen. Slovenske košarke brez Olimpije ni, to je dejstvo. Pred nami je evropsko prvenstvo, kjer sem napovedal, da bo Slovenija v finalu. Tako je moja velika ambicija, da kot župan dočakam tudi Final 4 Evrolige v Ljubljani in z Olimpijo kot udeleženko tega turnirja. To je moja želja kot velikega navijača."
"Jani Möderndorfer je s sponzorji poskrbel, da so se poravnale tiste obveznosti. Mesto bo z rebalansom pripravilo denar za Olimpijo. Želja skupaj s sponzorji je, da bo že konec leta vse čisto. Enkrat bo prišlo ven, kdo je doprinesel k tem dolgovom. Zdaj je odločitev sponzorjev, da se bo to zaključilo in da bo konec leta, razen kar se triletnega kredita tiče, sezona čista. Fantom ostane, da se ukvarjajo le s treningi in poslušajo trenerje ter dobro igrajo. Sašo je nabral ekipo, ki je izjemno perspektivna in ima veliko potenciala,"
je za konec še dejal Janković.

Ob tem smo se odločili za dodaten pristop. Apeliramo na vse, ki imajo radi košarko. Gre za komercialen klub, za klasičen klub ljubiteljev Olimpije. V tujini bolj ali manj vsi klubi to poznajo. S participacijo se podpre klub, vse skupaj pa prinaša tudi nekaj ugodnosti.

Möderndorfer o uvedbi klubskega članstva za vse ljubitelje Olimpije, ki prinaša številne ugodnosti
Filipovski ocenil položaj pri Olimpiji
Predsednik Möderndorfer o finančnem stanju Olimpije