Na zbor reprezentance pred Košarkarsko zvezo Slovenije je tako prišlo trinajst igralcev: Jure Balažič, Jaka Blažič, Žiga Dimec, Nebojša Joksimović, Jaka Klobučar, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Mitja Nikolić, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Boban Tomić, Luka Vončina in Saša Zagorac. Foto: www.alesfevzer.com
Na zbor reprezentance pred Košarkarsko zvezo Slovenije je tako prišlo trinajst igralcev: Jure Balažič, Jaka Blažič, Žiga Dimec, Nebojša Joksimović, Jaka Klobučar, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Mitja Nikolić, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Boban Tomić, Luka Vončina in Saša Zagorac. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Zdovc, Rado Trifunović
Rado Trifunović bo letos prvič pomočnik Jureta Zdovca, ki upa, da bo reprezentanca v skoraj polni postavi že na turnirju v Rigi. Foto: www.alesfevzer.com

Zdaj smo trenerji že navajeni, da je vsak dan nekaj novega. Treba se je navaditi in potem hitro pozabiš, koga ni in delaš naprej tistimi, ki jih imaš.

Jure Zdovc
Sašo Zagorac, Uroš Slokar
Uroš Slokar in novinec v reprezentanci Sašo Zagorac. Slokar, ki je pred dnevi prvič postal oče, je prišel le pozdravit soigralce, čez nekaj dni pa se jim bo pridružil. Foto: www.alesfevzer.com
Blaž Mahkovic novinec v reprezentanci
Košarkarji začeli priprave na evropsko prvenstvo

o neprijetno novico, saj je sodelovanje zaradi težav s kolenom odpovedal Gašper Vidmar.

"Občutki so letos malce mešani, saj je nekoliko drugače kot lani. Mislili smo, da bomo začeli nekoliko prej, a se je izkazalo, da nekaj igralcev ne bo od začetka zraven. To smo izkoristili in poklicali nekaj mladih, da jih osebno vidim in začutim, če lahko konkurirajo tudi za mesta v končni ekipi. Tudi s kondicijskim trenerjem bomo videli, kako so pripravljeni. Bojim se, da bo treba naslednji teden, ko se bodo priključili še drugi, znova nekoliko delati na telesni pripravi. Časa je še vedno dovolj, in to so sladke skrbi, imamo pa druge skrbi," je na začetku povedal selektor, ki bo Slovenijo vodil na tretjem velikem tekmovanju. Lani je z izbrano vrsto zaigral v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Španiji, leta 2009 pa jo je popeljal do največjega uspeha do zdaj in nastopil v polfinalu EuroBasketa na Poljskem.

Zdovc je sporočil neprijetno novico, da bo Slovenija igrala še brez enega ključnega moža. V petek mu je po telefonu Vidmar sporočil, da znova ne bo mogel pomagati reprezentanci. 27-letni Ljubljančan, ki je bil v preteklih dneh v ZDA, kjer je igral poletno ligo za New Orleans, je zaradi težav s kolenom izpustil že lansko akcijo, prav tako pa ni odpotoval na evropsko prvenstvo leta 2011: "Velika skrb je odpoved Gašperja Vidmarja, ki je zaradi zdravstvenih razlogov odpovedal tik pred zdajci. Bolj bi bil zadovoljen, če bi se to povedalo kakšen mesec prej. Ta problem bomo v naslednjih dneh poskusili rešiti s pomočniki."

Selektor pripravljen na črn scenarij
Slovenija ima nekaj težav z visokimi igralci in prav zato bi bil Vidmar ključnega pomena ter brez dvoma prvi center reprezentance. A težave s kolenoma so prehude. V pretekli sezoni se je v Darüšafaki uspešno vrnil na parket, a pri ambicioznem turškem klubu je igral le eno tekmo na teden, reprezentančna akcija pa je s tega vidika bistveno napornejša. "Gre za njegovo koleno in igralca povsem razumem. Imel je težave pri iskanju kluba. Praktično vsi klubi, s katerimi je imel kontakte, so pogojevali, da mu ne morejo garantirati pogodbe, če bo igral za reprezentanco. Ima težave s koleni in je ocenil, da bi bilo zanj preveč tvegano," je o Vidmarju pristavil Zdovc.

Selektorjeva želja je bila, da bi imel pod obročem dva izvrstna visoka košarkarja, ki blestita v obrambi, a črn scenarij kaže, da ne bo nobenega izmed njiju. Vidmar je že odpadel, nemogoče pa se zdi, da bi se uredila situacija z Bryantom Dunstonom, saj po zakonu taka naturalizacija ni mogoča: "Dunston je še vedno v postopku. Malce še lahko čakamo, prav dolgo pa ne. Moramo biti pripravljeni na črn scenarij. To je zdaj največja skrb. Z njim smo dogovorjeni, da pride nekje 27. ali 28. julija in se nam pridruži na teh testiranjih. To je čez manj kot deset dni. Nisem optimist in mislim, da je brezveze, da hodi, če se tega ne da urediti."

Goran mora zdaj imeti svoj mir
Zdovc obenem tudi še upa, da se najboljši slovenski košarkar Goran Dragić vendarle odloči in zaigra: "Goran mora imeti svoj mir in v zadnjem času nisva bila v stiku. Po tihem upam, da se bo premislil. Mi pa delamo, kot da ga ne bo. Bomo pa videli v naslednjih tednih." Kljub odpovedim in težavam s sestavo pa selektor še naprej razmišlja o visokih mestih: "Cilji so isti. Vsako tekmo moraš zmagati. Cilji morajo biti visoki. Zdaj se že ponavljam, ampak moramo biti vsi skupaj pod pritiskom, saj le tako lahko potegnem iz sebe, pomočnikov in igralcev maksimum."

Zaradi težav je Zdovc po posvetovanju z Radom Trifunovićem, ki je selektor B-reprezentance in po novem tudi pomočnik v A, poklical sedem igralcev iz B-ekipe: "Z Radom Trifunovićem zdaj že dve leti sodelujeva in približno ve, kaj pričakujem in hočem. Bil je navdušen nad nekaterimi igralci. Zato smo jih tudi poklicali, da se pokažejo in prepričajo tudi mene, sploh zato, ker so na nekaterih položajih mesta povsem odprta in so enakovredni kandidati tistim, ki so nekoliko izkušenejši. Na neki način se veselim prvega tedna, ki bo bolj delaven."

Prva pripravljalna tekma že 30. julija
Reprezentanca naprej odpotuje v Kranjsko Goro, kjer bo v prvem tednu največ časa namenjenega telesni pripravi, a ker so v ekipi tudi mlajši, ki so že kondicijsko na pravi ravni, se bodo posvečali tudi igri. Sredi tedna Zdovc pričakuje Alena Omića, ki igra poletno ligo in bo zaostril konkurenco pod obročem. Zatem se bo pridružil tudi novopečeni očka Uroš Slokar, ki bo ob morebitni odsotnosti Gorana Dragića kapetan. Manjkata pa še Aleksej Nikolić, ki igra za izbrano vrsto U20, in Zoran Dragić, ki se lahko po pravilih Lige NBA priključi na začetku avgusta. Selektor pričakuje, da bo Zoki, ki bo ključni mož ekipe, z izbrano vrsto že na medijskem dnevu, ki bo naslednjo soboto v Kranju.

Evropsko prvenstvo se bo začelo 5. septembra, Slovenija pa se bo v Zagrebu pomerila s Hrvaško, Grčijo, Makedonijo, Gruzijo in Nizozemsko. V primeru preboja v nadaljevanje jo čaka pot v Lille, kjer bodo izločilni boji. Med pripravami bo reprezentanca odigrala deset pripravljalnih tekem, prvo že 30. julija, ko se bo v Kidričevem pomerila z Novo Zelandijo, takoj zatem pa sledita še obračuna v Laškem in Ljubljani z Avstralijo: "Prve tekme prihajajo že kmalu. Tako me je kar malce zmotilo, ko so prišle prošnje za te zamudnike. Po drugi strani pa bom lahko dal priložnost tem mlajšim, saj jih je treba videti na tekmah. Te tekme bodo zanje tudi pravi test, saj sta Nova Zelandija in Avstralija čvrsti reprezentanci z izkušenimi košarkarji."

PRIPRAVLJALNE TEKME SLOVENIJE

Četrtek, 30. julija, ob 20.30:
SLOVENIJA - NOVA ZELANDIJA (Kidričevo)

Ponedeljek, 3. avgusta, ob 20.30:
SLOVENIJA - AVSTRALIJA (Laško)

Torek, 4. avgusta, ob 20.05:
SLOVENIJA - AVSTRALIJA (Stožice)

Sobota, 8. avgusta, ob 17.00:
SLOVENIJA - POLJSKA (Riga)

Nedelja, 9. avgusta, ob 17.00:
LATVIJA - SLOVENIJA (Riga)

Petek, 21. avgusta, ob 20.05:
SLOVENIJA - UKRAJINA (Koper)

Sobota, 22. avgusta, ob 20.05:
SLOVENIJA - FINSKA (Koper)

Nedelja, 23. avgusta, ob 20.05:
SLOVENIJA - ITALIJA (Koper)

Četrtek, 27. avgusta, ob 20.05:
SLOVENIJA - SRBIJA (Stožice)

Sobota, 29. avgusta, ob 18.00:
SRBIJA - SLOVENIJA (Banjaluka)

Zdaj smo trenerji že navajeni, da je vsak dan nekaj novega. Treba se je navaditi in potem hitro pozabiš, koga ni in delaš naprej tistimi, ki jih imaš.

Jure Zdovc
Blaž Mahkovic novinec v reprezentanci
Košarkarji začeli priprave na evropsko prvenstvo