Kapetan Marcos Tavares je v 30. minuti zapravil enajstmetrovko, nato pa v 68. minuti poskrbel za izenačenje. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Marcos Tavares je v 30. minuti zapravil enajstmetrovko, nato pa v 68. minuti poskrbel za izenačenje. Foto: www.alesfevzer.com
Milivoje Novaković
Izkušeni Milivoje Novaković je bil med najboljšimi na stadionu Georgija Asparuhova. Foto: www.alesfevzer.com
Darko Milanič in Zlatko Zahovič
Darko Milanič in Zlatko Zahovič. Vodstvu Maribora je odleglo, saj bi bil drugi zaporedni julijski konec evropske sezone, lani je bila usodna Astana, hud udarec za slovenski klub z največ trofejami. Foto: www.alesfevzer.com

Prva tekma v Ljudskem vrtu se je namreč končala brez golov. Vijoličastim v Sofiji ni kazalo najbolje, saj je Francis Narh domače v 22. minuti popeljal v vodstvo.

Priložnost za izenačenje je prišla v 30. minuti, a je Marcos Tavares zapravil enajstmetrovko, ki jo je priboril Milivoje Novaković. Kapetan vijoličastih se je nato "odkupil" v 68. minuti, ko je po akciji Grege Bajdeta in Novakovića dosegel izenačujoči gol, ki je pomenil napredovanje v tretji krog, kjer se bodo Mariborčani pomerili s škotskim Aberdeenom.

Prva tekma bo 28. julija na Škotskem, povratna pa 4. avgusta v Mariboru.

Narh kaznoval napako 17-letnega Hodžića
Mariborčani so začeli odločno in imeli v uvodnih minutah pobudo. A prvo resno priložnost si je priigral Levski. V 15. minuti je po podaji iz kota Vencislav Hristov meril pol metra čez vrata. V 22. minuti pa so domači povedli. Komaj 17-letni bočni branilec Adis Hodžić je dolg predložek neuspešno izbil, tako da mu je Ganec Francis Narh prestregel žogo, potegnil v kazenski prostor, nato pa z diagonalnim strelom po tleh matiral Jasmina Handanovića. Malo pozneje se je Handanović izkazal, ko je ubranil poskus Hristova.

Jorgačević ubranil 11-m Tavaresu
A zadetek ni potrl Mariborčanov, ki so napadali za izenačenje. V 29. minuti je najprej Marcos Tavares sprožil z glavo, z dobro obrambo se je izkazal Bojan Jorgačević. Odbita žoga je prišla do Novakovića, ki je stresel prečko. A "Nova" se je spet dokopal do žoge, pri tem pa ga je z nogo v trebuh zadel branilec Aleksander Aleksandrov, kar je pomenilo enajstmetrovko. Izvedel jo je Tavares, a ga je Jorgačević prebral in mu ubranil strel.

Streli v okvir vrat 4:2 za Maribor
Vijoličasti so še naprej pletli obetavne akcije. V 40. minuti je Marwan Kabha z okoli 30 metrov meril pod prečko, a je bil Jorgačević spet na mestu. Polčas se je tako končal z vodstvom Levskega, čeprav je bil Maribor nekoliko nevarnejši, saj je sprožil v okvir vrat dva strela več (4:2).

Vratnica Kostadinova
Tudi v drugem polčasu je do prve priložnosti prišel Levski. V 50. minuti je Erik Janža po akciji Romana Prochazke preveč okleval, tako da je do žoge prišel Georgi Kostadinov, ki je z leve strani zadel zunanji del vratnice. Malo pozneje (54.) je Blaža Vrhovca zamenjal Dare Vršič. Maribor je v nadaljevanju še bolj poskusil z napadi, medtem ko je Levski pretil iz protinapadov.

Tavares se je "odkupil"
V 68. minuti je Grega Bajde vstopil namesto Damjana Boharja in že v naslednji akciji sodeloval pri izenačujočem zadetku. Bajde je z leve strani podal Novakoviću, ki je streljal z glavo, Jorgačević je odbil žogo do Tavaresa, ta pa jo je s približno desetih metrov pospravil v mrežo za veliko veselje v taboru vijoličastih, saj jih je ta izid peljal naprej.

Levski je do konca pritiskal za zmago. Strelec Nahr je na levi strani povzročal veliko težav mlademu Hodžiću, a obramba gostov je zdržala vse do konca. Slavje vijoličastih se je lahko začelo ...

EVROPSKA LIGA, 2. predkrog, povratne tekme:
Levski Sofija - MARIBOR 1:1 (1:0) 0:0
18.000; Narh 22.; Tavares 68.

Levski Sofija: Jorgačević, S. Aleksandrov , A. Aleksandrov, Pirgov, Minev, Kostadinov (79./Adeniji), De Nooijer, Prochazka, Narh , Anete (86./Deza), Hristov.

Maribor: Handanović, Hodžić, Šme, Šuler , Janža, Vrhovec (54./Vršič), Kabha , Hotič (77./Mertelj), Bohar (68./Bajde), Tavares, Novaković.

Sodnik: Michael Tykgaard (Danska)


DOMŽALE - Šahcjor Saligorsk 2:1 (1:0) 1:1
Alvir 35., Majer 69.; Laptev 61.

HAJDUK SPLIT
- Iasi 2:1 (1:1) 2:2
Tudor 22., Ohandza 90.; Ciucur 26.

ZAGLEBIE LUBIN - Partizan * 4:3 (0:0) 0:0
* - po streljanju 11-m

IFK GÖTEBORG - Piast Gliwice 0:0 3:0
Korun (Piast) je igral vso tekmo.

Hearts - BIRKIRKARA 1:2 (0:0) 0:0
Plut (Birkirkara) je igral vso tekmo in podal za drugi zadetek.

Ventspils - ABERDEEN 0:1 (0:0) 0:3
A. Rooney 79.

V krepkem tisku so izidi prvih tekem.


3. PREDKROG

Prvi tekmi, četrtek:
DOMŽALE - WEST HAM

ABERDEEN (ŠKO) - MARIBOR

Povratni tekmi bosta 4. avgusta.