Jose Mourinho v lanski sezoni s Chelseajem ni osvojil nobene lovorike. Modri so se zelo okrepili in so vsekakor med glavnimi favoriti v Premier ligi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jose Mourinho v lanski sezoni s Chelseajem ni osvojil nobene lovorike. Modri so se zelo okrepili in so vsekakor med glavnimi favoriti v Premier ligi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na tribuni za vrati je bila prava armada navijačev modrih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Petr Čech
Petra Čecha čaka hud boj za mesto prvega vratarja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Didier Drogba
Didier Drogba, ki je 19. maja 2012 v Münchnu Chelseaju zagotovil zmago v Ligi prvakov, je bil v Stožicah, a ni igral, vseeno pa je pozdravil številne navijače na tribuni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Novinarska konferenca Joseja Mourinha po tekmi
Olimpija navdušena nad tekmo proti Chelseaju
Chelsea slavil v Stožicah

51-letni Portugalec je po zmagi nad Olimpijo z 2:1 pred 15.972 gledalci deloval zelo sproščeno. "To je bila dobra tekma za nas, saj smo igrali proti ekipi, ki je bolje pripravljena v tem trenutku. V Celovcu smo igrali proti avstrijskemu prvoligašu, ki že igra v državnem prvenstvu, tokrat pa proti Olimpiji, ki je prav tako že začela domače tekmovanje. Bilo je kar težko, saj so bili igralci utrujeni, vsak dan smo dvakrat trenirali," je pojasnil najbolj karizmatični nogometni trener zadnjega obdobja.
Avstrijski prvoligaš Wolfsberger AC je v sredo v Celovcu remiziral z Londončani (1:1). "Obe prijateljski tekmi smo igrali proti moštvoma, ki imata v svojih vrstah hitre igralce. Vsi so bili zelo motivirani, želeli so premagati Chelsea. Zahvalil bi se trenerju Olimpije in igralcem, tako tekmo smo potrebovali. Izid za nas ni najbolj pomemben v pripravljalnem obdobju, pomembne so težke tekme," je poudaril zmagovalec Lige prvakov s Portom in Interjem.
Nestrpno čaka na prihod "kreativcev"
Novinec v Premier ligi Burnley bo 18. avgusta gostil modre v uvodnem krogu. "V zadnjih dneh smo trenirali minimalno tri ure na dan, zato ni bilo lahko igrati take tekme. Zmage s 5:0 ali 8:0 proti slabšim ekipam nam ne pomenijo veliko, potrebujemo težke tekme. Zadovoljen sem, ker nimamo nobenih poškodb, čaka nas še ena prijateljska tekma. Vedno je za napadalca dobro, da doseže zadetek na prvi tekmi v novem klubu. To je lepo za Diega Costo, a nič več od tega. Fabregas mora iti korak za korakom, da bo razumel našo taktiko. Še vedno nimamo svojih kreativnih igralcev, na sredini igrišča so igrali mladi upi. Manjkajo Andre Schürrle, Willian, Oscar in Eden Hazard. Okoli teh igralcev se vrti naša igra na sredini igrišča. Vsekakor jih potrebujemo, a zaslužili so si počitnice," je stanje v ekipi razložil Mourinho.
Angleška liga je najboljša
Veliko je razprav o najboljši ligi na svetu, za Mourinha seveda ni dvoma: "Vse najboljše ekipe v Premier ligi so se okrepile. Vsi kandidati za visoka mesta so kupili odlične igralce, vložili so veliko denarja. Slišal sem mnenja, da so druge lige boljše od angleškega prvenstva. Angleška liga je najboljša, saj je kar pet kandidatov za naslov prvaka. V Španiji, Nemčiji in Italiji jih je precej manj. V Angliji lahko končamo na prvem mestu, prav hitro pa smo lahko tudi na petem."
Hočemo se bojevati za naslov
Portugalec vsekakor ne misli, da bodo končali na petem mestu. V pretekli sezoni niso osvojili nobene lovorike, zato so apetiti zdaj še večji: "Mislim, da imamo zelo močno ekipo. Prišli so Filipe Luis, Kurt Zouma, Cesc Fabregas, Diego Costa in Didier Drogba, drugi nosilci igre imajo zdaj leto več izkušenj. Hočemo se bojevati za naslov, o tem ni dvoma."
Velik boj se obeta za mesto prvega vratarja. Thibaut Courtois se vrača od madridskega Atletica, kjer je bil na pósodo, Petr Čech, ki je v Ljubljani branil v drugem polčasu in mrežo ohranil nedotaknjeno, pa seveda ne misli sedeti na klopi. "Trenutno še ne vem, kdo bo prvi vratar v letošnji sezoni, in to je dobro. Sem v zelo dobrem položaju, saj lahko izbiram," je zadovoljno pripomnil Mourinho. Sledilo je vprašanje o težkem položaju za drugega vratarja, saj bo sedel na klopi. Mourinho je takoj dodal v svojem slogu: "To je pa njegov problem!"
Še vedno se slišita z Modrićem
V Stožicah so priložnost dobili tudi številni mladi igralci, ki še niso zreli za Premier ligo. "V prvi ekipi bomo imeli Andreasa Christensena in Nathana Akeja, ki sta stara 19 let in prihajata z naše akademije. Patrick Bamford, John Swift in Nathaniel Chalobah so malce starejši in morajo tekmovati, posodili jih bomo drugim ekipam. Chelsea ima le Johna Terryja iz domače šole, v naslednjih dveh ali treh letih upamo, da bodo naši mladi fantje zreli za prvo ekipo," je razlagal Mourinho, ki v prihodnosti računa tudi na bisera splitskega Hajduka Maria Pašalića. Najprej se bo kalil v španski ligi pri Elcheju. Še vedno se sliši z Luko Modrićem, ki ga je tako oboževal pri madridskem Realu, a se ne pogovarjata o nogometu, prihod Hrvata v London pa je za zdaj izključen.
Ukinil bi "zlato" žogo
Zanimivo je njegovo razmišljanje o nagradah za najboljše nogometaše na svetu: "Ukinil bi "zlato" žogo, saj se ljudje vse preveč posvečajo posameznim igralcem. Nogomet bo vedno ostal moštveni šport. V ozadju "zlate" žoge je preveč politike. Dva ali trije igralci imajo precejšnjo podporo. Najboljšo izjavo o tem je dal Thomas Müller pred kratkim, ko je pojasnil, da je zanj pomembno le to, da je svetovni prvak z Nemčijo, nič drugega ga ne zanima."
Obrenović ni pojasnil, zakaj je razveljavil tretji gol
Sredi drugega polčasa sodnik Rade Obrenović Chelseaju tretjega zadetka ni priznal. Po strelu iz kota je žoga po poskusu sijajnega Zoume in obrambi Šelige končala v spodnjem delu prečke, nato pa je žogo ob pomoči Johna Terryja čez črto spravil Branislav Ivanović. Obrenović je gol zaradi prekrška razveljavil in nato moral pomiriti Mourinha, ki je nekoliko razburjen stopil na zelenico.
"Sodnik mi je dejal točno to, kar vsi sodniki rečejo v takem trenutku - to je bila moja odločitev in treba jo je spoštovati. Niti malo ni pojasnil, zakaj se je tako odločil. Na velikem ekranu na stadionu smo videli, da je najprej zadel Terry, žoga se je nato odbila nazaj v polje in še Ivanović jo je potisnil prek golove črte, sodnik pa je razveljavil gol," je sklenil Mourinho.
V sredo že na Nizozemskem
V sredo čaka modre nova težka tekma, v Arnhemu se bodo pomerili z Vitessejem. Do začetka Premier lige sledijo še prijateljske tekme proti Werderju, Ferencvarosu in Realu Sociedadu.

Novinarska konferenca Joseja Mourinha po tekmi
Olimpija navdušena nad tekmo proti Chelseaju
Chelsea slavil v Stožicah