Maribor v sredo doma v Ljudskem vrtu igra zadnjo pripravljalno tekmo z močnim ruskim klubom Kuban Krasnodarjem, nato pa jih čaka dvoboj z Astano: napredovanje prinaša nove štiri evropske tekme, pri čemer bodo slovenski prvaki tudi nosilci v 3. krogu kvalifikacij Lige prvakov; izpad pa hud glavobol. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor v sredo doma v Ljudskem vrtu igra zadnjo pripravljalno tekmo z močnim ruskim klubom Kuban Krasnodarjem, nato pa jih čaka dvoboj z Astano: napredovanje prinaša nove štiri evropske tekme, pri čemer bodo slovenski prvaki tudi nosilci v 3. krogu kvalifikacij Lige prvakov; izpad pa hud glavobol. Foto: www.alesfevzer.com
Massimo Coda ob zmagi v slovenskem pokalu z Gorico leta 2014
Ob poplavi iz Parme posojenih in iz Italije pripeljanih tujcev je bil Massimo Coda z naskokom najboljši igralec Gorice, lani pa je nase opozoril tudi z nekaj dobrimi predstavami v Serii A. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Palčič in Jasmin Handanović
Mariborski vratar Jasmin Handanović je bil povsem blizu vsem šestim 11-m Kopra, a odločilni strel Mateja Palčiča je bil previsok in premočan in Koprčani so po "loteriji" osvojili še drugi superpokal Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Koprčani osvojili superpokal

Blede predstave na pripravah vzbujajo dvome med navijači o pripravljenosti slovenskih prvakov, ki jih v 2. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov čaka neugoden nasprotnik - Astana. Do prve tekme s prvakom Kazahstana je samo še osem dni in kljub petkovim zagotovilom športnega direktorja Zlatka Zahovića, da je kadrovanje zaključeno, se nekaj kuha.

V dresu Gorice najboljši igralec Prve lige
Tako EkipaSN kot Nogomania poročata, da se vijoličasti pogajajo z italijanskim napadalcem Massimom Codo, ki je po bankrotu Parme prosti igralec. Coda je potrdil zanimanje Maribora, ki bi tako močno okrepil napad z igralcem, ki se je že dokazal v Sloveniji. Coda je namreč kot posojeni igralec Parme blestel v dresu Gorice in z 18 goli in 8 podajami na 33 tekmah v Prvi ligi bil s strani nogometašev izbran za najboljšega igralca sezone 2013/14. Zdaj 26-letni Coda je lani za Parmo dosegel dva gola v Serii A in se naj bi zanj zanimala Chievo in novi italijanski prvoligaš Carpi.

Šimundža videl dominantno predstavo
Po nedeljskem porazu je bil trener Maribora Ante Šimundža popolnoma zadovoljen z videnim: "Vedno je lepo zmagati, a nismo imeli sreče. V igri smo bili popolnoma dominantni, nadzorovali smo igro. V zadnjih 15 minutah smo imeli nekaj res dobrih priložnosti, Kopru smo na vsej tekmi dovolili en sam resen udarec. Prišlo je do loterije, kjer je bil Koper srečnejši in so bolje izvajali 11-m."

Vse podrejeno soočenju z Astano
Koprčan v dresu Maribora Mitja Viler je bil odkrit, da so tekmo vijoličasti vzeli kot pripravo na prvi evropski izziv: "Superpokal je bila pripravljalna tekma za Astano, saj so celotne priprave podrejene prvi tekmi. 14. julija zvečer moramo biti pravi Maribor!"

Vanoli v dveh mesecih in pol osvojil dva pokala
Na zmagoviti strani so bili razumljivo zadovoljni z razpletom, s kakovostjo nogometne igre pa se po dolgem potovanju na Islandijo, kjer so na prvi tekmi 1. kroga Evropske lige premagali Vikingur z 1:0, in nazaj niso obremenjevali. "Zelo sem zadovoljen z mojimi fanti. Odigrali smo težko tekmo proti močni ekipi. Čestitke Mariboru, proti kateremu je vedno težko igrati, saj je zelo organizirana ekipa. Vendar mislim, da so bili moji fantje enkratni in so si čisto zaslužili zmago. Kako sploh ni pomembno, pomembno je zmagati," je svoje vodilo izpostavil Rodolfo Vanoli. Italijanski trener je v drugem trenerskem mandatu na Bonifiki v dveh mesecih in pol osvojil kar dve lovoriki: Pokal Slovenije in zdaj še slovenski superpokal.

Palčič upal, da bo odločeno že prej
Junaka zmagovitih kanarčkov, ki so bili tokrat oblečeni v maskirne sive drese, sta bila vratar Vasja Simčič in strelec v 6. seriji odločilne enajstmetrovke Matej Palčič.

"Težko smo se pripravili na sam superpokal, saj smo bili obremenjeni z dolgim potovanjem na Islandijo. Za srečanje z Mariborom smo imeli samo en trening priprave. Glave smo spočili in upali na najboljše. Najprej smo mi zapravili "penal", nato oni dva in smo prešli v vodstvo. Mislil sem, da bomo že prej odločili, a nato je prišlo na mene," je zmagoviti razplet opisal 22-letni Palčič, ki si ga je Maribor želel skupaj z Domnom Črnigojem, a posla ni bilo.

Vratarja najboljša posameznika superpokala
Med izvajanjem enajstmetrovk je bilo od 12 strelov doseženih samo pet golov, a pri tem so prav vsi izvajalci streljali znotraj okvirja ali v sam okvir vrat. Prekaljeni Jasmin Handanović, znova najboljši pri Mariboru, je ubranil dve 11-m, pri vseh šestih pa je bil na žogi. Na drugi strani je prav tako dva strela z bele točke zaustavil Vasja Simčič, ki je poiskal vzrok za neprivlačno tekmo v vremenu: "Obema moštvoma je zmanjkovalo sape v tej vročini. Iz Islandije smo se vrnili v petek popoldne, bilo je težko, a mislim, da smo zasluženo osvojili superpokal."

Koprčane v četrtek čaka doma na Bonifiki povratno srečanje z Vikingurjem, proti kateremu bi morali potrditi napredovanje v 2. krog Evropske lige, kjer jih nato najbrž čaka privlačen obračun s Hajdukom iz Splita.

Začetek prodaje vstopnic za Astano
S ponedeljkom se je začela predprodaja vstopnic za tekmo Maribor - Astana, ki bo v Ljudskem vrtu v torek, 14. julija, ob 20.30. Prva dva dni imajo predkupno pravico do nakupa lastniki sezonskih vstopnic, v sredo pa se bo začela prodaja za vse preostale navijače vijoličastih. Cene vstopnic za odrasle so v predprodaji 12 evrov, na dan tekme 15 evrov, za mlajše od 15 let 6 oz. 7 evrov.

Koprčani osvojili superpokal