Zlatan Ljubijankić je v sredo v japonskem pokalu v zadnjih desetih minutah zadel kar dvakrat za veliko zmago Omije nad Šonan Bellmarom, vodilnim moštvom japonske druge lige. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlatan Ljubijankić je v sredo v japonskem pokalu v zadnjih desetih minutah zadel kar dvakrat za veliko zmago Omije nad Šonan Bellmarom, vodilnim moštvom japonske druge lige. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Kurež
Prestop tedna je uspel 23-letnemu Robertu Kurežu, najboljšemu strelcu slovenske prve lige v jesenskem delu sezone 2012/13, ki je iz drugoligaša Aluminija prestopil v grškega prvoligaša Ergotelis. S klubom iz Herakliona na Kreti, ki je lani v Superleague zasedel sedmo mesto, je podpisal triletno pogodbo. Član Ergotelisa je pred kratkim postal tudi Rok Štraus. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Tim Matavž
Tim Matavž je v soboto debitiral v nemški Bundesligi. Z Augsburgom je z 2:0 klonil na gostovanju v Hoffenheimu. Šempetrc je imel v 24. minuti do tedaj najlepšo priložnost tekme, ko je po protinapadu streljal z volejem. Nato so gostitelji zadeli v 33. in 35. minuti ter si priigrali lepo prednost, ki je Bavarcem kljub več strelom (11:12) in večjo posestjo žoge (43:57 odstotkov) ni uspelo izničiti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlatko Dedić
Zlatko Dedić je v torek podpisal za nemškega drugoligaša FSV Frankfurt, v soboto pa že odigral zadnje pol ure tekme. S soigralci se je veselil zmage v Nürnbergu z 0:1, ki je bila po uvodnih dveh porazih več kot dobrodošla. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Še natančno 14 dni je do srečanja na stadionu A. Le Coq Arena v Talinu, ki so ga slovenski nogometaši spoznali že pred štirimi leti, ko so tam slavili z 0:1. Kar nekaj reprezentančnih kandidatov je bilo v preteklem tednu na delu dvakrat, največ seveda zaradi nastopov v evropskih pokalih. Sta se pa preteklo sredo najbolj izkazala "Japonca" Zlatan Ljubijankić in Milivoje Novaković.

Oba sta bila glavna junaka svojih klubov v 3. krogu japonskega cesarjevega pokala. Ljubijankić je na tekmi Omije Ardidže proti Šonan Bellmaru na igrišče vstopil pri zaostanku z 0:1, nato pa z dvema zadetkoma v 80. in 86. minuti poskrbel za popoln preobrat. Medtem ko vevericam v prvenstvu ne gre najbolje in so po 21 krogih predzadnje, 17., so za preboj v osmino finala pokala, ki bo na začetku septembra, premagale vodilno ekipo druge lige. Šonan Bellmare je na 27 tekmah doživel samo en poraz.

"Nova" v polno v 90. minuti
Tudi Novakovićev Šimicu S-Pulse (trenutno je 13. v J1 League) se je pomeril z drugoligašem. Consadole Saporo je prav tako padel z 2:1, zmagoviti zadetek pa je v 90. minuti prispeval kdo drug kot napadalec iz Novih Jarš. Igral je zadnjih 20 minut. Ko smo že pri japonski drugi ligi, naj omenimo, da je nekdanji trener Maribora Marijan Pušnik s klubom Avispa Fukuoka v tem tekmovanju na 10. mestu.

Konec tedna za Ljubijankića in Novakovića ni bil tako uspešen. Omija in Šimicu sta izgubila z 1:3, toda tekmeca Sagan Tosu oziroma Kašima Antlers sta pri vrhu lestvice, na drugem in tretjem mestu, zato poraza niti nista presenetljiva.

Berić zadel na dunajskem derbiju
Od preostalih 32 nogometašev, ki so se v zadnjem letu znašli na Katančevem seznamu, se je v preteklih dneh med strelce vpisal le še Robert Berić. Ta je v nedeljo v dresu Rapida zadel na 310. dunajskem derbiju proti Austrii. 11.900 gledalcev na razprodani Generali Areni je že po 17 sekundah pozdravilo vodstvo gostiteljev (to je bil tretji najhitrejši gol v zgodovini avstrijske lige), nato pa je Berić v 35. minuti po prodoru in podaji Louisa Schauba s strelom "iz prve" po tleh z leve strani v daljši kot dosegel drugi letošnji zadetek in izenačil. Žoga se je za črto odbila od notranjega dela vratnice.
Končni izid je bil 2:2, Rapid je drugič poravnal izid v 85. minuti. Na lestvici je s šestimi točkami peti, Austria pa s petimi točkami šele osma. Oba po 6. krogu že precej zaostajata za vodilnim dvojcem, Salzburgom in WAC-em iz Volšperka, ki imata popoln izkupiček 18 točk. Salzburg, pri katerem je bil med najboljšimi znova Kevin Kampl (v 26. minuti je od daleč zadel vratnico), je v soboto s 5:0 "povozil" Altacha. WAC Tadeja Trdine pa je po preobratu z 1:2 slavil v Gradcu pri Sturmu in presenetljivo drži korak z rdečimi biki, ki bodo v sredo v Malmöju branili prednost z 2:1 v boju za Ligo prvakov.

Kek na neki način celo zadovoljen
Za drugo zaporedno uvrstitev v Evropsko ligo se bojuje Rijeka. Tudi to, da je z mislimi vsaj delno že na gostovanju pri moldavskem Šerifu, je botrovalo temu, da se je v nedeljo končal njen neverjeten niz 21 zmag (16 na uradnih tekmah). Z 2:1 je namreč izgubila na gostovanju v Zagrebu pri Lokomotivi. Matjaž Kek je temeljito premešal začetno postavo, v kateri je v primerjavi s četrtkovo tekmo napravil kar osem sprememb.
Najbrž bi se dogodki obrnili v drugo smer, če ne bi gostje s Kvarnerja v 60. minuti zapravili izjemne priložnosti za vodstvo. Tako pa so se deset minut pozneje znašli v zaostanku. Slovenski reprezentant Miral Samardžić, ki ga na Reki že hvalijo kot izvrstno okrepitev, je storil prekršek za rdeči karton nad Antejem Rukavino (nogometaši Rijeke so protestirali, da je bil zunaj kazenskega prostora), z 11-metrovke pa je bil uspešen Damir Šovšić. Adis Jahović je sicer kmalu zatem izenačil, toda avtogol Joza Špikića v 82. minuti je Kekovim fantom dokončno odnesel vsaj točko. Vso tekmo je na zelenici preživel Goran Cvijanović.

Kek je bil po porazu na neki način celo zadovoljen s tem, da je rekordni niz prekinjen, saj se je že naveličal poslušati o njem in je hočeš nočeš pomenil dodatni pritisk za njegovo moštvo. Ob tem sta si spodrsljaj privoščila tudi Dinamo (1:1 doma proti Zagrebu) in Hajduk (poraz z 2:0 v Osijeku), ki sta prav tako v dobrem položaju, da si v četrtek priborita nastopanje v skupinskem delu Evropske lige.
Birsa izbral Jordanovo številko 23
Valter Birsa
je v petek debitiral v dresu Chieva na tekmi 3. kroga italijanskega pokala pri drugoligašu Pescari. V sistemu 4-3-1-2 je v skladu z napovedmi igral za napadalcema Albertom Paloschijem in Maxijem Lopezom. Nogometaši iz Verone so izgubili z 1:0, potem ko so zadetek prejeli ob koncu prvega polčasa. To je bil že njihov tretji zaporedni poraz, saj so izgubili tudi na prijateljskih tekmah proti Modeni in Atalanti.
Trener Eugenio Corini kljub temu pred sobotnim začetkom Serie A, ko na stadion Bentegodi prihaja Juventus, ni zaskrbljen. Chievo je v drugem polčasu napadal, a mu ni uspelo izenačiti. Še zanimivost: Birsa bo letos na hrbtu nosil številko 23, saj zelo ceni nekdanjega košarkarskega asa Michaela Jordana, doma pa ima tudi originalni dres z njegovim podpisom, ki ga je nekoč dobil v neki trgovini.

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca v zadnjem letu (34)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (4)
Vid BelecInter (ITA)Stjarnen - Inter 0:3 (EL)/zunaj postave; čakajoč posojo/prodajo
Jasmin HandanovićMariborMaribor - Celtic 1:1 (LP);
Maribor - Zavrč 3:0
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Samir HandanovićInter (ITA)Stjarnen - Inter 0:3 (EL)vso tekmo/
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Real - Atletico 1:1 (SP);
Atletico - Real 1:0 (SP);
Rayo Vallecano - Atletico 0:0
/;
/;
/
na klopi;
na klopi;
na klopi
BRANILCI (11)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Modena 0:3 (P)/na klopi
Gregor BalažicKarpati Lvov (UKR)

Čajka Kijev - Karpati 0:4 (P)

/zunaj postave
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Hamburg 0:0vso tekmozačetek Bundeslige
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)

Pescara - Chievo 1:0 (P)

vso tekmo

/

Branko IlićPartizan (SRB)Partizan - Neftči 3:2 (EL);
Partizan - Donji Srem 3:0
vso tekmo;
vso tekmo

v 32' podal za 2:2;
v 31', vodi v Superligi
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Astana - Villarreal 0:3 (EL);
Levante - Villarreal 0:2
/;
/
poškodovan;
poškodovan
Dejan KelharSheffield Wednesdey (ANG II) //poškodba - konec sezone
Dominic MarohKöln (NEM) Köln - Hamburg 0:0vso tekmozačetek Bundeslige
Martin MilecStandard Liege (BEL)Standard - Zenit 0:1 (LP);
Standard - Westerlo 2:2
/;
/
poškodovan;
poškodovan
Miral SamardžićRijeka (HRV)Rijeka - Šerif 1:0 (EL); Lokomotiva Zagreb - Rijeka 2:1vso tekmo;
do 69' (0:0)
/;
v 69' za 11-m, s katere je Lokomotiva povedla z 1:0
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)PAS Giannina - Asteras 3:1vso tekmozačetek Superleague
VEZISTI (12)
Valter BirsaChievo (ITA)Pescara - Chievo 1:0 (P)72' (1:0)debi za Chievo
Željko FilipovićMariborMaribor - Celtic 1:1 (LP);
Maribor - Zavrč 3:0
vso tekmo;
/
v 51';
počival zaradi rdečega kartona
Josip IličićFiorentina (ITA)30. 8.: Roma - Fiorentina* še ni sezone *-
Kevin KamplSalzburg (AVT)

Salzburg - Malmö 2:1 (LP);
Salzburg - Altach 5:0

vso tekmo;
63' (3:0)
/;
v 26' pri 2:0 od daleč zadel vratnico
Andraž Kirmbrez kluba - - -
Rene KrhinInter (ITA)Stjarnen - Inter 0:3 (EL)/poškodovan
Jasmin KurtićSassuolo (ITA)Sassuolo - Cittadella 4:1 (P) /na klopi, na prodaj
Dejan LazarevićChievo (ITA)Pescara - Chievo 1:0 (P) 72' (1:0)zamenjal Birso
Aleš MerteljMariborMaribor - Celtic 1:1 (LP);
Maribor - Zavrč 3:0
81' (1:1);
vso tekmo
/;
/
Nejc PečnikCrvena zvezda (SRB)Vojvodina - Crvena zvezda 0:160' (0:1)

/

Rajko RotmanIstanbul BB (TUR)30. 8.: Istanbul BB - Kasimpaša* še ni sezone *-
Dalibor StevanovićTorpedo Moskva (RUS)Torpedo - FC Krasnodar 0:384' (0:2) v 70'
NAPADALCI (7)
Robert BerićRapid Dunaj (AVT)HJK Helsinki - Rapid 2:1 (EL);
Austria Dunaj - Rapid 2:2
vso tekmo;
vso tekmo
/;
v 35' za 1:1 - 2. gol sezone
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)Steaua - Ludogorec 1:0 (LP);
Lokomotiva Sofija - Ludogorec 2:2
/;
78' (2:1)
na klopi;
/

Zlatko Dedić

FSV Frankfurt (NEM II)Nürnberg - FSV Frankfurt 0:1 61' (0:1)podpisal za Frankfurt in debitiral
Ivan FirerRudar VelenjeRudar - Krka 3:1vso tekmo/
Zlatan LjubijankićOmija Ardidža (JAP)Omija - Šonan Bellmare 2:1 (P);
Omija - Sagan Tosu 1:3
65' (0:1);
vso tekmo
v 80' za 1:1 in v 86' za 2:1;
/
Tim MatavžAugsburg (NEM)Hoffenheim - Augsburg 2:083' (2:0)začetek Bundeslige
Milivoje NovakovićŠimicu S-Pulse (JAP)Šimicu - Consadole Saporo 2:1 (P);
Šimicu - Kašima Antlers 1:3
72' (1:1);
vso tekmo
v 90' za 2:1;
/

Prva kvalifikacijska tekma za Euro 2016 Slovenijo čaka v ponedeljek, 8. septembra, ob 20.45, ko bo gostovala v Talinu v Estoniji.