Kenija je drugič v zgodovini maratonskega teka dobila olimpijskega prvaka. Junak je Eliud Kipchoge. Foto: Reuters
Kenija je drugič v zgodovini maratonskega teka dobila olimpijskega prvaka. Junak je Eliud Kipchoge. Foto: Reuters
Anton Kosmač
Anton Kosmač je bil zadovoljen s svojim nastopom. Foto: www.alesfevzer.com
Nino Schurter
Švicarski gorski kolesar Nino Schurter, petkratni svetovni prvak, je stopil še na najvišjo stopničko: v Pekingu 2008 je bil bronast, v Londonu 2012 srebrn, tokrat pa najboljši. Foto: Reuters
Trenerja Mandaknarana Ganzoriga, ki se je boril za bron, sta bila nezadovoljna zaradi sodniške odločitve in sta uprizorila striptiz. Eden je slekel le majico, drugi pa je šel skoraj do konca. Sodnik je obema pokazal rdeča kartona, iz dvorane pa so jezna trenerja pospremili varnostniki. Foto: Reuters
Sagan odstopil, zmagal Švicar Schurter
Kipchoge najboljši maratonec, Kosmač 117.

Eliud Kipchoge (2:08:44) je zmagovalec maratona v Riu, s čimer je dopolnil svoj komplet olimpijskih medalj. Anton Kosmač je osvojil 117. mesto.

Kipchoge, ki je imel precej hitrejšo drugo polovico maratona, je zadnjih sedem kilometrov odtekel sam: "Občutek je res izvrsten. Čutil sem, da imam rezerve, zato sem tekel zelo sproščeno. To je največja zmaga v mojem življenju." Srebrno medaljo je osvojil Etiopijec Feyisa Lilesa, ki je zaostal 50 sekund, tretji pa je bil presenetljivo Američan Galen Rupp (+1:21), ki je odtekel šele svoj drugi maraton.

Na maratonih poražen le enkrat
Kipchoge je leta 2004 osvojil bronasto olimpijsko medaljo na 5.000 metrov, leta 2008 pa je bil v Pekingu na isti razdalji srebrn. Leta 2013 se je lotil maratonskega teka in ima izjemno statistiko. Nastopil je na osmih maratonih in danes sedmič končal na prvem mestu. Poražen je bil le leta 2013 v Berlinu, ko je zaostal za svetovnim rekorderjem Wilsonom Kipsangom. Letos je v Londonu z izidom 2:03:05 postavil osebni rekord.

Kosmač naredil, kar je lahko
Anton Kosmač, zadnji slovenski športnik v Riu, je večji del 42-km preizkušnje tekel v ozadju. Po 25 kilometrih je bil z zaostankom 8 minut in 44 sekund 145., na koncu pa je s časom 2:29:48 osvojil 117. mesto med 155 maratonci iz 30 držav. "Glede na vso sezono, v kateri sem se boril s poškodbami, sem zadovoljen. Za trenutno pripravljenost sem imel pravi ritem, najprej 3:20 na kilometer, v drugi polovici pa malce slabše. Vsakemu tekaču bi privoščil, da bi okusil to vzdušje olimpijskih iger, ki je nekaj posebnega. Na štartu te kar ponese."

Schurter združil naslova svetovnega in olimpijskega prvaka
Preizkušnjo gorskih kolesarjev v krosu je dobil Nino Schurter. 30-letni Švicar, petkratni svetovni prvak (tudi letos je zmagal v Novem mestu na Češkem) je še pred zadnjim krogom napadel in se otresel Čeha Jaroslava Kulhavyja, ki je v cilj prišel s 50 sekundami zaostanka. Bronasto medaljo je osvojil Španec Carlos Coloma Nicolas. Slovak Peter Sagan, izjemni cestni kolesar, ki je v Riu videl priložnost za medaljo med gorskimi kolesarji, je odlično štartal, nato pa imel tehnične težave in odstopil.

Ruske ritmičarke spet najboljše
Ruske ritmičarke Vera Birjukova, Anastazija Bliznjuk, Anastazija Maksimova, Anastazija Tatareva in Marija Tolkačeva so že petič zapored osvojile naslov olimpijskih prvakinj v ekipnem mnogoboju. Za Rusinjami so se uvrstile Španke, tretje pa so bile Bolgarke (35,766). Rusinje so blestele tudi v posamičnem mnogoboju, saj je zmagala Margarita Mamun pred Jano Kudrjavcevo.

Nenavaden protest trenerjev mongolskega borca
Videli smo tudi zadnje boje v boksu in rokoborbi. Uzbekistanski boksar Fazliddin Gajbnazarov je osvojil zlato kolajno v srednjeveltrski kategoriji. V finalu je premagal favoriziranega Azerbajdžanca Lorenza Sotomayorja Colazza, nečaka slovitega kubanskega skakalca v višino Javierja Sotomayorja. V rokoborbi je veliko prahu dvignil boj za bron v kategoriji do 65 kg, saj sta se trenerja mongolskega borca Mandaknarana Ganzoriga (za medaljo se je boril z Uzbekistancem Ihtijorjem Navruzovom) v znak protesta, ker naj bi sodnik sodil pristransko, slekla.

Zadnji dan olimpijskih iger je bil sicer kot običajno v znamenju moških ekipnih športov, saj so na bili sporedu obračuni za zlato v košarki, rokometu in odbojki.


Končne odločitve zadnjega dne Ria

Maraton (M):                          
  1. E. KIPCHOGE       KEN     2:08:44
  2. F. LILESA         ETI     2:09:54
  3. G. RUPP           ZDA     2:10:05
  4. G. GHEBRESLASSIE  ERI     2:11:04
  5. A. F. SIMBU       TAN     2:11:15
 ...                                  
117. A. KOSMAČ         SLO     2:29:48
                                      
Ritmična gimnastika, ekipni mnogoboj: 
 1. RUSIJA                      36,233
 2. ŠPANIJA                     35,766
 3. BOLGARIJA                   35,766
                                      
Gorsko kolesarstvo, kros (M):         
 1. N. SCHURTER        ŠVI     1:33:28
 2. J. KULHAVY         ČEŠ       +0:50
 3. C. COLOMA          ŠPA        1:23
                                      
Boks, do 64 kg (M):       
 1. F. GAJBNAZAROV     UZB
 2. L. SOTOMAYOR       AZE
 3. V. DUNAJCEV        RUS
  . A. HARUTYUNYAN     NEM
                          
Boks, do 52 kg (M):       
 1. Š. ZOIROV          UZB
 2. M. ALOJAN          RUS
 3. D. HU              KIT
  . Y. S. FINOL        VEN
 
Boks, nad 91 kg (M):      
 1. T. V. J. YOKA      FRA
 2. J. JOYCE            VB
 3. F. HRGOVIĆ         HRV
  . I. DIČKO           KAZ
 
Boks, do 75 kg (Ž):       
 1. C. SHIELDS         ZDA
 2. N. FONTIJN         NIZ
 3. D. ŠAKIMOVA        KAZ
  . Š. LI              KIT
 
Rokoborba, prosti slog, do 97 kg (M): 
1. K. SNYDER ZDA 
2. H. GOZJUMOV AZE 
3. A. SARITOV ROM 
. M. IBRAGIMOV UZB


Rokoborba, prosti slog, do 65 kg (M):
 1. S. RAMONOV         RUS           
 2. T. ASGATOV         AZE           
 3. F. C. MARQUEZ      ITA           
  . I. NAVRUZOV        UZB  

 
Sagan odstopil, zmagal Švicar Schurter
Kipchoge najboljši maratonec, Kosmač 117.