Jan Polanc je postal drugi Slovenec z zmago na italijanskem krogu. Foto: EPA
Jan Polanc je postal drugi Slovenec z zmago na italijanskem krogu. Foto: EPA
Krka presenetljivo izpadla v polfinalu
Žbogar tretji na evropskem prvenstvu
Maribor z golom Tavaresa do naslova
Polanc zmagovalec etape na Giru

Na portalu Športni SOS tudi ta teden prinašamo pregled nekaterih dogodkov s športnega sveta. Vabljeni, da v komentarjih pod izborom tudi sami zapišete svoj izbor.

Teden 23 (od 11. do 17. maja)

10. Avtogram, vreden 80.000 evrov
Kenijski igralec ragbija 7 Collins Injera je v Londonu na tekmi proti Argentini (26:12) dosegel že svoj 200. zadetek na svetovni seriji. Jubilej je proslavil tako, da je iz nogavice vzel flomaster in najprej podpisal žogo, nato pa še kamero. Problem? S tem je uničil njeno lečo, škoda naj bi bila vredna 80.000 evrov. Na Roland Garrosu, kjer se zmagovalci običajno podpišejo, ima kamera posebno zaščitno plast.


9. Gatlin že za uvod sezone tekel 9,74

Ameriški atlet Justin Gatlin je že na prvem mitingu diamantne lige v Dohi pretekel 100 metrov z odličnim časom 9,74.
8. Madrid evropski košarkarski prvak ...
Košarkarji madridskega Reala so v finalu Evrolige pred svojimi gledalci premagali Olympiacos z 78:59. Naslova najboljše ekipe na stari celini so se veselili prvič po 20 letih, to je bil že njihov deveti naslov.
7. ... Barcelona pa španski nogometni
Nogometaši Barcelone so v predzadnjem krogu španskega prvenstva v gosteh premagali Atletico Madrid (1:0) in si zagotovili naslov državnega prvaka.
6. V finalu ne bo niti Krke
Letošnje državno prvenstvo v košarki je res nekaj posebnega. Najprej je v četrtfinalu izpadla Union Olimpija, v finalu pa ne bo niti Krke. Petkratni zaporedni prvaki so morali namreč v polfinalu priznati premoč Tajfunu, ki je dobil serijo z 2:0.
5. Petica Maribora, naslov številka 13
"Vijolice cvetijo spomladi," je bil slogan, ki je pospremil serijo sedmih naslovov državnega prvaka Maribora v prvih letih samostojnega nogometnega prvenstva. Po napornem jesenskem delu sezone so se tudi letos v drugem delu prvenstva sprehodili do naslova. Igre niso bile vedno na visoki ravni, a Maribor je pod črto brez konkurence v domačem prostoru.
4. Đokoviću najbolj nevaren šampanjec
Novak Đoković še naprej dominira. Srb je bil najboljši tudi v Rimu, kjer je premagal Rogerja Federerja s 6:4, 6:3. Srb je letos dobil štiri od petih turnirjev serije 1.000. Brez naslova je ostal le v Madridu, a tam ni nastopil, saj je želel formo stopnjevati zaradi želje po osvojitvi Roland Garrosa. Po zmagi si je Đoković zamašek šampanjca skorajda poslal v oko.

3. Bron Vasilija Žbogarja
Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar nadaljuje uspešne predstave. Tokrat je medaljo osvojil na evropskem prvenstvu, v Splitu je v razredu finn osvojil bronasto medaljo.

2. Simultanka Kanade
Hokejisti Kanade so po osmih letih spet osvojili naslov svetovnega prvaka. Njihova zmaga je bila dominantna kot že dolgo ne. 10 tekem, 10 zmag, razlika v zadetkih 66:15. V treh tekmah so v bojih za medalje prejeli le en gol, ko je bil finale pri izidu 6:0 že zdavnaj odločen.

1. Jan Polanc dobil etapo na Giru
Zgodba tedna, presenečenje tedna. Slovenski kolesar Jan Polanc je dobil 5. etapo Dirke po Italiji in s tem dosegel enega od vrhuncev slovenskega kolesarstva.

Krka presenetljivo izpadla v polfinalu
Žbogar tretji na evropskem prvenstvu
Maribor z golom Tavaresa do naslova
Polanc zmagovalec etape na Giru