Jakov Fak je segel v roke predsedniku Zbora za biatlon Petru Zupanu in trenerju Urošu Velepcu. Foto: Tomaž Šušteršič
Jakov Fak je segel v roke predsedniku Zbora za biatlon Petru Zupanu in trenerju Urošu Velepcu. Foto: Tomaž Šušteršič
Fak prejel hrvaško dovoljenje

Predsednik zbora za biatlon Peter Zupan je pojasnil, da so se Hrvati strinjali s tem, da neposrednega finančnega nadomestila ne bodo dobili, v zameno pa jim bodo še naprej pomagali pri razvoju stroke in biatlonskega podmladka. Sodelovanje zadeva tudi skupno organizacijo tekem v športnem centru na Pokljuki, usluge serviserjev, prenos znanja pri usposabljanju trenerjev in iskanje novih potencialov med hrvaškimi biatlonci.

Odvalil se mu je kamen od srca
Na Pokljuki se je novinarjem predstavil tudi Fak. "Pred desetimi dnevi je potekala v Zagrebu novinarska konferenca v bolj neprijetnem vzdušju. Verjamem, da smo zdaj vsi veliko bolj veseli, ko sem dobil težko pričakovano izpisnico. Odvalil se mi je kamen od srca. To je bila ena velika psihična obremenitev, ki je imela tudi vpliv na proces treninga. Zdaj je zgodba končno prišla do konca in sem zelo vesel, da imam izpisnico in da bom imel vse pogoje štartati na začetku svetovnega pokala," je povedal novopečeni član slovenske ekipe.

Po dobljeni izpisnici je vprašanje slovenskega državljanstva, zaprosil je za izredno naturalizacijo, le še formalnost, v slovenski zvezi pa tudi ne dvomijo, da bo Mednarodna biatlonska zveza Faku na stežaj odprla vrata za nemoten začetek tekmovalne sezone. Da je za težko pričakovano izpisnico pravzaprav ponudil vse, kaže tudi to, da se je bil pripravljen odreči tudi vsem nagradam, ki si jih je prigaral v hrvaškem dresu. Hrvaška zveza je to zavrnila.

Veseli ga, da ga strelska forma kljub vsem zapletom in pritiskom, ki jim je bil izpostavljen, ni zapustila. To je dokazal že med današnjim treningom.

Hrvati računajo na uspehe mladih biatloncev
"Težko nam je bilo prepustiti Jakova. Vse do danes smo upali, da bo ostal v naših vrstah, toda njegova edina želja je bila, da še naprej dela s trenerjem Urošem Velepcem," je na novinarski konferenci v Zagrebu dejal predsednik hrvaške biatlonske zveze (HBS) Nikola Županić in dodal: "V tej zadevi ni šlo za denar, želeli smo svojim mladim biatloncem zagotoviti razmere za trening. Tako bodo zdaj lahko trenirali na Pokljuki, tudi Slovenci pa bodo prihajali k nam v Delnice. Cilj je, da v bližnji prihodnosti kakšen izmed naših biatloncev spet poseže po kolajni, ne sicer olimpijski, ampak kakšni v mladinskih kategorijah."

Glavni tajnik HBS-a Robert Kontak je dejal, da sta se strani dogovorili, da bo sodelovanje trajalo dve leti, če nobena izmed strani ne bo imela pripomb pri njegovi izvedbi, pa se bo avtomatično podaljšalo do leta 2014 in olimpijskih iger v Sočiju.

Fak prejel hrvaško dovoljenje