27-letni Marcel Hirscher je izjemni karieri dodal še zlato v svoji paradni disciplini. Foto: EPA
27-letni Marcel Hirscher je izjemni karieri dodal še zlato v svoji paradni disciplini. Foto: EPA

Od štarta ni bilo pretirano dobro, nisem prišel v pravi ritem. Kakšen zavoj je bil sicer dober, a v celoti ni bilo dobro. Se zgodi.

Žan Kranjec
Roland Leitinger, Marcel Hirscher in Leif Kristian Haugen
Najboljši trije posamezniki z veleslaloma (z leve proti desni): Roland Leitinger, Marcel Hirscher in Leif Kristian Haugen. Foto: Reuters
Marcel Hirscher
Marcel Hirscher je Avstriji prinesel osmo zlato veleslalomsko odličje na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Hirscher svetovni prvak v veleslalomu
VSL: Zadnji trije nastopi smučarjev v St. Moritzu
Finalna vožnja preložena zaradi padca kamere
VSL: 1. vožnja Žana Kranjca v St. Moritzu

Slovenci niso imeli vidne vloge, v cilj je od štirih smučarjev prismučal le Štefan Hadalin, ki je v prvi vožnji zasedel 32. mesto, na koncu je bil 28. Ostali trije – Žan Kranjec, Miha Hrobat in Martin Čater – so odstopili že v prvem delu.

Finale prestavila – kamera
Finalno vožnjo na SP-ju v St. Moritzu je finalno vožnjo moškega veleslaloma za pol ure zamaknila kamera, ki je padla z vrvi na progo. Kot so sporočili iz lokalne policije, v nesreči nihče ni bil poškodovan. Nesreča se je pripetila, ko je vojaško letalo presekalo vrv, na katero je bila pritrjena kamera, posledično pa je padla s 50 metrov višine na progo oziroma le nekaj metrov od tribun. Tekmovalci zaradi nesreče niso mogli opraviti ogleda proge, zato so morali začetek prestaviti za pol ure.

Hirscher najhitrejši v prvi vožnji
S progo je v prvi vožnji najbolje opravil Marcel Hirscher, ki je smučal praktično brez napak, ciljno črto je s štartno številko 6 prečkal z najboljšim časom, ki ga ni premagal nihče več. Za njim se mu je še najbolj približal Alexis Pinturault, ki je zaostal za 35 stotink sekunde in zasedel tretje mesto, drugi je bil Philipp Schörghofer (+0,26). Nastop se je sicer ponesrečil Felixu Neureutherju, ki je storil napako, izgubil veliko hitrosti in za Hirscherjem zaostal za sekundo in 79 stotink.

Trije Slovenci brez časa, Hadalin 28.
Edini, ki v prvi jakostni skupini ni končal svojega nastopa, je bil – žal – Žan Kranjec, ki tudi sicer ni bil najbolj zadovoljen s smučanjem pred zdrsom. "Tam, kjer sem odstopil, sem mogoče malce pozno prišel v zavoj, nagnil sem se navznoter. Podlaga je sicer zelo dobro, sneg je zelo hiter, a vsaka napaka se hitro kaznuje. Od štarta ni bilo pretirano dobro, nisem prišel v pravi ritem. Kakšen zavoj je bil sicer dober, a v celoti ni bilo dobro. Se zgodi," je svoj veleslalomski nastop pokomentiral Kranjec, ki je smučal s štartno številko 11. Na tekmi so nastopili še trije Slovenci, od katerih je v cilj prismučal le Štefan Hadalin, ki je za Hirscherjem zaostal za dve sekundi in štiri desetinke. Zasedel je 32. mesto, v finalu je nato napredoval na 28. (+4,27). Miha Hrobat in Martin Čater sta odstopila.

Leitingerja prehitel le Hirscher
V finalu je za največje presenečenje poskrbel Roland Leitinger. 25-letni Tirolec, ki letos prvič nastopa na svetovnih prvenstvih, je izkoristil priložnost - po prvi vožnji je bil šesti - in se zavihtel tik pod vrh. Ključno prednost pred tekmeci si je nabral v spodnjem delu, kjer so vsi kot za stavo zaostali. Edini, ki mu ga je uspelo prehiteti, je bil rojak Hirscher, ki je osvojil peto zlato odličje (1x slalom, 1x veleslalom, 1x kombinacija in 2x ekipna tekma) na svetovnih prvenstvih. Več jih ima le legendarni Toni Sailer (7). Avstrijcem se je sicer nasmihala trojna zmaga, a je Schörghofer – tretji po prvi vožnji – na koncu zasedel peto mesto.

Hirscher osvojil medaljo, ki mu je še manjkala
"Sem zelo utrujen, ampak me prevevajo res neverjetni občutki. To je bila, vsaj zame, ena najtežjih tekem v tej sezoni, zato sem še toliko bolj vesel, da mi je uspelo. Veleslalomsko zlato je bila tista kolajna, ki mi je še manjkala, zato je imela današnja tekma še toliko večji pomen zame,"
je dejal Hirscher, ki je s šestimi individualnimi kolajnami na svetovnih prvenstvih tretji najuspešnejši Avstrijec, pred njim sta le Benjamin Raich (10) in Toni Sailer (8).

Hadalin: Za prvo prvenstvo kar v redu
"Težka tekma, težki pogoji, predvsem 2. vožnja, ampak mislim, da je bilo moje smučanje kar na visoki ravni, še zlasti sem zadovoljen s srednjim in spodnjim delom na prvi progi. Ko bom odstranil še nekaj manjših napak, mislim, da bo to že kar to, česar sem zmožen. Vidim, da v veleslalomu napredujem in da sem na pravi poti, in da sem z današnjim 28. mestom, kar je bil tudi moj osnovni cilj, torej trideseterica, lahko za moje prvo prvenstvo kar zadovoljen,"
pa je ocenil Hadalin, ki se nadeja še boljšega nastopa na nedeljskem slalomu, ki je glede na rezultate njegova trenutno najboljša disciplina.

Bergant: Naša pričakovanja so bila večja
Z nastopom Hadalina je bil zadovoljen tudi glavni trener slovenske moške ekipe za tehnične discipline Klemen Bergant: "V današnjo tekmo smo zanesljivo šli z večjimi pričakovanji, kot smo dobili od nje. Jasno največ smo pričakovali od Žana, čisto realno smo lahko pričakovali, da bi se vmešal v boj s temi najboljšimi. Žan danes ni smučal dobro, potem je naredil še napako in odstopil. Moje mnenje je, da je padel zaradi tega, ker ni bil pravi, denimo kot je bil v Söldnu ali Alta Badii, in potem se take napake zelo hitro primerijo. Štefanu lahko samo čestitam, dvakrat se je korektno peljal, škoda, da je v 1. vožnji v zgornjem delu zapravil tistih 11 stotink, ki so mu zmanjkale, da bi imel dobro številko v 2. vožnji, boljše vreme, boljšo progo in bi mogoče še koga premagal. S številko 32 se je dobro peljal v 2. vožnji. Je vsekakor naredil velik skok v veleslalomu naprej."

V soboto ženski, v nedeljo še moški slalom
Do konca prvenstva je na sporedu le še ena disciplina, v soboto bo na sporedu ženski slalom, v nedeljo pa še moška slalomska preizkušnja.

SP v alpskem smučanju, St. Moritz, veleslalom (M)

Končni vrstni red:                    
 1. M. HIRSCHER        AVT     2:13,31
 2. R. LEITINGER       AVT       +0,25
 3. L.-K. HAUGEN       NOR        0,71
 4. H. KRISTOFFERSEN   NOR        0,76
 5. P. SCHÖRGHOFER     AVT        0,85
 6. M. OLSSON          ŠVE        0,93
 7. A. PINTURAULT      FRA        0,98
 8. J. MURISIER        ŠVI        0,99
 9. M. FAIVRE          FRA        1,05
10. R. TONETTI         ITA        1,16
11. D. CHODOUNSKY      ZDA        1,19
12. L. STRASSER        NEM        1,38
...                                   
28. Š. HADALIN         SLO        4,24
                                      
Vrstni red po 1. vožnji:               
 1. M. HIRSCHER        AVT     1:06,73 
 2. P. SCHÖRGHOFER     AVT       +0,26 
 3. A. PINTURAULT      FRA        0,35 
 4. M. OLSSON          ŠVE        0,39 
 5. H. KRISTOFFERSEN   NOR        0,48 
 6. R. LEITINGER       AVT        0,53 
 7. L.-K. HAUGEN       NOR        0,54 
 8. M. FAIVRE          FRA        0,78 
 9. R. TONETTI         ITA        0,85 
10. F. ZUBČIĆ          HRV        0,97 
11. F. EISATH          ITA        1,05 
...                                    
32. Š. HADALIN         SLO        2,40 
                                       
Odstop: Kranjec, Kilde, Hrobat, Čater  
                                       

Od štarta ni bilo pretirano dobro, nisem prišel v pravi ritem. Kakšen zavoj je bil sicer dober, a v celoti ni bilo dobro. Se zgodi.

Žan Kranjec
Hirscher svetovni prvak v veleslalomu
VSL: Zadnji trije nastopi smučarjev v St. Moritzu
Finalna vožnja preložena zaradi padca kamere
VSL: 1. vožnja Žana Kranjca v St. Moritzu