Žan Kranjec nastopa na tretjem svetovnem prvenstvu. Pred dvema letoma je v Vailu odstopil, pred štirimi leti pa je bil v Schladmingu 22. Foto: EPA
Žan Kranjec nastopa na tretjem svetovnem prvenstvu. Pred dvema letoma je v Vailu odstopil, pred štirimi leti pa je bil v Schladmingu 22. Foto: EPA
Žan Kranjec
Dvakrat je bil Žan Kranjec v tej sezoni že na četrtem mestu. Foto: Reuters
Marcel Hirscher
Marcel Hirscher vodi v veleslalomskem seštevku, brani pa srebro iz Vaila. Drugi je bil tudi leta 2013 v Schladmingu. Foto: EPA
Kranjec glavni slovenski adut na veleslalomu

V tej sezoni namreč smuča zelo dobro, dokazal je, da je zelo hiter in je že dvakrat končal tik pod odrom za zmagovalce, ko je bil v Alta Badii in Söldnu četrti. "Trenirali smo dva dneva v Kranjski Gori, drugače pa večinoma v Reiteralmu v Avstriji, imeli smo zelo dobre pogoje za trening, sem pa dva dni treniral tudi tukaj, kjer je malce drugačen sneg. Mislim, da sem zelo dobro pripravljen, če mi uspe narediti to, kar sem si zastavil, lahko naredim dober rezultat," je optimističen Kranjec, ki je pred dvema letoma v Vailu odstopil.

Vsak v prvi petnajsterici želi medaljo
Kakšna bo proga, še ne ve, upa, da bo dobro utrjena: "Bomo videli v petek, ampak mislim, da sem lahko zelo hiter na tej progi. Ne vem še, kaj bodo naredili s podlago, za zdaj ni optimalna. Ampak mislim, da imajo v načrtu tudi polivanje z vodo in da mogoče ne bo isto kot v tem trenutku. Zagotovo je moja želja tudi medalja, tako kot, se mi zdi, vsakemu, ki je v prvi petnajsterici ali trideseterici. Ampak moram se skoncentrirati na svojo vožnjo, oddelati najboljše, kar znam, če bo to dosti za zmago, potem super, če pa ne, pa gremo potem delat naprej."

"Teren mi ustreza, vem, da so mi kakšni drugi tereni in podlage ljubše, ampak še vedno pa mislim, da če sem dobro pripravljen na tekmo, ne bi smel teren oziroma podlaga igrati pretirane vloge. Svetovno prvenstvo je malce drugačna tekma kot svetovni pokal, načeloma res štejejo samo kolajne, v prvi vrsti bom skoncentriran na svojo smučarijo. Če bom pokazal tisto, kar znam, pa na koncu ne bom med tri, ampak bom šesti, deseti, še vedno to ne bo konec sveta," je prepričan.

Zaradi zamude v Garmischu ob dobro številko
Na zadnjem veleslalomu v Garmischu so ga zaradi zamujenega zbora tekmovalcev kaznovali z odvzemom startnega mesta, ni startal v prvi jakostni skupini, ampak po prvi trideseterici. "Znan sem po tem, da sem zelo točen, so me še prijatelji 'hecali', da kadar se dobimo, se udeležim druženja vedno prekmalu, na take stvari pa zamudim. Res je, da sem zamudil na zbor za dve minuti, na žrebanje številk nisem zamudil. Je pa tudi mene presenetilo, da so se tako odzvali in da sem dobil tako drastično kazen, čeprav bi lahko bil na žrebanju. Prepozno smo šli iz hotela in se nam ni izšlo, ne po moji krivdi. Naš voznik je bil kriv," je neljubi dogodek opisal Kranjec.

"Tisti večer, ko sem izvedel, mi je bilo težko, bil je šok, pripravljen sem bil na dobro številko. Vsi vemo, da v smučanju startna številka veliko pomeni in da sem veliko garal, da sem se uvrstil v prvo petnajsterico. Me je prizadelo, potem se pa moraš sprijazniti, na samem startu nisem pretirano o tem razmišljal," je dodal.

Glavna favorita Hirscher in Pinturault
Pri moških je zadnje tri veleslalome na svetovnih prvenstvih dobil Američan Ted Ligety, ki pa letos zaradi poškodbe manjka. Prva favorita za moško zmago sta Avstrijec Marcel Hirscher in Francoz Alexis Pinturault. Hirscher ima v skupnem seštevku veleslaloma 94 točk naskoka pred Pinturaultom. Pinturault je letos dobil tri veleslalome, Hirscher pa je slavil na dveh, tudi na zadnjem konec januarja v Garsmichu. Eno zmago ima tudi Francoz Matieu Faivre, ki je v posebnem seštevku discipline tretji.

Štartna lista:   
 1  V. MUFFAT JEANDET  FRA             
 2  F. NEUREUTHER      NEM             
 3  M. FAIVRE          FRA             
 4  H. KRISTOFFERSEN   NOR             
 5  P. SCHÖRGHOFER     AVT             
 6  M. HIRSCHER        AVT             
 7  A. PINTURAULT      FRA             
 8  M. OLSSON          NOR             
 9  F. EISATH          ITA             
10  A. MYHRER          ŠVE             
11  Ž. KRANJEC         SLO             
12  S. LUITZ           NEM
13. L. K. HAUGEN       NOR                 
14  M. FELLER          AVT
15  J. MURISIER        ŠVI
...             
45  Š. HADALIN         SLO             
46  M. HROBAT          SLO             
52  M. ČATER           SLO             
Prva vožnja ob 9.45, druga ob 13.30.   
Kranjec glavni slovenski adut na veleslalomu