Antično mesto s trdnjavo, ki je bila zgrajena v 13. stoletju, je v roke IS-ja padlo 23. maja lani, ko je na trdnjavi tudi zaplapolala zloglasna črna zastava IS-ja. Foto: Reuters
Antično mesto s trdnjavo, ki je bila zgrajena v 13. stoletju, je v roke IS-ja padlo 23. maja lani, ko je na trdnjavi tudi zaplapolala zloglasna črna zastava IS-ja. Foto: Reuters
Alep
Boji v Alepu se bodo nadaljevali, dokler ne bodo uporniki poraženi, je napovedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Foto: Reuters
Alep
V zadnjih dneh se je močno povečalo število prebivalcev Alepa, ki so zapustili svoje domove. Foto: Reuters

"IS je danes vstopil v Palmiro in zdaj okupira njen severozahod. Bojevanje z vojsko poteka tudi v središču mesta," je dejal predstavnik Observatorija Rami Abdel Rahman.

Sirski vojski je ob podpori ruskih letal marca letos uspelo zavzeti to sirsko antično mesto, ki ga je skoraj leto dni nadzirala Islamska država (IS) in uničila ali prodala veliko zgodovinskih artefaktov. Palmira, starodavno kulturno in trgovsko središče, je del svetovne kulturne dediščine in leži severovzhodno od sirske prestolnice Damask. Do izbruha vojne v Siriji marca 2011 je bila s svojimi monumentalnimi ruševinami ena ključnih turističnih ciljev v državi.

93 odstotkov Alepa v rokah sirske vojske
Zlom sirske vojske naj bi bil posledica četrtkovega velikega napada borcev te ekstremistične skupine. Nova ofenziva na mesto se dogaja v času, ko so oči mednarodne skupnosti uprte predvsem v sirski Alep, katerega del je v rokah opozicijskih upornikov in terorističnih skupin.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva generalmajor Igor Konašenkov, sirska vlada nadzoruje že 93 odstotkov mesta, sirske sile pa bodo boje nadaljevale, dokler ne bo mesto v celoti znova pod njenim nadzorom.

ZDA v Rako pošiljajo še 200 vojakov
ZDA so napovedale, da bodo v boj za Rako v Sirijo poslale dodatnih 200 vojakov, med njimi bodo tudi strokovnjaki za odstranjevanje eksplozivnih teles in inštruktorji. Do zdaj je bilo v boju za Rako udeleženih 300 pripadnikov ameriških posebnih enot.


Sirska opozicija pripravljena na pogajanja

Sicer pa so se danes v Parizu pogovarjale članice skupine držav prijateljic Sirije, ruski in ameriški diplomati pa so pot do miru iskali v Ženevi.

Predstavniki Zahoda zagovarjajo ponovni začetek pogajanj vseh strani v sirskem konfliktu. Sirska opozicija je navedla, da je brez predpogojev pripravljena na ponovna pogajanja s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom. Prav tako pa so ob zaključku srečanja prosili sirski režim, Rusijo in Iran, naj dovolijo evakuacijo civilistov iz delov Alepa, kjer potekajo spopadi. Kot poroča portal RT, je tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Konašenkov sporočil, da je bil v zadnjih 48 urah iz Alepa omogočen izhod 50.000 civilistom, 1.217 upornikov pa se je predalo.

Na drugi strani je ameriški državni sekretar John Kerry dejal, da sirski režim vse počez bombardira Alep in da to že meji na zločine zoper človeštvo in vojne zločine. Rusijo, ki podpira režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada pa je pozval, naj pokaže malo sočutja in poskuša to ustaviti. Kerry je še opozoril, da zavzetje Alepa ne pomeni konec državljanske vojne v Siriji, s tem pa se strinja tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier: "Spopadi se bodo nadaljevali na drugem koncu Sirije. Mogoče celo s terorističnimi metodami in ne z vojaškimi konfrontacijami."

Zato predstavniki Zahoda zagovarjajo ponovni začetek pogajanj vseh strani konflikta in podpirajo pripravljenost sirske opozicije. Vendar je zunanji minister Katarja, šejk Mohamed bin Abdulrahman Al Tani, dejal, da na žalost druga stran verjame v vojaško rešitev.