Ali je Nafissatou Diallo med osemurnim zaslišanjem prepričalo tožilce, da bodo vztrajali pri pregonu Dominiqua Straussa - Kahna, ki naj bi jo posilil? Foto: Reuters
Ali je Nafissatou Diallo med osemurnim zaslišanjem prepričalo tožilce, da bodo vztrajali pri pregonu Dominiqua Straussa - Kahna, ki naj bi jo posilil? Foto: Reuters

Nafissatou Diallo je prvič po izbruhu afere nastopila v javnosti, saj je obiskala prostore okrožnega tožilstva v New Yorku. Diallojevo naj bi takratni vodja Mednarodnega denarnega sklada napadel in posilil 14. maja v razkošnem hotelu Sofitel. Dominique Strauss-Kahn, ki je obtožbe vseskozi zanikal, je bil aretiran in je moral odstopiti kot vodja IMF-a, hkrati pa je v vodo padla njegova kandidatura za predsednika Francije.

Preobrat: tarča napadov zdaj žrtev
Po razkritju sporne preteklosti 32-letne Givinejke, ki se je ob zaslišanjih policije in tožilstva zapletla v vrsto nasprotujočih si izjav, je sodišče prejšnji mesec izpustilo francoskega politika iz pripora, in to celo brez varščine. Strauss-Kahn, čigar politične delnice so se v njegovi domovini znova močno povzpele, mora vseeno počakati v ZDA na sojenje, ki pa je vse bolj vprašljivo.

Okrožno tožilstvo je pred sestankom z Diallojevo prvič javno podvomilo o verodostojnosti čistilkinih obtožb. Domnevna žrtev je bila kar osem ur na voljo tožilcem za dodatna vprašanja in pojasnila. Največ pozornosti preiskovalcev je bil deležen telefonski pogovor dan po napadu, ko naj bi Diallojeva z zaprtim fantom razpravljala, kako izvleči denar iz bogatega Francoza.

Čustven poziv javnosti, naj ji verjame
Odvetnik Kenneth Thompson, ki zastopa Diallojevo, je poudaril, da prepis pogovora razkriva, da sta bila večino časa tema pogovora napad in posilstvo. Thompson je nato zatrdil, da bo njegova stranka vložila civilno tožbo proti Straussu - Kahnu, če tožilstvo ne bo vztrajalo pri pregonu vplivnega politika.

Zbrane novinarje je nato prvič nagovorila tudi Diallojeva. "Veliko stvari, ki niso resnične, je bilo rečenih o meni. Verjemite mi, da ne želim, da bi se to, kar se je zgodilo meni, zgodilo še kateri ženski na svetu," je v čustvenem nagovoru dejala Diallojeva. Po njenem pripovedovanju ji je hčerka dejala: "Moraš si zapomnit, da je ta moški vpliven in močan mož, ki ga vsi poznajo. Tebe pa poznajo samo ljudje, ki delajo s teboj, sosedje in ljudje v domovini. Mami, nehaj jokati, bodi močna zame." Ob koncu govora je Diallojeva na robu solz vnovič pozvala javnost, naj verjame njeni zgodbi.