Policija si pri identifikaciji nasilnežev pomaga z videposnetki parade. Foto: MMC RTV SLO
Policija si pri identifikaciji nasilnežev pomaga z videposnetki parade. Foto: MMC RTV SLO
Split
Priljubljena promenada na splitski rivi je v soboto spominjala na vojno območje. Foto: EPA

Splitsko tožilstvo je vložilo obtožni predlog proti moškemu zaradi nasilnega obnašanja med Parado ponosa in kršitve pravice do javnega zborovanja.

Kot pojasnuje tožilstvo, je moški v soboto zgodaj popoldne med pohodom udeležencev parade večkrat zakričal: "Ubij, ubij pedra", "Mater vam" in "Cigani, cigani", kar je pri udeležencih povzročilo strah in občutek ponižanja ter otežilo nadaljevanje shoda, piše hrvaški Jutarnji list, ki še navaja, da je v primeru obsodbe predpisana kazen od šeset mesecev do pet let zapora. Za kršitev pravice do javnega zbiranja bi lahko dobil še leto dni zapora.

V soboto je bila v Splitu Parada ponosa, ki se v zgodovino ne bo vpisala samo kot prva taka manifestacija v dalmatinski prestolnici, ampak po nasilju, ki jo je spremljalo, zaradi česar so jo morali tudi prekiniti.

Okoli 200 udeležencev parade je na promenadi pričakala sovražno nastrojena večtisočglava množica, ki jih je obkladala z zmerljivkami in obmetavala s kamenjem. Najmanj osem ljudi je bilo ranjenih, medtem ko je policija prijela več kot sto ljudi.

Policija sicer še pregleduje videposnetke parade in do zdaj je privedla okoli 150 ljudi, ki jih sumijo zločina iz sovraštva. Zagrebški center za LGBT enakopravnost je že v nedeljo pozval, naj proti privedenim ne podajo prijave za prekršek, kar je sicer najpogostejša praksa pri divjanju huliganov na nogometnih stadionih, ampak vložijo prijavo za kaznivo dejanje.

Podobni izgredi tudi v EU-ju
Med evropskimi državami, ki so zaradi razpleta sobotne parade najbolj kritizirale Hrvaško, je bila Nizozemska, a po mnenju poročevalca Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannesa Swobode povsem nezasluženo, saj so taki izgredi tudi v drugih državah.

Nizozemsko je opozoril, da bi bilo zelo nepošteno od nje, če bi Hrvaški preprečevala vstop v Evropsko unijo, saj se sama spoprijema s političnim razvojem, ki je pogosto protievropsko usmerjen.

"Treba je biti razumen, objektiven in takih incidentov se ne sme zlorabiti proti Hrvaški," je dejal Swoboda, medtem ko je nemška evropska poslanka Doris Pack spomnila, da se taki izgredi dogajajo tudi v EU-ju, na primer na Poljskem ali v Litvi, piše Večernji list.

Nizozemska veleposlanica na Hrvaškem Stella Ronner-Grubačić je napad na udeležence Parade ponosa označila za "strah vzbujajoč" in ob tem poudarila, da nasilje v Splitu kaže, da bo potreben nadzor izvajanja pravosodnih reform na Hrvaškem do njenega polnopravnega članstva v EU-ju.

Poudarila je še, da so človekove pravice zelo pomemben del pogajalskega poglavja o pravosodju, ki ga Hrvaška še ni zaprla.