Lanski potres v Sečuanu je zahteval 80.000 življenj. Foto: EPA
Lanski potres v Sečuanu je zahteval 80.000 življenj. Foto: EPA
Huang Čija so zaprli že junija lani. Foto: EPA

Obtožbe proti Huangu Čiju naj bi bile povezane z njegovim poročanjem o protestih staršev, katerih otroci so umrli v omenjenem potresu.

Kot so sporočili iz organizacije Kitajski branilci človekovih pravic (CHRD), je sodišče v Čengduju, prestolnici province Sečuan, Huanga spoznalo za krivega nezakonitega posedovanja vladnih dokumentov.

V CHRD-ju so obenem prepričani, da je obsodba posledica Huangove pomoči staršem, ki so prepričani, da je bila za porušenje številnih šol v lanskem potresu v Sečuanu in s tem visoko število žrtev med otroci kriva predvsem slaba gradnja.

Pozivi k izpustitvi
Huang, ki je med drugim tudi urejal priljubljeno spletno stran, je o protestih staršev spregovoril tudi z več tujimi novinarji. Kot je povedala Huangova soproga Zeng Li, sodnik danes ni izdal nobene pisne obsodbe in tudi ni razkril, s kakšnimi vladnimi dokumenti naj bi Huang nezakonito razpolagal. Kot je še dejala, se namerava Huang na obsodbo pritožiti.

V CHRD-ju so medtem vlado v Pekingu pozvali k takojšnji izpustitvi Huanga, saj je bil ta po njihovem kaznovan zgolj zato, "ker je miroljubno uresničeval svojo pravico do svobodnega izražanja". Kot so še poudarili, Huang trpi zaradi več zdravstvenih težav, v zaporu pa mu ne omogočijo niti ustreznega zdravljenja niti srečanj z družinskimi člani.

Obsojenega so namreč zaprli že junija lani, le nekaj tednov po potresu osme stopnje po Richterjevi lestvici, ki je zahteval več kot 80.000 življenj. Med mrtvimi je bilo več kot 5.000 otrok, ki so umrli pod ruševinami svojih šol.

46-letni Huang je bil leta 2003 že obsojen na pet let zapora zaradi "podpihovanja zrušenja državne oblasti", a so ga leta 2005 predčasno izpustili.