Medtem ko je Karadžić že v haaškem priporu, je Mladić še vedno na begu. Foto: Reuters
Medtem ko je Karadžić že v haaškem priporu, je Mladić še vedno na begu. Foto: Reuters

Milovanović, med vojno Mladićev namestnik, je med pričanjem na sojenju generalu Zdravku Tolimiru, takratnemu Mladićevemu pomočniku za obveščevalno-varnostne posle, ki je obtožen genocida v Srebrenici, razkril, da je haaški ubežnik "lažjo možgansko kap" doživel jeseni leta 1995.

Psoval polkovnike in osebje
"Nekoč mi je rekel: Prebolel sem lažjo možgansko kap in včasih ne vem, da je dva plus dva štiri. Tudi Tolimir je doživel možgansko kap, zato tudi njega ne jemlji vedno resno," je po poročanju srbskega B92 povedal upokojeni general Milovanović in razkril še, da je v tem času Mladić začel "psovati polkovnike ter drugo osebje glavnega štaba vojske Republike srbske".

Vojska poslušala le Karadžićeve ukaze
Mladić in predsednik Republike srbske Radovan Karadžić sta se po besedah Milovanovića prepirala o tem, kateri izmed njiju "bo prvi", saj oba "hlepita po moči in sta karizmatična". Na koncu je Mladić "spoznal", da je Karadžić vrhovni poveljnik, je povedal Milovanović in dodal, da je vojska Republike srbske izvajala "samo Karadžićeve ukaze".

Vedeli, da se pripravlja Nevihta?
Milovanović je med pričanjem rekel, da je morala obveščevalna služba vojska s Tolimirjem na čelu vedeti, da Hrvaška vojska pripravlja operacijo Nevihta, ker so mobilizirali hrvaške enote in jih namestili na kritična območja. Dodal je, da je Tolimir pogosto opozarjal Mladića, ko je govoril po telefonu ali po radijski zvezi, da mu Muslimani prisluškujejo.