Mugabe je na oblasti že od leta 1980. Foto: EPA
Mugabe je na oblasti že od leta 1980. Foto: EPA

Četrtek so v Zimbabveju razglasili za državni praznik, da bi se lahko privrženci 89-letnega Mugabeja udeležili slovesnosti ob prisegi, ki je potekala na stadionu v Harareju, kamor je bilo povabljenih 40 voditeljev držav.

Prisega je bila prestavljena, potem ko je Mugabejev tekmec na volitvah in poraženec na volitvah Tsvangirai vložil pritožbo zaradi domnevnih volilnih prevar. Ustavno sodišče je njegovo pritožbo zavrnilo in volitve označilo za "svobodne, poštene in verodostojne".

Na predsedniških volitvah konec julija je Mugabe osvojil 61 odstotkov glasov, Tsvangirai pa 34 odstotkov. Z volitvami se je končala krhka vlada narodne enotnosti, ki sta jo sestavila leta 2009 pod pritiskom voditeljev iz soseščine, ki so sledili volitvam leto dni prej, ko je bilo v nasilju ubitih več ljudi.

Na slovesnosti so po poročanju BBC-ja obiskovalcem delili brezplačne majice z napisi "Mugabe, neustrašni revolucionar". Na enem izmed napisov na stadionu pa je pisalo: "Gre za Afriko proti Evropi z Zimbabvejem kot novim bojiščem".

Tsvangirai zavrača izide volitev, ki jih je označil za farso, za nične, lažne in ukradene, ter dodaja, da so državo potisnile v ustavno, politično in gospodarsko krizo.

Domači opazovalci so opozorili na številne nepravilnosti med volitvami, zahodne države pa so izrazile dvom o njihovi kredibilnosti. Afriška unija in Južnoafriška razvojna skupnost sta bili po drugi strani manj kritični in po njihovem mnenju nepravilnosti niso vplivale na končni izid volitev.