Robert Mugabe se po 33 letih še vedno oklepa oblasti in se je potegoval za svoj sedmi mandat. Foto: EPA
Robert Mugabe se po 33 letih še vedno oklepa oblasti in se je potegoval za svoj sedmi mandat. Foto: EPA

Mugabejeva Zimbabvejska afriška narodna zveza - Patriotska fronta (ZANU-PF) je po podatkih volilne komisije osvojila 142 poslancev v 210-članskem parlamentu, s čimer ima v svojih rokah možnost spreminjanja ustave.

Zimbabvejski premier Morgan Tsvangirai, ki je na čelu Gibanja za demokratične spremembe (MDC) in se je z Mugabejem pomeril v vzporedni predsedniški tekmi, katere izidi bodo znani v prihodnjih dneh, je volitve označil za "veliko farso", kar bi lahko pripeljalo do krize v državi.

Resne nepravilnosti so opazili tudi pri domači skupini opazovalcev, medtem ko so afriški opazovalci pozdravili volitve in jih označili za poštene in verodostojne.

"Volitve so bile svobodne in verodostojne," je dejal vodja opazovalne misije Afriške unije in nekdanji nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo, ki pa je opozoril na težave z volilnim imenikom in na primere, ko so volivce odvračali od volišč.

"Določenim pomanjkljivostim bi se lahko izognili, a na koncu koncev ne verjamemo, da zaradi teh incidentov volilni rezultati ne bi odražali volje ljudstva," je dejal Obasanjo.

Po podatkih krovne afriške organizacije je bilo natisnjenih dva milijona več volilnih lističev, kot je volilnih upravičencev, končni volilni imenik pa je javno dostopen postal šele dva dni pred volitvami.

ZANU-PF ne dvomi o zmagi Mugabeja
Mugabejeva stranka je že v četrtek razglasila "izrazito" zmago na srednih splošnih volitvah v državi. Zmagal naj bi tako Mugabe na predsedniških kot njegova stranka ZANU-PF na parlamentarnih volitvah.

Pred razglasitvijo izidov parlamentarnih volitev je tiskovni predstavnik ZANU-PF Rugaro Gumbo ocenil, da bo Mugabe, ki je na oblasti od osvoboditve leta 1980, osvojil najmanj 70 odstotkov glasov v predsedniški tekmi.