Sprti strani sta sicer na papirju dosegli premirje 5. oktobra, a se napadi kljub temu nadaljujejo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Sprti strani sta sicer na papirju dosegli premirje 5. oktobra, a se napadi kljub temu nadaljujejo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Milan
Porošenko se je v petek v Milanu v roku desetih ur kar trikrat sestal s Putinom, od tega dvakrat v navzočnosti več voditeljev držav EU-ja, enkrat pa sta imela zasebni posvet. Po sestanku je Porošenko izrazil upanje, da bo sporazum sprejet na dogovorjenem srečanju v Bruslju v torek ali pred njim. Tudi Putin je v petek namignil, da je dogovor blizu. Foto: EPA

Stanovanjski predeli v največjem mestu na vzhodu Ukrajine v Donecku so pogosto tarča medsebojnega napadanja med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki, saj je mesto le nekaj kilometrov stran od letališča. To je strateško pomembna točka, ki pa je do zdaj ni uspelo zavzeti ne eni ne drugi strani.


Nemški Spiegel je poročal, da je nemška obveščevalna služba (BND) v poročilu ugotovila, da so potniško letalo Malaysia Airlines 17. julija letos sestrelili proruski uporniki. Kot je zapisano v poročilu, naj bi proruski uporniki s protiletalskimi sistemi zemlja-zrak buk zadeli potniškjo letalo, ki je eksplodiralo v zraku. Umrlo je vseh 298 ljudi v letalu .

V okviru umirjanja strasti tudi med Ukrajino in sosednjo Rusijo sta se v petek na vrhu evropskih in azijskih držav (Asem) v Milanu iz oči v oči sestala ukrajinski predsednik Petro Porošenko in ruski predsednik Vladimir Putin, ki pa nista dosegla bistvenega napredka na poti do miru. Strani sta sicer zbližali stališča glede določenih vprašanj, kot je nadzor meja z brezpilotnimi letali.

Ruski plin v Ukrajini bo
Putin in Porošenko sta nekaj napredka dosegla v plinskem sporu med državama. "Na podlagi posvetov lahko rečem, da bo Ukrajina imela plin in gretje," je Porošenko dejal v intervjuju za ukrajinsko televizijo v soboto zvečer in izrazil upanje, da bodo tako rešili dolgotrajen plinski spor med državama.

Porošenko je v soboto še dejal, da je skušal skupaj z evropskimi voditelji Rusijo prepričati, da ceno plina za poletne mesece, ko so energetske potrebe manjše, zmanjša na 325 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina, a da ruska stran vztraja pri 385 dolarjih za celo leto.

Začasna rešitev
Spomnimo. Ruski energetski velikan Gazprom je junija Ukrajini zaprl plinsko pipico, potem ko je Kijev protestiral proti ceni, ki jo je postavila Moskva. A Porošenko je zatrdil, da so se dogovorili o ceni in da je Rusija sprejela stališče Ukrajine. Dogovorjena cena bo 385 ameriških dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina do konca marca, kar je precejšnje znižanje s 485 dolarjev, kot je do zdaj zahtevala Rusija.

Tiskovni predstavnik Gazproma je danes potrdil, da sta strani dosegli začasno rešitev za ceno. Obenem je opozoril, da Ukrajina še vedno nasprotuje zahtevani vsoti za neplačano dobavo plina in da formalnega dogovora strani še nista dosegli.

Do zdaj so pogajanja med Kijevom in Moskvo pod okriljem Bruslja prinesla osnutek dogovora, po katerem bi Ukrajina plačala za 3,1 milijarde dolarjev neplačanih računov za plin do konca oktobra, nova pogodba pa bi določala nadaljnjo dobavo. Ruski energetski minister Aleksander Novak je prejšnji teden namignil, da bi lahko Moskva privolila v to, da bi letos prejela le 1,45 milijarde dolarjev, preostalo pa pozneje.