Obama skuša s populističnim predlogom pritegniti svojo demokratsko bazo pred volitvami prihodnje leto. Foto: Reuters
Obama skuša s populističnim predlogom pritegniti svojo demokratsko bazo pred volitvami prihodnje leto. Foto: Reuters

Predstavnik Bele hiše je potrdil, da bo Barack Obama podrobnosti predloga razkril v ponedeljek med predstavitvijo svojega dolgoročnega načrta za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja, ki naj bi vključeval tudi zmanjšanje vladnih izdatkov oziroma reformo zdravstvenih programov za starejše in revnejše Američane.

Višji davek na visoke zaslužke
Predlog naj bi po nekaterih poročilih poimenovali 'pravilo Buffet' po bogatem vlagatelju Warrenu Buffettu, ki je pred časom opozoril, da različne luknje v zakonodaji bogatim omogočajo plačevanje nižjega davka, kar je mogoče, ker so davčne stopnje za investicije nižje (15-odstotne) od davčnih stopenj za dohodek (od 10- do 35-odstotne).

Novi predlog Obame bi vključeval Američane, ki zaslužijo več kot milijon dolarjev na leto, pričakovati pa je, da bo naletel na močno opozicijo v kongresu, kjer republikanci zatrjujejo, da nasprotujejo kakršnemu koli dvigu davkov.

Ameriško gospodarstvo raste zelo počasi, brezposelnost pa trmasto ostaja visoka, več kot devetodstotna. Pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami prihodnje leto se je moral Obama spopasti s kongresom glede zmanjševanja naraščajočega primanjkljaja, medtem ko gospodarstvo stagnira.

Kongres kot grešni kozel?
Če bo Obama zahteval zvišanje davka, ki ima malo možnosti za sprejetje v kongresu, mu bo to omogočilo, da bo za svoj spodletel načrt okrivil zakonodajalce, in to v času, ko je javno mnenje o delu kongresa rekordno nizko. Obama, ki tudi sam ne uživa največje podpore svojih državljanov, je hkrati pod pritiskom, da, potem ko je bonitetna hiša Standard and Poor's znižala bonitetno oceno ZDA, pokaže vodstvene sposobnosti.

Kongresni 'superodbor', ki ga sestavlja šest republikancev in šest demokratov, je dobil nalogo, da najde rešitve za zmanjšanje primanjkljaja do novembra, ko začne veljati avtomatsko varčevanje.